Yeni Gerici Rejime Doğru

18 Nisan 2011 Pazartesi
\n

Anayasa Mahkemesine Soru

\n\n\n

Anayasa Mahkemesinin, ancak 2.5 yıl sonra verebildiği kararında, siyasi kadrolaşma uğruna uzman haberci ve teknik personelin maaşlarını donduran, onların özlük haklarını bekçi kadrosuna indiren TRT Yasasında anayasaya bir aykırılık bulamadığını aktarmıştık. Oysa, aynı Anayasa Mahkemesinin daha önce verdiği hükümlerde, özerklik ilkesi çerçevesinde TRTnin siyasal iktidarın baskısından uzak tutulması gerektiği konusuna özel önem verdiğini duyurmuştuk.

\n

TRTden meslektaşlarımız aradı. Anayasa Mahkemesi Başkan ve üyelerine bir soruları varmış, aracılık etmemizi istediler. Soru şu:

\n

Siyasal iktidar bir yasa çıkarıp Anayasa Mahkemesi üyelerinin kadrolarını zabıt kâtibi ile eşdeğer tutsa, o yasa anayasaya uygun olur mu, olmaz mı? Bırakın anayasayı, yargıç vicdanına sığar mı, sığmaz mı?”

\n

\n\n\n

Neden Manisa Değil?

\n

\n\n\n

Şöyle bir öykü dilden dile dolaşıyor:

\n

Ekim 2006da Meclise giderken zırhlı aracında rahatsızlanan Recep Tayyip Erdoğan - aracın camları balyozla kırılarak çıkarılmıştı - hastaneye kaldırılmıştı ya, işte o gün kendisini ilk ziyaret eden kişilerden biri Bülent Arınç olmuş. Erdoğan ayılınca Bülent Arınç, geçmiş olsun dileklerini ilettikten sonra Sayın Başbakanım rahatsızlığınız, ileride cumhurbaşkanı olmanızı engelleyebilirdemiş. Bir yıl sonra da Arınçın Çankaya için Abdullah Gülü desteklemesi, işin tuzu biberi olmuş.

\n

Diyeceğimiz şu:

\n

Son AKP listesinde Bülent Arınçın Manisadan alınıp Bursaya konulmasının ardında ne var sorusunun karşılığının büyük ölçüde bu öyküde yattığı söyleniyor.

\n

\n\n\n

\n\n\n

TKP Başkanı Erkan Başa göre, 2011 seçimleri öncesi yeni gerici rejiminyerleştirilmesi amacı merkeze alınmış gözüküyor:

\n

Eylem ve söylemleriyle, AKPnin seçim stratejisinden okunan, hedefin Türkiyenin bir ılımlı İslamülkesine dönüştürülmesi olduğudur. Buradaki ılımlısıfatı, sermaye ile onun uluslararası boyutu olarak emperyalizmle uyumluluğu vurgulamaktadır. AKP, 2011in ikinci yarısından sonra başlayacak dönem için emperyalizm, büyük sermaye ve hükümet arasında sımsıcak barışvaat etmektedir. CHPde elinden geldiğince bu sürece, pozitif muhalefet olarak katkılarını esirgemeyeceğini ortaya koymaktadır. Bu süreci durduracak bir emekçi halk dinamiği örülemezse, seçimlerden sonra AKPnin Osmanlı Türkiyesiherkesin katkılarıylakurulacak.

\n

TKPnin seçim kampanyasına gelince... Erkan Baş, 13 Haziran günü itibarıyla artarak devam edecek saldırı dalgasını göğüsleyebilecek bir direncin örgütlenmesini hedeflediklerini belirtti. Seçimlerdeki temel çağrılarıBoyun eğmeolacakmış:

\n

Yaşadığımız tarihsel önemdeki dönüşüme şimdilik toplumun en azından yarısının karşı çıktığını söyleyebiliriz. Bu direnç sürdüğü sürece, bu dönüşüm gerçekleşemeyeceği gibi, direncin büyüme olasılığı da çok güçlüdür. Ancak düzen içi muhalefet odakları, AKP karşıtı tepkinin toplumsal bir uyanışa, gerçek bir tepkiye dönüşmesini engellemeye, halkın geniş kesimlerinin olabilecek en geri kabulleniş noktasına mahkûm edilmesine hizmet eden bir tutum takınmış durumdadır. Türkiye buna mahkûm değildir.

\n\n\n

Elti

\n

\n\n\n

Doç. Dr. Ayşenur İslam, çeşitli üniversitelerde öğretim üyeliği yapmış. Ertuğrul Günayın Kültür Bakanlığı döneminde de Güzel Sanatlar Genel Müdürlüğüne getirilmiş. Son açıklanan listelere göre İslam, Sakarya 4. sıradan AKP adayı.

\n

Ayşenur İslamın bir başka özelliği de, Türkiyede ilk kez türbanla Meclise giren milletvekili unvanına sahip Merve Kavakçının eltisi olması.

\n

\n\n\n

Merhumu Nasıl Tanırdın?

\n

\n\n\n

12 Eylül cuntasının arkasındaki bir numara olarak bilinen emekli Orgeneral Ali Haydar Saltık öldü.

\n

12 Eylül dönemine aynı büroda birlikte tanık olduğumuz, cuntanın kanlı yüzünü kitapları ile kamuoyuna açıklamış olan meslektaşımız Erbil Tuşalpe,Merhumu nasıl tanırdındiye sorduk. Karaburunda Narsisus (Nergis) Vadisine kaktüs dikerken yanıtladı sorumuzu:

\n

Sana iki Haydar Saltık anısı aktarayım. Birincisi: Hasan Cemal (o dönemde Cumhuriyet Ankara Bürosu temsilcisi), beni bir eski zabit olarak, Haydar Saltıkın oğlunun düğününe gönderdi, Git sor bakalım, Cumhuriyeti nasıl buluyormuş?’ diye. Gittim, sordum Haydar Saltıka,Paşam, Cumhuriyeti izliyor musunuz? Nasıl buluyorsunuz? Yüzüme baktı,Bu soruyu cevaplarsam eğer, çevreden kavga ediyoruz sanırlardedi.

\n

İkincisi: Yönetime el koyan Milli Güvenlik Konseyi adına kamuoyuna duyuracakları yasayı anlatmak üzere Haydar Saltık bir basın toplantısı yaptı. Anlattı, anlattı, sonunu şöyle bağladı: Bizim söylediklerimiz yasa değerindedir ve anayasaya aykırılığı da iddia edilemez.

\n

Erbil Tuşalp, sözünü şöyle bitirdi: Çok demokrat adamdı.”

\n

\n\n\n

Yerine Aday

\n

\n\n\n

Turgut Özal döneminin önemli isimlerinden Hasan Celal Güzel de AKPden Ankara adayı olacaktı. Ancak, geçen günlerde bir kalp krizi geçirince yerine eşi aday yapıldı. Ülker Güzel, Ankara 1. bölge 8. sırasından aday.

\n

\n\n\n

Ağlayan Mask

\n\n\n

Kapatılacak tiyatrolara replik önerisi:

\n

Bir insan benliğini yitirip dönmeye görsün. Olduğu yeri yitirmemek için atmadığı takla kalmaz.

\n\n


Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları

Veda 28 Eylül 2018

Günün Köşe Yazıları