Erinç Yeldan

IMF'nin Bahar ToplantılarınınArdından: Retorik ve Gerçekler

20 Nisan 2011 Çarşamba
\n

\n

IMF ve Dünya Bankasının bahar toplantıları 14-17 Nisan tarihleri arasında Vaşingtonda gerçekleştirildi. Toplantılara kriz sonrası finansal istikrar”, “sermaye hareketlerinin kontrolü ve iklim değişikliği finansmanı konuları damgasını vurdu.

\n

Önce küresel ekonominin gerçeklerini anımsayalım. IMFnin öngörülerine göre önümüzdeki iki sene boyunca kalkınmakta olan (yükselen) piyasa ekonomilerinde büyüme hızı yüzde 6.5 olacak, ancak gelişmiş ülkelerde sadece yüzde 2.5 düzeyinde kalacaktır. Gelişmiş ülkelerde süregelen durgunluk ve kırılgan toparlanma sürecinin tüm küresel ekonomide yeni istikrarsızlıklara neden olabileceği ve bu arada gelişmekte olan ekonomilerin de büyüme performansını olumsuz etkileyeceği endişesi toplantılar boyunca sık sık dile getirildi. Bunun da ötesinde, durgunluğun sürmesinin artık tüm dünyada kronik ve yapısal bir sorun haline dönüşen işsizlik ve kalitesiz iş sorunlarını da derinleştireceği açıktı.

\n

Bir yanda süregelen yüksek işsizlik, diğer yanda ise Yunanistan, Portekiz ve hatta ABDde derinleşen kamu açıkları sorunları, yeni bir dünya enflasyonu ve finansal istikrarsızlık tehditleriyle birleşince, Vaşingtondaki bahar toplantıları bir yanda Yeni arayışlar gerekli, diğer yanda ise Geleneksel muhafazakâr politikalardan vazgeçmeyelim fikirleri arasında sert tartışmalara dönüştü.

\n

***

\n

IMFnin geleneksel politikaları öncelikle kamu açıklarının kapanmasını ve kamu borçlarının dizginlenmesini şart koşmakta. Bunun için de daraltıcı maliye ve para politikaları önermekten geri durmamakta. Oysa derin mali krize sürüklenen Yunanistan ve İrlanda gibi ülkelerde uygulanması tasarlanan daraltıcı malipolitikaların bu ülkelerde ekonomik büyümeyi daha da geciktireceği ve söz konusu ülkelerin kriz öncesi düzeylerine dönmesinin asgari dokuz-on yılı bulacağı tahmin ediliyor.

\n

Halbuki, gerek IMFnin, gerekse Avrupa Birliğinin elinde krizi aşmaya dönük yeterli kaynağın olduğu (IMFde 750 milyar dolar; Avrupa Finansal İstikrar Fonunda 722 milyar dolar) biliniyor. Bu kaynakların üretimi ve istihdamı arttırıcı bir şekilde kullanılması ve krizin etkilerinin daha çabuk atlatılması elbette olanak dahilinde.

\n

Nitekim, IMFnin icra direktörü Dominique Strauss-Kahn çarşamba günkü konuşmasına John Maynard Keynesten yaptığı şu alıntılarla başlamıştı:

\n

Bugün içinde yaşadığımız toplumun en büyük aksaklıklarından birisi de tam istihdam yaratmak konusundaki yetersizliği ile neden olduğu rasgele ve eşitsiz servet ve gelir dağılımı sorunlarıdır.

\n

Ancak IMFnin geleneksel/muhafazakâr kanadı bu tür yorumlara hiç de sıcak bakmıyor. Zira, büyüme ve istihdamın, borç idaresinin önüne geçtiği böylesi bir makro politika tercihi, küresel finans burjuvazisinin sınıfsal çıkarlarıyla doğrudan çatışmakta. Bu türden bir strateji değişikliği önerisinin, neoliberal küreselleşmenin mantığına aykırı olarak değerlendirileceğinden dolayı, henüz IMF üst yönetimininpopüler bir retoriğinden öteye geçemediği anlaşılıyor.

\n

\n\n



Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları


Günün Köşe Yazıları