'SA'ları Bilelim...

21 Nisan 2011 Perşembe
\n

Türkiyenin gündemi olağandışı olaylarla öylesine sık sarsılıyor ki, hiç yazacak konu sıkıntısı çekmediğimiz gibi, gelişmelere de yetişemiyoruz.

\n

YSKnin vetosuyla ilgili depremi ve sonuçlarını da bu durumda yarın ele alacağım; şu satırlar yazılırken henüz belirginleşmemiş çözüm ne olursa olsun, büyük hukuki maluliyetin, siyasi şüphelerin giderilemediğini anlatmaya çalışacağım.

\n

Ama bugün,YSK kararı kadar önemli bir başka olaya, Başbakanın YGS skandalına karşı gösteri yapan öğrencilerle ilgili söylediklerine değinmek istiyorum.

\n

Gelecekleri çalınmak istenen ve belki de çalınmış olan gençlerin Taksim Meydanında yaptıkları gösteri, Başbakan Recep Tayyip Erdoğanı fevkalade tedirgin etmişti. Başbakan gençlerin gösterileri üzerine şunları söylemişti:

\n

- Taksimde bir kişiyi, iki bin kişiyi yürütmek problem değil.

\n

Bu girizgâhtan sonra da baklayı ağzından çıkarmıştı:

\n

- Onlar YGS karşısında tavır ortaya koyduklarını açıklarken biz de kalkarız onların karşısına 5 bin 10 bin genci koyarız.

\n

***

\n

Değerli okurlarım,

\n

Başbakanın bu açıklamasını okuduğumda dehşetten tüylerim diken diken oldu ve bir an için Hitlerin ünlü kahverengi gömlekli SAlarını (Strumableitung - yani Fırtına Kıtası) düşündüm.

\n

SA çağrışımı yalnız bende değil, değerli dostum Melih Aşıkta da oluşmuştu, dünkü Açık Penceresinde bu hususu dile getiriyordu.

\n

Burada çok üzücü ve ürkütücü bir gerçeği vurgulamak isterim. Son zamanlarda Türkiyede olup bitenler hep Nazi Almanyasını çağrıştırıyor ve onları iyi anlamak, günümüzde, ülkemizde olup bitenlere ışık tutuyor.

\n

Daha önce bu sütunda 25 Mart 2008de Riechstag yangınının nasıl olduğunu yazmış ve Hitlerin bu düzmece olaydan sonra yetkileri elinde toplamayı başarmasının öyküsünü anlatmıştım.

\n

Bugün de isterseniz, Hitlerin kendisine karşı olanları şiddet kullanarak yıldırmada aracı olarak kullandığı Mussollininin kara gömleklilerinden esinlenmiş olan Strumableitunglarına (SA) bakalım.

\n

***

\n

SAlar 1921 yılında, Hitler ve eski bir Alman subayı olan Ernest Roehm (Röhm okunur) tarafından kurulmuştur. İlk önceleri gövde gösterisi amacıyla kurulmuş olan SAlar zaman içinde, Nazi karşıtlarını ve özellikle solcuları güç kullanarak sindirmek için kullanılmışlardır.

\n

1923 Birahane Darbesi sonrasında bir süre için dağılan SAlar, 1925te yeniden canlanmış ve 1931de radikal Roehmün önderliğinde büyük güç kazanmış, iş çevreleri ile orduyu tedirgin etmeye başlamıştır.

\n

Nazi ileri gelenleri içinde Hitlere sendiye hitap eden tek kişi Roehm, 1933te Hitler hükümetine girmişti ve SAların 1932de 400 bin olan mevcudu 1933te 2 milyona yani resmi ordunun sayısının üstüne çıkmıştı ve Roehm solcular ile Yahudilere karşı sindirme hareketlerini büyük ölçüde arttırmıştı.

\n

Özel yaşamındaki skandallarını hiç çekinmeden yaşayan Roehm, daha sonra öbür Nazi liderlerinin telkinleriyle Hitler tarafından tasfiye edilmiş ve 30 Haziran 1934teki Nacht der langen Messerde (Uzun bıçaklar gecesinde) 400 SA ileri geleni ile birlikte öldürülmüş, SAnın yerini SSler almıştır.

\n

***

\n

Nazilerin muhaliflerini sindirerek iktidarı almalarında büyük payı olan SA bindirilmiş kıtalarının öyküsü kısaca budur.

\n

Başbakanın Taksime 10 bin kişilik bindirilmiş kıta çıkarma tehdidi ile sindirme amaçlı, SAlar arasında bir ilişki kuramayanlara, değerli sanatçı ve demokrasi savaşçısı Bedri Baykama yapılan saldırının aynı güne rastlamasındaki garip tesadüfü anımsatmak isterim.

\n

21. yüzyıl dünyasında, Tayyip Erdoğan böyle bir şeye cüret edebilir misorusuna verilecek yanıt ise şu olacaktır:

\n

- Şimdilik telaffuza cüret etti, kurmaya edip etmeyeceğini de zamanla görürsünüz.

\n\n


Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları

İyi insan 19 Mart 2024
Laiklik nedir? 6 Mart 2024
Yıldönümü 3 Mart 2024

Günün Köşe Yazıları