Sultanın Şeyhi

25 Nisan 2011 Pazartesi
\n

Yükselen Parti

\n\n\n

CHP Ankara 2. bölge milletvekili adayı Seyhan Erdoğdu, işsizliğin baskısını en ağır biçimde yaşayan bir çevrede kampanya yürüttükleri kanısında. İzlenimlerini aktardı: CHPnin sosyal devleti canlandırmaya dönük politikaları bölgede geniş yankı buluyor. Özellikle kadınlar artık CHP diyor. Bölgede işsizlik had safhada. Kayıt dışı, güvencesiz çalışma yaygın, ücretler düşük. Ankaranın çevre ilçelerinde tarım bitirildi, çiftçi kan ağlıyor. Sitelerde esnaf, hele piyasaya iş yapan esnaf çökertildi. OSTİMe gidin sanayicilerle görüşün, düşük kur yüksek faiz politikası ile ithalat cenneti olan Türkiyede iş yapamaz duruma gelmişler. Ankaraya bir darbe de Ankaranın içini boşaltan AKP politikalarından geldi. Vakıflar Bankası, Halk Bankası, Türkiye Kalkınma Bankası başta olmak üzere bütün finans kuruluşları İstanbula taşınıyor. Yarın sıra Merkez Bankasına gelecek. AKPliler İstanbulu başkent yapmaktan bile bahsediyorlar.

\n

Erdoğdu, yüzünü halka dönmüş bir CHPnin bu dönem bölgede yükselen parti olacağına inanıyor:

\n

CHP, Ankarada, halka gerçekleri anlatarak ve iş, ekmek, özgürlük sözü vererek çalışıyor. Senin partilin, benim partilim demeden, senin gencin, benim gencim demeden, etnik köken, mezhep ayırımı yapmadan, dini siyasete alet etmeden her eve ulaşmaya çalışıyor.

\n\n\n\n\n

Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez, görevine başlar başlamaz, ilk işi kendisine yeni bir cüppe diktirmek oldu. Daha görkemli ve gözalıcı bir giysiydi bu. Hemen ardından, sakal bıraktı. Sonra da il müftülerini topladı, dinin devletleştirilmeye, özüne yönelik müdahalelere tevessül edildiği, başkanlığın bir tapu kadastro bürosuna dönüştürülmeye çalışıldığı ortamlar yaşandığınıvurgulayıp dedi ki:

\n

Biz Diyanet olarak artık çekingen, lafı dolandıran, kendini açıklamaktan aciz bir tanımlama siyasetiyle mesafe alamayız. Her ahval ve şeraitte korumamız, güçlendirmemiz ve netleştirmemiz gereken bir misyon tanımında buluşmamız gerekmektedir. Halkımız, \tdini bir aidiyet ve referans ölçütü olarak görmekte her zamankinden daha çok \tısrarlıdır. Sivil toplum \tkuruluşları, farklı toplumsal yapılar, uluslararası organizasyonların, sosyal sorunlar konusunda Diyanetin hakemliğine, önalmasına ihtiyaç duyuyor.

\n

12 Haziran sonrası geçeceğimiz halife sultanlık dönemine bir de şeyhülislam gerekiyordu.

\n

Giyimi, kuşamı ve de konuşmaları ile o da bulundu.

\n\n\n

Parti Homurtuları

\n\n\n

CHPde aday listesiyle ilgili homurtu hiç bitmeyecek gibi. İşte size parti çevresinden duyduğumuz değerlendirmeler:

\n

- Kemal Kılıçdaroğlunu genel başkanlığa taşıyan önergeye imza atan 60 milletvekilinden ancak 13ü listelere girdi. Bunlardan 4ü seçilemeyecek sıralarda.

\n

- 81 il başkanından ancak 4ü seçilebilir yerden aday gösterildi. Bunlardan 3ü de zaten önseçimle geldi. Aday gösterilen bir ilçe başkanı bile olmadı.

\n

- Listelerde 12 TÜSİAD üyesi yer aldı.

\n

- ANAP-DYP-DP-MHP kökenli 25 aday seçilebilir yerlere yerleştirildi. Eski CHP İl Başkanı Levent Gök Ankara 1. bölgede 6. sıradan, eski DYP İl Başkanı Bülent Kuşoğlu ise 5. sıradan aday.

\n

- Genel Başkan Yardımcısı Hurşit Güneş, Kocaelinde eğilim yoklamasında 4. sıradaydı, merkez yoklaması ile 1. sıraya oturdu.

\n

- Adıyamanda CHP en çok oyu Besni ve Gölbaşından alır. Listede Besni ve Gölbaşından bir tek aday yok.

\n

- Tuncelide 2. sırada aday gösterilen eski EMEPli avukat Hüseyin Aygün, Onur Öymenin Dersim isyanıyla ilgili söyledikleri nedeniyle partiyle davalık. Dava halen sürüyor.

\n\n\n

Şehir Efsanesine Yanıt

\n\n\n

Son günlerde bir şehir efsanesi türetildi, herkes onun peşinde:\t \t Efendim, 10. Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer, geçmişte Erdem Başçının Merkez Bankası Başkanlığı,sırf eşi tesettürlü diyeveto etmişmiş...

\n

Olayın aslını Cumhurbaşkanlığının eski Genel Sekreter Yardımcısı Bülent Serimden öğrendik:

\n

2006 yılında Sayın Süreyya Serdengeçtinin görev süresinin tamamlanması aşamasında, Cumhurbaşkanlığına, Sayın Erdem Başçının TC Merkez Bankası Başkanlığına atanması konusunda bir kararname gelmemiştir. O dönemde bu konu basında yer bulmuş ve çok tartışılmış, siyasal iktidarın suskun kalması üzerine Cumhurbaşkanlığından yapılan bir basın açıklamasıyla haberin doğruyu yansıtmadığı, bu konuda Cumhurbaşkanlığına bir kararname gelmediği kamuoyuna duyurulmuştur.

\n

Bu arada belirtmek gerekir ki, siyasal iktidarca önerilen ve 10. Cumhurbaşkanı Sayın Ahmet Necdet Sezer tarafından TC Merkez Bankası Başkanlığına atanan Sayın Durmuş Yılmazın da eşi tesettürlüdür.

\n

Efsanecilere duyurulur.

\n\n\n

Zaman Makinesi

\n\n\n

Hukukçu dostumuz Öcal Beningtan uyardı: Muhteşem Yüzyıl dizisinin son bölümünde Kanuni Sultan Süleyman masaya oturmuş, matbaa baskılı kitaptan Dantenin İlahi Komedya’sını okuyordu. Dikkatimi çekti: Kitabın dış kapağında fiyatı 250 liret olarak gözüküyordu. Yayınevi olarak daFratelli Fabbri Editoriyazıyordu. Araştırdım, bu yayınevi 1947de kurulmuş.”

\n

Kanuni, matbaadan hemen sonra, zaman makinesini bulmuş olmalı.

\n\n


Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları

Şamar örnekleri 6 Nisan 2024

Günün Köşe Yazıları