Pınar Öğünç

Coşkun: “Kardan kadına kıyafet giydirilmesi gerekiyordu belki”

06 Nisan 2015 Pazartesi

Nurhak Çok Programlı Anadolu Lisesi'nde beden eğitimi öğretmeni olan Çilem Sakin Coşkun, Ocak ayında kar bastırdığı günlerden bir gün okul bahçesinde nöbetçiydi. Her defasında “kardan adam” yapmaktan sıkılan bir grup öğrencinin, okul bahçesinde bu kez “kardan kadın” yaptığı dikkatini çekti.

Görüştüğümüz Çilem Sakine Coşkun, “kardan kadını” ilk gördüğünde “Ne kadar değişik” demiş gerçekten de, ilginç bulmuş. Ama dediğine göre yanlarına gidip okul bahçesi için uygun olmadığını da söylemiş. “Çocuklar yaptıklarını çok beğenmişti. Hocam bir fotoğraf çekelim, yıkarız' dediler” diye anlatıyor.

Altı-yedi öğrenci ve kendisinin görüdüğü bir kare fotoğraf o an çekildi. Çilem Sakin Coşkun, fotoğrafın öğrenciler tarafından sosyal medyada paylaşılmadığını, dolayısıyla aradan aylar geçtikten sonra, 5 Nisan'da o fotoğrafla ilgili soruşturmanın nasıl başlatıldığını bilmediğini söyüyor.

“Soruşturma nedeni olarak benim 'toplum değerleriyle örtüşmeyen bir karede' görüntülenmem görünüyor. Ocakta olan bir olay, Nisan ayında kimin şikayetiyle, nasıl kaymakamlığa gitti bilemiyoruz. Kardan adam değil de kadın yapılmasını sorun etmekte ancak kötü niyet olabilir, kadına bakış açısıyla yorumlamak gerekir” diyor. “Kardan kadına kıyafet giydirilmesi gerekiyordu belki, toplumda böyle bir algı var. Bir de hiçbir şey olmasa, yarım saat sonra eriyecekti zaten...” diye ekliyor. İnsanın gözünün önüne kıyafet giydirilmiş bir “kardan kadın” geliyor.
 

Coşkun hakkında Eğitim-Sen’in Kahramanmaraş Nurhak ilçe yöneticiliği de yapması dolayısıyla daha evvel açılmış soruşturmalar mevcut. Kendisi ikisi arasında bağ var mı konusunda fikri olmadığını söylüyor. “Kardan kadın”la tarihe geçecek bu soruşturma ise şu an inceleme safhasında. Ön-soruşturmanın nereye kadar gideceğini kendisi de kestiremiyor şu an.



Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları

Bir tava bir kepçe 19 Nisan 2017

Günün Köşe Yazıları