'La Diva Turca'nın Yolculuğu...

05 Mayıs 2011 Perşembe
\n

\n

Bulutların üzerindeyim birkaç gündür... Mayıs kokulu, leylak salkımlı güler yüzlü bulutlar önce Floransanın, sonra Milanonun tepesindeydi...

\n

İki kentte de düzenlenen kitap tanıtım toplantılarından söz ediyorum. Leyla Gencer - Il Canto e La Passione (Mursia Editore) kitabımdan...

\n

(Biliyorum, gazete sayfalarında kendinden söz etmek hiç yakışık almaz. Ama bu kez Leyla Gencerin bu farklı yolculuğunu sizlerle paylaşmadan edemedim.)

\n

Floransa’da

\n

Floransada düzenlenen toplantın hiçbir resmi sıfatı, örgütlenmesi yoktu. Ne yayınevinin, ne de Maggio Musicale Festivalinin herhangi bir girişimi olmuştu. Sadece Biz Leyla Gencerin Floransalı çocuklarıyız diyen bir avuç Leyla Gencer hayranı ve tutkununun işgüzarlığıydı. Organizasyonu Floransa Müzik Dostları üstlenmişti.

\n

Bir zamanlar manastır olan, bugün ülkenin en büyük Halk Kütüphanesi (Biblioteca degli Oblata) -birkaç yüzyıllık görkemli yapıya girdiğimde itiraf edeyim heyecandan ve korkudan bacaklarım titriyordu. Ya kimse gelmezse? Aradan çok yıllar geçmiş, “Floransalı çocuklar yaşlı dedeler, nineler olmuştu... Ya doğru dürüst konuşamazsam?

\n

Her yanı tavanlara dek kitaplarla dolu o salon ne zaman nasıl doldu anlamadım. Arkamdaki perdeye yansıyan Leyla Gencerin dev fotoğrafları bana gülümsüyordu. En ön sırada Ferzan Özpetekin ilgiyle dinliyor olması bana güven veriyordu.

\n

İtalyada millet âşık Ferzana. Ozpetek diye sayıklıyorlar. Salona girince alkış kopuyor! Birden toplantının boyut atladığını hissediyorum. O akşam Mayıs Festivalinin Sinema Bölümü onun filmiyle açılıyordu. O nedenle Floransaya geri gelmişti. Kendi film gösteriminden önce Leyla Gencer toplantısına gelmesi büyük incelikti.

\n

Konuşmamda geçen bir anekdot üzerine, toplantı sonrasında bana, özellikle İtalya’daki ilk yıllarında kendisi için Leyla Gencer adının bile ne büyük, ne müthiş bir güvence olduğunu anlatacaktı.

\n

Soru yanıt bölümünde, Maggio Musicalenin en eski yöneticileri, Leyla Gencerle çalışmış olanlar söz aldığında, duygu fırtınaları yaşanacaktı.

\n

Oradan sanki ailemden ayrılıyormuşum gibi, karşılıklı ağlaşarak, kitap imzalatanlarla tek tek kucaklaşarak ayrıldım.

\n

Milano’da

\n

Çok daha resmi, şık bir davetiyesi olan, Mursia Yayınevi Scala Akademisinin düzenlediği bir toplantıydı Milanodaki. Herkese değil, sadece davetli olanlara açıktı. Scala Akademisinin Leyla Gencer adını taşıyan, Burası onun mekânı, onun imparatorluğuydu, son günlere dek burada çalıştı dediği salondaydı.

\n

Akademi Müdürü Luisa Vinci takdimleri yaptı... Eleştirmen, müzikolog Lorenzo Arruga, asıl konuşmacıydı. Kitaptan pasajlar da okuyarak Leyla Gencer analizi yaptı. Gencerin arkadaşı Soprano Luciana Serra, Divanın günlük yaşamından, herkesi kahkahalara boğan örnekler verdi. Kısacık kapanış konuşması bendendi...

\n

Her iki kentte de konuşmamı Leyla Gencere teşekkür ve minnetimle bitiriyordum. Leyla Gencer Tutkunun Romanı (Cumhuriyet Kitap) kitabımın son satırlarıyla...

\n

Çok önceleri

\n

Bu iki toplantı boyunca da çoook gerilerde kalmış bir anı peşimi bırakmadı:

\n

17 yaşındayım. Pariste öğrenciyim. Tiyatro delisiyim. Operayı ancak plaktan dinlerim. Asla gidip izlemem. Çünkü isyankâr ruhum Opera, kötü tiyatrodur diye belletmiş. Bundan beni belki Maria Callas vazgeçirebilir diye bir düşüncem var.

\n

Callas Paris Operasında Toscasöyleyecek. Biletler tükenmiş. Sabahın beşinde kuyruğa girmişim cennette (en tepede ayaktaki sıra) yer bulmak için... Soğuk. Yalnızım. Kendimi çirkin, aptal, salak gibi hissediyorum!

\n

Kuyruktaki bir genç Sen nerelisin diye sordu. Türkiyeden dememle çevrem bir anda gençlerle ve Leyla Gencerin ülkesinden!sözleriyle sarıldı. Yalnızlık mı? Hadi ordan! Bir anda o kuyruktaki en ilginç, en güzel, en akıllı insan ben oluvermiştim!

\n

Teşekkürler sevgili Leyla Gencer... Yolunuz her daim açık olsun!

\n\n


Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları


Günün Köşe Yazıları