Olmak ya da Olmamak

07 Mayıs 2011 Cumartesi
\n

\n\n\n

Dr. Alpaslan Berktay, 12 Hazirandakinin başka bir seçim olduğuna inanıyor. Olmak ya da olmamak, tamam mı devam mı gibi bir şey:

\n

Kapatılmaktan kıl payı para cezasıyla sıyrılanlar şimdi iktidarda ve hukuk, demokrasi dağıtmakta. Meşruiyet sınırının bir orasında, \t\tbir burasında ip cambazı gibi oynamakta. \t\tEn hakiki mürşit, bilim mi kör inanç mı? Bölünmek mi ülke bütünlüğü mü? Bağımsızlık mı sömürgeleşmek mi? Lozan mı Sevr mi? Atatürke evet mi hayır mı? Yürürlükteki uygulamaların demokrasiyle, hukukla ilgisi var mı yok mu?

\n

Berktayın \t\tana muhalefete de bir çift sözü var:

\n

Atatürkün partisi olmanın \tonuru kadar, sorumluluğu da \tvardır. AKP eski defterleri karıştırıp bugünkü icraatının hesabını vermekten kurtulmak kurnazlığında iken, CHP, hesap vermek değil, \tbu son 8 yıllık iktidarın hesabını sormak durumundadır.

\n

\n\n\n

Oy Vermeyenlerin Eğilimleri

\n\n\n

Yöntem Araştırma, oy vermeyen seçmen eğilimlerine ilişkin bir kamuoyu araştırması yaptı. İstanbul, Bursa, İzmir, Ankara, Konya, Adana, Antalya, Samsun, Zonguldak, Erzurum ve Diyarbakırdan oluşan 11 il merkezinde 973 denek üzerinde yürütülen araştırmaya göre 2007 seçimlerindeoy kullanmayanveya boş oy kullananseçmenlerin yüzde 23ü bu seçimde AKPye, yüzde 21i ise CHPye oy vereceğini söylüyor.

\n

Kendisini sosyalist olarak tanımlayanların yüzde 46sı CHPye, yüzde 27si ise AKPye oy vereceğini belirtti. Kendisinisosyal demokratolarak tanımlayanların yüzde 58i CHPye, yüzde 15i AKPye oy vereceğini kaydetti. Liberal demokratların yüzde 34ü oyunu AKPye, yüzde 33ü ise CHPye yönlendireceğini bildirdi. Kendisini muhafazakâr demokratolarak niteleyenlerin yüzde 87si AKPye, milliyetçi muhafazakârolarak niteleyenlerin yüzde 56sı MHPye oy verecek. Milliyetçi muhafazakârların yüzde 24ü ise yine AKPyi seçecek.

\n

\n\n\n

Bir Tek Ormanın Varlığı Zenginleşmedi

\n\n\n

Orman dostu Doç. Dr. Yücel Çağlar, AKPnin seçim bildirgesine göz atmış. İşte notları:

\n

AKP diyor ki:2003-2009 yılları arasında rakam 7 misli arttırılarak 501 bin 387 hektarda ağaçlandırma ve bozuk ormanların ıslahı gerçekleştirildi.

\n

Oysa... AKP öncesi yedi yıllık dönemde toplam 655 bin hektardaorman yetiştirme ve iyileştirmeçalışması yapılmıştır. AKP döneminde bu miktar 2.2 milyon hektara çıkmıştır. Başka bir söyleyişle AKP döneminde gerçekleştirilebilen çalışmalar 7 değil 3.5 kat artmıştır. Ancak söz konusu çalışmaların yüzde 64ü ağaçlandırma değil, mevcut ormanlarda öteden beri yürütüleniyileştirmeçalışmasıdır.

\n

AKP diyor ki: 2008, 2009 ve 2010 yıllarında toplam 1 milyon 448 bin 274 hektarlık alanda çalışma yapılarak 814 milyon fidanı toprakla buluşturduk.

\n

Oysa... Sözü edilen alanın yalnızca yüzde 9u ormansayılan yerlerdeki açıklıklarda, yüzde 3ü gençleştirilecek yaşlı orman ekosistemlerinde, yüzde 2.5i debozuk devlet ormanısayılan yerlerde yapılan ağaçlandırma çalışmalarını kapsamaktadır. Ki bu çalışmalar ülkemizde öteden beri yapılmaktadır.

\n

AKP diyor ki:Orman varlığını zenginleştirerek 21.6 milyon hektara çıkardık.

\n

Oysa... AKP döneminde de ormansayılmayan yerlerde hiçbir yeni orman oluşturma çalışması yapılmamıştır. Kaldı kiorman varlığının zenginleşmesiile ormansayılan yerlerin genişlemesi birbirinden tümüyle farklı olgulardır ve bu dönemde orman ekosistemlerimiz ağaç ve ağaç türü çeşitliliği bakımından yoksullaştırılmıştır. AKP döneminde ise özel kişi ve kuruluşların yaptıkları özel ağaçlandırmalarla, bozuksayılan devlet ormanlarınınfıstıkçamı, ceviz, badem, kestane vb. meyveli ağaç bahçelerine dönüştürme çalışmalarına da hız kazandırılmıştır.

\n

AKP diyor ki: “2003’te başlattığımız kent ormanları projesiyle bugüne kadar 69 il merkezinde ve 20 ilçe merkezinde olmak üzere 89 yeni kent ormanı kurduk.

\n

Oysa... AKP döneminde hiçbir kent ormanıkurulmamıştır. AKP döneminde kentsel yerleşmelere en yakın yerlerdeki orman ekosistemlerinin, bu kapsamda ağaçlandırma alanlarının, dahası, milli parkların bir kısmı dakent ormanıolarak kullanılmaya açılmıştır. Kimileri kullanımı yandaş belediyelere devredilen bu orman ekosistemlerinde çeşitli tesislerin yapılmasına izin verilerek bu orman ekosistemleri üzerindeki insan baskısı daha da arttırılmıştır.

\n

\n\n\n

Kanal Tasarımı

\n\n\n

Recep Tayyip Erdoğanın İstanbulun içinden iki deniz geçirecek kanal tasarımı aklımıza bir fıkra getirdi:

\n

İngilizler Manşın iki ucunu birbirine bağlayacak bir denizaltı tüneli için ihaleye çıkmışlar.

\n

Başvuruda bulunan Fransız yüklenici,Ben her iki taraftan tüneli kazarım. Karşılaşmada, sapma payım artı-eksi 30 santim olurdemiş. İngiliz yüklenici,Ben her iki taraftan tüneli kazarım. Sapma payım artı-eksi 25 santim olurdemiş. Sıra ihaleye giren bizim Temele gelmiş. Eline bir çubuk almış, denizaltı haritasını önüne açmış, demiş ki:

\n

Ben de onlardan geri kalmam. Her iki taraftan kazmaya başlarım. Tüneller kesişti kesişti. Yok kesişmedi, size iki tünel teslim ederim.

\n\n


Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları

Aman, Beni Bırakma... 23 Mart 2024

Günün Köşe Yazıları