Erinç Yeldan

Segui il tuo corso, e lascia dir la genti

11 Mayıs 2011 Çarşamba
\n\n\n

Sen bildiğin yoldan şaşma, bırak ne derlerse desinler”...

\n

Karl Marxın ve Marksizmin temel yapıtı Kapital: Ekonomi Politiğin Eleştirisinin ilk baskısı 25 Temmuz 1867de yayımlanmış. Marx, Almanca olan birinci baskının önsözünü, Dantenin İlahi Komedyasından başvurduğu yukarıdaki dizelerle tamamlamaktadır. Kendi ifadesiyle, Bilimsel eleştiriye dayanan her görüşü hoşnutlukla karşılarım. Kamuoyu denen şeyin hiçbir zaman taviz vermediğim önyargıları söz konusu olduğunda (...) büyük Floransalının şu şiarını benimsiyorum sözleriyle yukarıdaki başlığı dile getirir ve bilimsel yöntemini açık yüreklilikle ortaya koyar.

\n

Kapitalin ilk satırları metakavramına değinir. Marxa göre, kapitalist üretim tarzının egemen olduğu toplumların zenginliği,muazzam bir meta yığını olarak görünür; bunun basit biçimi tek bir metadır. Bu nedenle, Marxın kapitalizmi incelemesi metanın analiziyle başlar ve kapitalist üretim tarzı ve onunla uyuşan üretim ve dolaşım ilişkilerinin analiziyle devam eder. Marx, bunların bugüne kadarki klasik yurdu İngilteredir derken bir yandan da Alman okuyucuya seslenir: (Siz Alman ve Almanya sözcükleri yerine Türk ve Türkiye sözcüklerini koyarak okumaya devam ediniz.)

\n

Ama Alman okuyucu, İngiliz sanayi ve tarım işçilerinin durumları karşısında ikiyüzlüce omuz silkecek ya da Almanyada işler hiç de o kadar kötüye gitmiyor diye kendisini iyimser bir havaya bırakacaksa, ona şöyle seslenmeliyim: De te fabula narratar”.

\n

***

\n

Bu noktada, geçen haftaki yazımızda sunduğumuz, Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO) tarafından yayımlanan verileri bir kez daha anımsamakta fayda var: ILO, kendi hesabına çalışan küçük üreticileri ve ücretsiz aile çalışanlarını güvencesiz istihdam (vulnerable employment) olarak tanımlıyor. ILOnun hesaplamalarına göre, 2009 yılı itibarıyla küresel ekonomide güvencesiz istihdam toplam 1.5 milyar kişi düzeyinde idi. Bu rakam, 3 milyar olan toplam küresel istihdamın yarısına ulaşıyor.

\n

Gene ILO verilerine göre, en dar yoksulluk sınırı olarak kabul edilen günde 1.25 $ gelir(günde yaklaşık 1 TL, 80 kuruş) kıstasına göre çizilen yoksulluk sınırının altında 632 milyon kişinin çalıştırıldığı ve bu oranın tüm dünya emekçilerinin beşte birine ulaştığı görülüyor. Tekrar vurgulayalım: Dünyamızda her beş emekçiden birisi günde 180 kuruşun altında bir ücret geliri elde edebiliyor. Eğer yoksulluk sınırı biraz daha genişletilir ve günde 2$ (günde 3 TL) düzeyine çekilirse, 1.2 milyar kişinin yoksulluk düzeyinde çalıştırıldığı hesaplanıyor. Bu rakam ise küresel istihdamın yüzde 40ı demek.

\n

Emeğin yoksullaşma süreci, kapitalizmin eşitsiz gelişme yasaları altında istihdam koşullarının enformalleştirilmesi ve emeğin sosyal hak ve ücret kazanımlarının geriletilmesiyle birlikte daha da şiddetleniyor.

\n

***

\n

Kapitalin Sermayenin Üretim Sürecialt başlığını taşıyan Birinci Cildi, Nail Satlıgan ile 2005 yılında kaybettiğimiz Mehmet Selikin katkılarıyla Almanca aslından çevrildi ve Yordam Kitap tarafından geçen günlerde yayımlandı. 875 sayfalık bu dev eser diğer iki cilt ile tamamlandığında, Almanca aslından doğrudan çevirisi ile Türk okuru ilk kez buluşmuş olacak.

\n

Yordam Kitapın notuna göre, Kapitali Almanca aslından Türkçeye çevirip yayımlamaya ilk başlayan Hikmet Kıvılcımlıdır. 1937 yılında başlayan bu girişimi Kıvılcımlı, her ay bir fasikülü yayımlanarak dört yıla yayılacak bir tasarı olarak planlamış. Ancak Kapitalin basımı ilk yedi fasikülün yayımlanmasından sonra Kıvılcımlının tutuklanmasıyla yarım kalmıştı. Bu çabanın ardından 1966/67de Mehmet Selikin Sol Yayınlarından yayımlanan I. Cilt ve 1975-78 yılları arasında Alaattin Bilginin toplam üç ciltlik İngilizceden çevirileri Türk okuruyla buluşmuştu.

\n

Yordam Kitaptan yayımlanmış olan 1. Cilt, güncelleştirilmiş bir sözlükçe ve sonuçlarile tamamlanarak okuyuculara sunulmuş, Marxın, Kapitalin Fransızca basımında dile getirdiği önsözü anımsayarak: Bilime giden düz bir yol bulunmuyor ve yalnızca onun dik patikalarını tırmanmaktan çekinmeyenler, aydınlık doruklarına ulaşma şansına sahiptir.

\n

Yordam Kitap emekçilerine bu son derece özverili uğraş için teşekkür borçluyuz.

\n\n


Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları


Günün Köşe Yazıları