Çıraklık, Kalfalık, Ustalık...

18 Mayıs 2011 Çarşamba
\n\n\n

Başbakan, Mimar Sinandan örnekle, Çıraklık, kalfalık bitti, şimdi ustalık başlayacakdedikçe ister istemez düşünüyoruz: Neydi acaba o çıraklık ve kalfalık eserleri?

\n

Ortada ne yeni bir fabrika, ne üretim, tarım ve hayvancılıkta ilerleme var Bunların yerine mahalle aralarına kadar gökdelenler; her boş alana AVMler; insancıl mahalleler yerine gösteriş siteleri; hızla azalan meralar; bu yüzden et ülkesinde hayvan ithalatı ve kamuya, halka, ulusa ait ne varsa pazarlama gayretleri Bir de Doğan Hasolun tanımıyla parası duble ödenen ve onarım giderleri ana maliyetlerine yaklaşan duble yollar...

\n

Çıraklık ve kalfalığın özeti buysa, ustalıkta neler olabilir ki?

\n

Yanıtı belli; aklı başında herkesin karşı çıktığı 3. köprü (ki yap işlet devret(me)yle kimbilir kimler yapacak?); aklı başında olmayanların bile kandırık dedikleri Kanal İstanbul (ki en az 2 yıl sürecek etüdünün sonunda göreceksiniz vazgeçilecek); İzmit Körfezi Köprüsü (ki demiryolu geçip geçmeyeceği hâlâ muamma); Marmara-İzmir Otoyolu (ki en çevre düşmanı güzergâhı nedeniyle şimdiden mahkemelik); ve kim bilir daha hangi yeni çılgın projeler!..

\n

Eh, deneyimler buysa, ustalığa da kalıyor, çıraklık ve kalfalıkta tamamlanamayan imar, arazi ve kent yağmasındaki yeni atılımlar; dur durak bilmeyen emlak rantı politikaları ve şehircilerin 40 yıldır kesinlikle imara açılmamalı dedikleri, kentin akciğerleri olan kuzey İstanbula milyonluk yeni kent projeleri...

\n

2B’DEN “PORT”LARA

\n

Peki, böylesi bir yağma politikasının ustalığında neler olabilir?

\n

Örneğin 2B; Başbakanın daha ilk yılında, ilk anayasa değişikliği hamlesini yapacak kadar önemsediği bu talanın özeti şu: İşgaldeki ormanların işgalcilerine satılması.”

\n

Onca vaveylaya rağmen sonuçlanamayan bu pazarlamada ustalığa kalan, anayasada ormanları koruyan temel ilkelerin tümüyle kaldırılması. Ancak bunun için anayasayı kökten değiştirebilecek bir Meclis çoğunluğugerekiyor... Yani 2Bde ustalık sandığa bağlı.

\n

Ya da Galataport; Türkçesi, turist gemilerine, liman bahane edilerek Galata rıhtımında lebi deryalüks daireler, ofisler, mağazalar, rezidanslar (otel gibi ev) yapıp pazarlamak Bunda da kalfalık girişimleri yargı engeline takıldı; çünkü kıyı yasasındaki toplum yararına öncelik ilkesi aşılamadı.

\n

Benzer durum Haydarpaşaport için de geçerli Yine kalfalıkta hazırlanan, Haydarpaşadan Hareme uzanan kıyı gökdelenleri pazarı hem SİT kararlarıyla, hem de kamuoyu tepkisiyle durduruldu. Şimdi her ikisi için de ustalık dönemi bekleniyor ama bu kez de İstanbulun Kadir Topbaş imzalı yeni nazım planı aynı projeleri geçersiz sayıyor.

\n

Kuşkusuz en çarpıcı örneklerden biri de TOKİ. Başbakanlığa bağlı bu sosyal konut(!) kurumuna öylesine keyfi imar yetkileri verildi ki neredeyse tüm kentlerimiz beton kütlelerle donatıldı. TOKİnin, kent merkezlerindeki özgün ve kimlikli dokuları parçalayan uygulamalarına; tarım arazilerinde, yeşil alanlarda, hatta tarihi dokularda yükselen emlak pazarı projelerine Başbakanın kendi partisinden belediye başkanları ve seçmenleri bile isyan ediyorlar..

\n

Bu ucubeler için yapılacak tek ustalık var; birçoğunu yıkmak. Karstaki sanat eseri İnsanlık Abidesini yıkacak kadar estetiğe meraklı(!) bir anlayışın, kentlere ve doğaya çullanan bu çirkinlik abidelerine eserimiz diyerek sürdürmesi, ustalık bir yana, çıraklığa bile yakıştırılabilir mi?

\n

Kentlerimizin kimliği ve esenlikli geleceği adına giderek yaşamsallaşan TOKİyi dizginleme görevi, iktidara hangi parti gelirse gelsin, tarihsel bir sorumluluk olacak.

\n

Aksi halde gelecek kuşaklar şehircilik ve mimarlık yoksunu beton bloklarına bakıp, atalarının ne denli kent kültüründen uzak olduklarını görerek utanç duyacaklar...

\n

\n

(Bu akşam Ulusal Kanalda 20.30daki İmar Dosyasında, çıraklık ve kalfalık dönemlerinin yağma politikalarını Harita-Kadastro Mühendisleri Odası emektarlarından Erol Köktürkle konuşacağız.)

\n\n


Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları


Günün Köşe Yazıları