Muhalefetin Savlarını Dile Getirmek Artık Tekzip Nedeni!

26 Mayıs 2011 Perşembe
\n

\n\n\n

Ankara Kulisi köşesinde 22 Ocak 2011de, Lübnanda Hizbullah ve müttefiklerinin koalisyondan çekilmesi üzerine Başbakan Saad Hariri hükümetinin düştüğü bunalımı neredeyse kişisel sorunu haline getiren Recep Tayyip Erdoğanın tutumu üzerine CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlunun 2008de yaptığı bir basın toplantısında gündeme getirdiği savları dile getirmiştik. Kılıçdaroğlu, o toplantıda, kurumlar vergisi oranının niçin Türk Telekomun özelleştirilmesinden sonra indirildiğini, böylece birilerinin Türk Telekoma üçüncü bir ortak olup olmadığını sormuş, Türk Telekomun özelleştirilmesi sonrası kurumlar vergisi oranının düşürülmesinin, Oger Telekoma milyonlarca dolarlık ek maddi menfaat sağladığını öne sürmüştü. Türk Telekomun özelleştirmesi sırasında Hariri ailesine ve bu aileye ait Oger Telekoma büyük katkıları olduğu ileri sürülen Abdullah Tivniklinin AKP iktidarı üzerinde büyük bir etkiye sahip olduğunun söylendiğini anlatan Kılıçdaroğlu, Oger Telekomun yüzde 35inin Saudi Telecom Companyye satılmasında Tivniklinin ön planda olduğuna ilişkin Suudi Arabistan medyasında yer alan haberleri de gazetecilere dağıtmıştı.

\n

Ankara Kulisindeki yazının sonunda Kılıçdaroğlunun gündeme getirdiği soruların zaman içinde yanıtlanmadığını da vurgulamıştık.

\n

Abdullah Tivnikli, tümüyle Kemal Kılıçdaroğlunun soru ve savlarına yönelik alıntılarla örülü yazımızı kamuoyunu yanlış bilgilendirmeolarak algılayarak bu savları kimi gazetelerde ve Cumhuriyette yanıtladığını dile getirerek tekzip isteminde bulundu. Ankara 4. Asliye Ceza Mahkemesi de kendisine ilettiğimiz belgelere ve yaptığımız itiraza karşı tekzibin yayımlanmasına karar verdi.

\n

Oysa, mahkemeye sunduğumuz belgeler arasında, Kemal Kılıçdaroğlunun verdiği bir soru önergesine karşılık dönemin Maliye Bakanı Kemal Unakıtanın -ki Uğur Mumcunun Rabıta kitabına göre, Abdullah Tivnikli; Kemal Unakıtan, Ahmet Hamdi Topbaş, Osman Nuri Topbaş, Mustafa Latif Topbaş, Ali Eymen Topbaş, Adnan Büyükdeniz, Yalçın Ören gibi isimler ve Al Baraka Özel Finans Kurumu ile birlikte Bereket Vakfının kurucuları arasındadır- verdiği yanıtlar da yer almıştı. Unakıtanın 13 Mart 2006 tarihinde TBMM Başkanlığına verdiği yanıtlar şöyleydi:

\n

İstanbul Milletvekili Sayın Kemal Kılıçdaroğlu tarafından TBMM Başkanlığına tevcih edilen 7/12001 esas sayılı yazılı soru önergesinde yer alan sorulara verilen cevaplar aşağıda sunulmuştur:

\n

SORU 1 - Türk Telekomun özelleştirilmesi öncesinde, Kuveyt Türk Yatırım Bankası Yönetim Kurulu Başkan Vekili Abdullah Tivniklinin Türk Telekomun Saudi Ogere verilmesi konusunda, Hükümet ve Özelleştirme İdaresi Başkanlığı nezdinde lobi çalışması yaptığı doğru mudur?

\n

CEVAP 1 - Türk Telekomun blok satışına ilişkin ihale süreci kamuoyu ve basın yayın organları huzurunda açık ve şeffaf olarak hiçbir kuşkuya ve tereddüde yer vermeyecek şekilde gerçekleştirilmiştir.

\n

SORU 2 - Türk Telekomun özelleştirilmesi öncesinde, Abdullah Tivniklinin, Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Abdullah Gül ile birlikte Lübnana Hariri ailesi ile görüşmeye gittiği ve bu görüşmelerde Türk Telekom ihalesinin konuşulduğu doğru mudur?

\n

SORU 3 - Türk Telekomun devri nedeniyle Ogerin 14 Kasımda Ankara Sheraton Otelinde verdiği kutlama yemeğine katılan Abdullah Tivniklinin yemek sonrası Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Abdullah Gül ile Türk Telekomdaki ihale sonrası yapılanmayı ele aldıkları iddiası doğru mudur?

\n

SORU 4 - Türk Telekom Yönetim Kurulunda yer alan Metin Ercan ve Emin Başer ile Türk Telekomda insan kaynaklarından sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Celalettin Dinçerin personel atamaları konusunda Abdullah Tivnikliden talimat aldıkları doğru mudur?

\n

SORU 5 - Türk Telekomda mal ve hizmet alımlarını Emin Başer ile Metin Ercanın, Abdullah Tivnikli adına yürüttüğü iddiaları doğru mudur?

\n

SORU 6 - Abdullah Tivniklinin Telekom İtalya ile ağırlıklı olarak Aveadaki yüzde 40 hissenin el değiştirmesine dayanan bir ortaklığı olduğu iddiası doğru mudur?

\n

SORU 7 - Türk Telekoma bağımsız üye olarak Oger tarafından atanan Metin Ercanın daha önce Kuveyt Türke danışmanlık yaptığı doğru mudur?

\n

CEVAP 2, 3, 4, 5, 6, 7 - Sorularda yer alan hususlara ilişkin Özelleştirme İdaresi Başkanlığında bilgi bulunmamaktadır.

\n

SORU 8 - Türk Telekomun yüzde 55inin 6,550 milyar dolara Oger Telecoma satışı ile birlikte, imzalanan sözleşmelerde, alıcılar tarafından konulmuş bir şerh var mıdır? Bu şerh hangi gerekçeyle konulmuştur?

\n

CEVAP 8 - Türk Telekomun satışına ilişkin olarak sözleşmelere konulmuş herhangi bir şerh bulunmamaktadır.

\n

Tivnikli ile birlikte geçmişte Bereket Vakfını birlikte kurmuş olan Unakıtanın Kılıçdaroğlunun önemli savlar içeren sorularına yeterince yanıt verip vermediğini okurlarımızla birlikte, tekzip metninin yayımlanmasına karar veren Ankara 4. Asliye Ceza Mahkemesi yargıcı Mustafa Yükselin vicdanına bir kez daha sunuyoruz.

\n

Bir şey daha: Bu tekzibin yayımlanması kararı; bundan böyle muhalefet partisi milletvekili ve yöneticilerinin Mecliste yaptıkları çalışmaların gazeteciler tarafından yazılması ya da yorumlanmasının sınırlandırılması anlamına gelmektedir ki, bu da, yargının giderek siyasallaştırıldığı, siyasal iktidar tarafından baskılandığı savlarına da haklılık kazandırmaktadır.

\n\n\n

TEKZİP

\n\n\n

22.01.2011 tarihli Cumhuriyet Gazetesi’nde Işık KANSU imzası ve Hariri Dostluğunun Arka Planıbaşlığıyla yayımlanan, yazıda, müvekkilimizin manevi şahsiyetini ağır biçimde tağyir edici ifadelere yer verilmiştir.

\n

Sayın TİVNİKLİnin daha önceki açıklamalarında da ifade ettiği üzere, kendisinin de önde gelen isimlerinden olduğu Kuwait Finance House, Türk Telekemun özelleştirilmesi sürecinde Saudi Oger ile bir konsorsiyum oluşturmuştur. Ancak Türk Telekom hisselerinin %55inin devrine ilişkin Satış Sözleşmesinin, İmtiyaz Sözleşmesi şeklinde yenilenmesi ve 21 yıllık işletme hakkıyla birlikte satılması üzerine, Kuwait Finance House olarak satışa iştirak edilmemiştir.

\n

Ayrıca, 07.11.2008 tarihinde, dönemin CHP Grup Başkanvekili olan Sayın Kemal KILIÇDAROĞLU, tekzibe konu köşe yazısında sözü edilen iddiaları bir basın toplantısıyla ortaya atmış, müvekkil Sayın KlLlÇDAROĞLUna iddiaları ile ilgili ayrıntılı yanıtlarını bilgilendirme dokümanlarını iletmiştir.

\n

Buna paralel olarak müvekkil, çeşitli basın-yayın organlarında hakkında ortaya atılan iddiaları da yanıtlamıştır. Örnek olarak Sayın Vahap MUNYARın 27 Ekim 2008 tarihli Hürriyet gazetesinde yayımlanan köşe yazısı, 13 Kasım 2008 tarihli Vatan gazetesinde Sayın Ercan İNAN tarafından haberleştirilen röportaj ve Sayın Aydın AYAYDINın 5 Aralık 2008 tarihli Vatan gazetesinde yayımlanan köşe yazısı gösterilebilir.

\n

2008 yılı sonunda vuku bulan tüm bu iddia ve yanıtların ardından, 22.06.2009 tarihli Cumhuriyet Gazetesinde Işık KANSUnun köşesinde aynı iddialara yeni bir boyut katılmadan yer verilmiş, Müvekkil tarafından Sayın KANSUya iletilen yanıt yazarın 29.06.2009 tarihli, köşesinde yayınlanmıştır. Buna rağmen, tekzip talebimize konu 22.01.2011 tarihli yazıda aynı iddiaların aynı ifadelerle tekrar yer alması ve bu iddialara yanıt verilmediğinin savunulması şaşkınlıkla karşılanmıştır.

\n

Türkiyenin en köklü gazetelerinden biri olan Cumhuriyet Gazetesinde aleyhinde iddialar ortaya atılan bir şahsın aynı gazetede yayımlanan açıklamaları dahi görmezden gelinerek daha önce de bu iddiaların yapıldığı ve herhangi bir açıklamanın gelmediği yanılgısını okuyucuda yaratmanın basın etiği açısından doğru olmadığını düşünüyoruz.

\n

25 yıldır iş dünyası içerisinde bulunan ve finans sektöründe saygın bir kurumun üst düzey yöneticiliğini yapan müvekkil Sn. Abdullah TİVNİKLİnin Türkiyedeki tüm medya mensupları ile şeffaf bir diyalog içerisinde olmayı ilke edindiği ve hakkında çıkan haberlere yukarıda belirtilen cevapları verdiği hususu gözetildiğinde söz konusu yazıda yer alan iki yıldır yanıt alınamadığı ifadesinin yanlışlığı anlaşılacaktır

\n

Gerçek dışı tespit ve ifadeleri içeren bu haber ile kamuoyunun yanlış bilgilendirildiği görüldüğünden yukarıdaki açıklamalarımıza Sayın KANSUnun köşesinde kamuoyunun aydınlatılmasını teminen yer vereceğinizi umuyoruz.

\n

\n

Abdullah Tivnikli Vekilleri

\n

Av. Reşit Saraçoğlu ve

\n

Av. Yakup Öztunç

\n

\n\n



Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları

Şamar örnekleri 6 Nisan 2024

Günün Köşe Yazıları