Olağanüstü Konser: İdil Biret - Gürer Aykal

01 Aralık 2008 Pazartesi

Borusan İstanbul Filarmoni Orkestrası’nın şef Gürer Aykal yönetiminde ve solist olarak İdil Biret’in katıldığı konser, az rastlanan görkemli bir sanat olayı olarak izleyenlerin kulaklarından ve gönüllerinden silinmeyecek. Programda: Giriş olarak Mahir Cetiz’in bestesi “Gece Yürüyücüsü” adlı orkestra için senfonik parçası ses getirdi. 2006 yılında ve Gündüz Vassaf’ın yapıtlarından olan bu beste Hayao Niyazak’ın filmlerinden esinlenerek bestelenmiştir. İdil Biret’in yorumladığı beste ise Sergei Rahmaninov’un “No. 2 Do Minör Op. 18 Piyano Konçertosu”dur.

Gürer Aykal Ankara Devlet Konservatuvarı’nda Necdet Remzi Atak’ın öğrencisi olarak Keman bölümünde başladı, sonra Adnan Saygun’un önem verdiği bir öğrenci idi. 1969 yılında Kompozisyon bölümünden yetişti. Devlet bursu kazanarak, İngiltere’ye giderek Londra’da Guilhall Müzik Okulu’nda Andre Previn ve George Hurst gibi usta şeflerin yanında çalıştı. Şeflik bölümlerinde birincilikler kazandı. Sonra İtalya’ya giden Gürer Aykal, şeflik nişanı aldı. Santa Cecilia Akademisi’nde Franco Ferrara’nın asistanlığını yaptı.. Gürer Aykal 1975 yılında Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası’nın Daimi Şefliği’ne atandı. Bir süre Devlet Opera ve Balesi Genel Müdürü oldu. Bu arada Suna Kan ile birlikte Ankara Oda Orkestrası’nı kurdular. Gürer Aykal ayrıca Avrupa ülkelerinin orkestralarının şefliğini yaptı. İngiliz Oda Orkestrası, Güney Amerika, Amsterdam Concertgebouv Oda Orkestrası şefliğini yaptı. Müzik alanındaki uluslararası başarıları yurtiçi ve yurtdışı eğitim alanında Gürer Aykal’ın başarılarını tanıttı.

Gürer Aykal çağdaş Türkiye Cumhuriyeti’nin müzik yoluyla eğitilmesini ön plana almış, yurtiçinde ve yurtdışında bu yolda çalışmalarıyla hizmet vermiştir. Borusan İstanbul Filarmoni Orkestrası’nın ilk konseri 13 Mayıs 1999’da Yıldız Sarayı Silahhane Binası’nda yer almıştır. Gürer Aykal’ın yönetiminde yapılanan orkest-ra önce Avrupa yakasında konserler vermiş, sonra Anadolu yakasına taşınmıştır. Lütfi Kırdar Konser Salonu’nda ve Kadıköy Halk Eğitim Merkezi’nde her ay konser veren orkestra halkın ilgisini çekmiştir. Orkestranın Genel Müzik Direktörlüğü’ne ve Sürekli Şefliği’ne Gürer Aykal getirilmiştir. Orkestra ayrıca Caddebostan Kültür Merkezi’nde de konserlerine devam etmiştir.

Konserlerine özellikle Beethoven’in senfonileri ile konserlerine giren orkestra, Borusan İstanbul Filarmoni Orkestrası adı altında 2000 - 2001 sezonunun geniş bir sanat olayı olarak tanınmıştır. Özellikle “Müziğin Anayasası” deyimi ile değerlenen orkestra, müziksever halkımızın geniş ilgisini çekmiştir. Gürer Aykal yönetiminde ses getiren orkestra, özellikle 28 Nisan ve 16 Mayıs 2001 tarihlerinde 18. Uluslararası Ankara Müzik Festivali’nin açılışını ve 2002 Mart ayında ise Bulgaristan’da 42 yıldan beri süregelen Rusçuk Müzik Festivali’nin kapanış konserini sunmuştur. “Yeni Yılı Karşılama Konserleri” geleneğini de sürdürmektedir.

Orkestranın konserleri yurtiçinde ve yurtdışında dünyanın önemli sanatçılarının katılımını sağlamasıyla da önem kazanmaktadır.



Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları

Müzikal Beyin 9 Şubat 2009
Arif Hikmet Koyunoğlu 26 Ocak 2009

Günün Köşe Yazıları