İnsani Yardım mı?Aganigi Naganigi!Yeni Yayınlar

03 Haziran 2011 Cuma
\n

\n\n\n

Gazzeye insani yardımgötüren Mavi Marmaraferibotu olayının üzerinden tam bir yıl geçti. 9 kişinin öldüğü olayın yıldönümü nedeniyle İstanbulda İstiklal Caddesinde gösteriler düzenlendi. Ölenler Türkiyede şehit”, İsrailde teröristilan edilmişlerdi!

\n

O zaman 6 gemilik bir filo Gazzeye doğru yola çıkmış, İsrail Silahlı Kuvvetlerinin açık denizde müdahalesinde ölümler, yaralanmalar yaşanmış, olay Birleşmiş Milletlere de yansımıştı... Türkiyedeki seçimden sonra(!)”, Akdenizdeki çeşitli limanlardan 15 gemilik yeni filo Gazzeye doğru insani yardımgötürmek için yola çıkacak.

\n

Mayıs sonunda Pariste Avrupanın çeşitli ülkelerinden 22 sivil toplum örgütü temsilcilerinin katılımı ile yapılan toplantıda bu kez, gemilerde 1500 eylemcinin de Gazzeye gideceği açıklandı.

\n

Her ne demekse, Gazzeye 2. Özgürlük Seferi(!)söylemi ile başı Türkiyedeki İnsan Hak ve Hürriyetleri ve İnsani Yardım Vakfı (İHH)çekiyor.

\n

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Müsteşar Yardımcısı Büyükelçi Halit Çelike talimat vererek İsrailin Ankara Büyükelçisi Gaby Levyyi çağırıp Geçmişteki olayın benzerinin yaşanmaması uyarısında bulunmasınıistedi. Ardından da Ümit ederiz ki İsrail bu kez, uluslararası sularda böyle bir eyleme yönelmezdedi.

\n

Bu arada Amerikan Temsilciler Meclisi üyesi 36 milletvekili geçen ay Başbakan Recep Tayyip Erdoğana bir mektup göndererek İHHnin yardım filosunun yeniden yola çıkmamasını istedi ve kaygılarınıilettiler. ABDnin Ankara Büyükelçiliği de aynı yolda Dışişlerinde temaslarını sürdürüyor.

\n

BM Genel Yazmanı Ban Ki-Mun, Türkiye dahil Akdeniz ülkelerine yeni filo girişimini durduruniçerikli uyarı mektupları gönderdi. Bundan önceki olayla bağlantılı BM Soruşturma Komisyonu raporunun açıklanması da ertelendi.

\n

Müslümanın Müslümana ettiğini Yahudiler etmedidedirtecek cinsten Mısır, 2007de Hamasın Gazzede seçimleri kazanmasından sonra ambargoamacıyla Refah Sınır Kapısını kapatmıştı. O günden sonra Filistinliler sınırda, yeraltında köstebek tünelleri kazarak ikmal yapılmak zorunda bırakılmışlardı. Mısırda yönetim değişikliğinden sonra bu kapı geçen hafta açıldı, karşılıklı trafik ve ikmal başladı.

\n

Ancak, İHH ve eylemcilerinin kararlı olduğunu bilen Hamas, Gazzedebir askeri tatbikatuyguladı. İsrailli komando giysileri içindeki Filistinli dalgıçların, Türk bayrağı çekilmiş bir balıkçı teknesini ele geçirme girişimine karşı koyma tatbikatı yapıldı. Sağlık görevlileri de tatbikatta yardımda bulundular.

\n

Bu oluşumlar üzerine İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu Gazze filosunu durdurmak için diplomatik müdahaleyi tercih ederiz. Zorunlu kalırsak, donanmamızın emirlerine uymayan, Gazzeye gitmeye karar veren herkese güç kullanmaktan çekinmeyizaçıklamasını yaptı.

\n

Benim anlamadığım birkaç nokta var! Birincisi Kızılay, Gazzede yıllardır insanive sağlık yardımıçalışmalarını başarı ile yürütüyor. Neden İHH yardımı Kızılay üzerinden yapmıyor? İkincisi, insani yardımkavramı ile filo gönderme eylemine takılan siyasal içerikli Gazzeye Özgürlük Seferiadı ne ölçüde bağdaşıyor? Üçüncüsü, insani yardımyapılacaksa neden Türkiyedeki 12 Haziran seçimleri bekleniyor? İnsani yardımla”, siyasal nitelikli seçimlerarasında ne gibi bağlantı var? Avrupadan katılacak eylemciler de neden Türkiyedeki seçimi bekliyorlar?

\n\n\n

\n\n\n

Bir zamanlar Türk bilim insanları, vatandaşlara mercimekyemelerinin sağlık için ne kadar önemli olduğunu anlatıyorlardı. Bir süre sonra bunun yerine cinsellik dürtüsü içeren aganigi naganigisöylemi ile viagraylaözdeşleştirilen fındıkreklamları ekranlarda boy göstermişti.

\n

Türkiyeyi AB kapısından içeriye adım attırmakla görevli Devlet Bakanı Egemen Bağış, tutmuş geçenlerde görkemli bir törenle Kate Middleton ile evlenen 28 yaşındaki İngiliz Prensi Villiama aganigi naganigiuygulamasını takviye için fındıkgönderdiğini TVde açıklamış!

\n

ABye fındık, Türkiyeye üyelikyazılı fındık dolu paketi postayla ya da diplomatik kurye ile değil, İstanbulda görüştüğü İngilterenin AB İşlerinden Sorumlu Bakanı David Lidington ile göndermiş.

\n

Bağış, ardından şu açıklamayı yapmış: Başbakanımızın üç çocuk söyleminin tüm dünyada bilinmesi gerekir. Yalnız Türkiyede değil, dünyada üç çocuğun ne kadar önemli olduğunu anlatmalıyız. Bunları Avrupalıların enerji ihtiyaçları için hazırlattık!

\n

41 yaşındaki Bağışın Egehan ve Ecehan adlı iki çocuğu var. Sayın Bakan, genç Prense bu hediyeyi göndermekle inşallah hakaret etmemiştir! Anlamadığım bir şey, dünyaya da üç çocuk önerisi yapan bakan neden ikide kaldı? Üçüncüsü için bugünlerde fındık tüketimine ağırlık verip vermediği açıklanmadı.

\n

Anlamadığım bir başka nokta ise Avrupalılara enerji için fındıkgöndererek Türkiyeyi 48 yıldır AB kapısında bekletenlere verilecek bu enerji ile Türk vatandaşlarına daha fazla aganigi naganigiyapmaları mı teşvik ediliyor?

\n

\n\n\n

\n\n\n

Adı: Türk Yahudileri 2

\n

Yazarı: Bilâl N. Şimşir

\n

Yayınevi: Bilgi

\n

Siyasal tarih konusundaki araştırmaları ile tanınan, geçen yıl birinci cildi çıkan kitabın akademisyen-büyükelçi olan yazarı, bu ciltte Avrupadaki Türk, Türkiyede Avrupalı Yahudilerle Türkiyeden Filistine göçen Yahudilerin öykülerini yakası açılmamış arşiv belgeleri ile açıklıyor.

\n

\n

A: İlahi Adalet

\n

Yazarı: İlhan Taşcı

\n

Yayınevi: Cumhuriyet Kitapları

\n

Gazetemize yansıyan özel yargı haberleriile tanıdığınız meslektaşım, AKP iktidarının demokratik ve anayasa kuralları dışında yargıyı ele geçirme uygulamalarını somut örnekleri ile irdeliyor.

\n

\n

Adı: CIA Pençesinde Açılım

\n

Yazarı: Yılmaz Polat

\n

Yayınevi: Ulus Dağı

\n

ABDde görev yaparken tanıdığım ve 30 yılını Vaşington kulislerinde geçiren meslektaşım, bu yeni kitabında Kuzey Irak-PKK-CIA ilişkilerinin perde arkasını aydınlatıyor.

\n

\n

Adı: Güneybatı Kafkasya

\n

Yazarı: Erkan Karagöz

\n

Yayınevi: Park Kitap

\n

19. yüzyılın sonlarından başlayıp günümüze kadar Güney Kafkasyada kaynayan siyasal ve toplumsal kazanın belgeleri tarihsel gelişimi içinde okura sunuluyor.

\n

\n\n



Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları


Günün Köşe Yazıları