'Economist' Çetesinin İşleri

05 Haziran 2011 Pazar
\n

Vay canına! Çetenin kollarıdallanıp budaklanmış, buralardan Londraya uzanmış, Economistdergisi içlerine dek dalmış!

\n

Sanal muhtıradanmedet ummaktan vazgeçen çete mensupları, bu defa ne yapıp edip Avrupa kıtasını kat etmişler. Manş Boğazı’nı da aşıp, EconomistüzerindenTürkiyenin demokratik güçlerine karşıtaarruza geçmişler

\n

Artık bu nasıl bir çeteyse? Silivriye tıkıyorsun, Londradan çıkıyor!

\n

İki gündür bu garip komplo öykülerini dinliyoruz.

\n

Başbakan hemen, Hesap başka!diye bir çıkış yaptı ve Meğer, CHPnin yeni genel başkanı, sadece ulusalcı bir proje değil, uluslararası bir projeymiş. Biz, CHPnin yeni genel başkanını, Türkiyedeki çetelerin projesi biliyorduk, meğer sadece onların değil, küresel çetelerin projesiymişdiye bileti kesti.

\n

Baş propagandacı Egemen Bağış durur mu?

\n

O da anında Twitterdan salvoya geçip; Economistteki zırva yazının siparişi dışarıdan değil Türkiyeden verilmiştir, şüpheniz olmasın buyurdu.

\n

Malum bizde kişi kendinden bilir işi!diye bir laf vardır

\n

Bu deyimin hakkını veren zatı muhteremler; etraflarından yalnız kendi zihin dünyalarına koşut eylemler beklediklerinden; böyle kolaylıkla ters köşeye oturabilir...

\n

Demokrasi için CHPye oy verin!yazısı için böyle büyük komplo tuzakları arayanlara Economist nitekim şipşak;Biz bunu hep yaparız! Vaktiyle Obamayı da önermiştik, Merkeli de…” yanıtını verdi.

\n

Doğru. Economistgerçekten de bunu hep yapıyor. Ama daha önce yaptığı bu tarz tercih önerilerineRTE kadar celallenip, küplere binen ve de komplo teorilerine sarılan tek bir hükümet başkanı çıktı: O da TC Başbakanının sağdıcı Berlusconi’ydi.

\n

‘Yönetmeye layık değil!’

\n

Berlusconinin Economistdergisiyle, kan davasına dönüşen tarihi bir ihtilafı var.

\n

İtalyan Başbakanının ağır yara bere alarak çıktığı bu ihtilafın kaynağı, Çizmede bugün artık Sultan!lakabıyla anılan işadamını 2. kez işbaşına getiren on yıl öncesinin seçimlerine uzanıyor.

\n

Medyayı denetim altına alan lider sıfatıyla Avrupa demokrasi tarihinde talihsiz bir ilke imza atanBerlusconi için, dönüm noktası sayılan o 2001 seçimleri arifesinde Economistdergisi; Silvio Berlusconi Neden İtalyayı yönetmeye uygun biri değil/Why Silvio Berlusconi is unfit to lead Italykapağı ile çıkmıştı.

\n

Berlusconinin yargıdaki davalarından, vergi cennetlerindeki bağlantılarına ve mafyayla ilişkilerine dek her türlü karanlık işine yer verilen dosyada İtalyan seçmenlere bu profildeki bir adaya oy vermemeleri telkin edilmişti.

\n

Seçim sonuçları, o telkindenetkilenmedi. Ama Economistin Berlusconi için kullandığı İtalyayı yönetmeye uygun biri değil!teşhisi ömür billah İtalyan politikacıyı takip etti ve her vesileyle hatırlatılan bir damga oldu.

\n

Berlusconi, ülke içinde ve dışında itibar zedeleyen bu damgaya karşı önce bunlar bizim solcu takımının-komünistlerin komplosudur!atağıyla savunmaya geçti.

\n

Bununla yetinmedi, dergiye dava açtı.

\n

Kredi kaybı işareti

\n

Yedi yıl devam eden dava, Economistin zaferiyle sona erdi.

\n

2008’in Eylülünde zaferi, okurlarına;Mister Berlusconinin hakkımızda ileri sürdüğü tüm ithamlar, mahkeme tarafından reddedilmiş ve Bay Berlusconi davanın masraflarını üstlenmek zorunda kalmıştırdiyerek duyuran dergi; Çizme Başbakanına meydan okumaya devam ediyor.

\n

Berlusconiyi uygun değil/unfitetiketiyle sınıflayan derginin o dönemdeki Genel Yayın Müdürü Bill Emmott, İtalyada ün kazandı veEconomistten ayrıldıktan sonra, Çizme gazetelerine köşe yazarı olarak transfer edildi. İtalya hakkında yazdığı kitaplarla geniş ilgi toplayan Emmott, bugün dahi katıldığı toplantılarda; Berlusconiye uygunsuz/unfitlakabını koyan adamolarak takdim ediliyor.

\n

Economistin; Berlusconi ile bilek güreşi, Emmottın dergiden ayrılmasıyla sona ermedi.

\n

Economist”, “unfitfetvası verdiği 2001den beri, Berlusconi ile istikrarlı biçimde uğraşıyor.

\n

2006’da Yeter!/Basta!diyerek İtalyanlaraartık bu adama oy vermeyin!çağrısı yapan yayın organı; kadın kız skandallarının su yüzüne çıktığı ve Bayan Berlusconi Veronica Larionun boşanma davası açtığı 2009’da da; Artık allahaısmarladık zamanı geldi/Time to say addio!” başlığı ile haber oldu

\n

Berlusconi-Economistkarşılaşmasından çıkarılacak çok ders var

\n

Bunlardan birincisi; (çete/sol vs…) komplodiyerek bu prestijli dergiye sataşmaya hiç gelmiyor. Dergi muhatabına misliyle yükleniyor.

\n

İki; Economistvetosu, sandıkta hemen netice vermese de, itibar yıpranmasında etkili oluyor.

\n

Aslına bakarsanız biraz bu tavuk mu yumurtadan, yumurta mı tavuktan çıkar hikâyesi

\n

Economistte böyle bir yazının çıkması gerçekte, bir siyasi liderin uluslararası kredisinin bizatihi düşüşe geçişinin işareti sayılıyor.

\n

Economistbu üslupla bir yazı yazdı mı, gözü içeriye değil dışarıya yöneltmek gerekiyor. Ama bu ayrı bir yazı konusu.

\n\n


Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları

Kılıçdaroğlu vakası 14 Nisan 2024
31 Mart’ın bahsi 7 Nisan 2024

Günün Köşe Yazıları