Tepeden İnme Yöntemine İsyan

03 Aralık 2008 Çarşamba

Aytaç Durakın AKPden istifası, Erdoğanın Kızılcahamam kampının kapanış konuşmasında söylediklerine yanıt olarak görülmeli.

Uzun yıllar Adana Büyükşehir Belediye Başkanlığını yapan ve o arada üç parti değiştiren Durakın, 29 Mart seçimlerinde 16 Büyükşehir Belediye Başkanlığının tümüne göz diken Başbakanın AKPnin adaylarının temayül yoklaması ile belirleneceğini söylemesine kızdığı, istifa mektubunun gerekçesinde yazılı.

25 yıl boyunca Adana halkının oylarını aldığını söyleyen Durakın, en çok 300 partiliden oluşacak temayül yoklama kurullarına güvenmediği anlaşılıyor.

İktidar partisi belediye başkan adayları için, il ve ilçe başkanlarından, o ilin milletvekillerinden ve örgüt kurulları üyeleri ile belediye meclisindeki partili üyelerden oluşan bir tür Danışma Kurulunun nabzını tutacak bir yöntem izliyor. O nabız yoklamasının sonuçlarını partinin üst kademesinin biçimlendireceği, son sözü de Genel Başkanın buyuracağı gizlenmiyor.

Benzer yöntemler, öteki partilerce de geçerli.

İzmir’de aday çıkmazı

CHP Genel Başkanı Baykalın, önceki gün İzmirde büyükşehir belediyesince oluşturulan Doğal Yaşam Parkının açılışında, Aziz Kocaoğlunun bir daha başkan olmasını isteyen partililer karşısında zor anlar yaşadığı anlaşılıyor. Aziz Kocaoğlu, rahmetli Piriştinanın ölümü ile boşalan Büyükşehir Belediye Başkanlığını Belediye Meclisinin oyları ile üstlenmişti. CHP İl Başkanı Kemal Karataş ile anlaşmazlığa düştüğü bilinen Kocaoğlunun bir daha aday olup olamayacağı konusunda CHP Genel Merkezinin henüz karar veremediği ortada.

Ve Eskişehir’deki başkaldırılar...

Bu konuda en küçük bir hata, belki de yıllardan beri sosyal demokratların kalesi olarak bilinen İzmirin AKP hegemonyasının tutsağı olmasına yol açacak. O hatanın sorumluları ise Ankaradaki Merkez Yönetim Kurulu Üyeleri olacak! CHPnin yerel seçimlerde, öteki Cumhuriyetçi ve sosyal demokrat partiler ile güç birliğine kapısını kapatmasının sıkıntısı ise, en çok Eskişehirde kendisini gösterdi. Genel Merkez, Eskişehir Büyükşehir Belediyesine bağlı iki alt belediye olan Odunpazarı ve Tepebaşı için başkan adaylarını belirleyip açıklayınca, Eskişehir İl Başkanlığı için adından çok sözü edilen Ebru Ergüt, kongreden bir gün önce adaylıktan vazgeçtiğini bildirmekle kalmadı, tepeden inme olarak verilen bu karar ile umuda haksızlık yapıldığını söyledi. Parti içi demokrasiden bahsedilemeyeceğini vurgulayan Ergüt, genel merkezi yangından mal kaçırmakla ve Eskişehiri gözden çıkarmakla suçluyor.

Hem Ebru Ergüt, hem de hafta sonunda kayyum gözetiminde yapılan il kongresinde başkan seçilen Abdülkadir Adar, yerel seçimlerde Eskişehir için birliğin ve beraberliğin olacağı bir çalışma anlayışına omuz vereceklerini gizlemiyorlar... Adarın başkan seçildikten sonra Yılmaz Büyükerşeni ziyaret edeceği ve yerel seçimler için birliktelik yöntemlerinin konuşulacağı söyleniyor. Aytaç Durak ya da Aziz Kocaoğlu veya öteki partilerin herhangi birinden 29 Mart için adaylığı üstünde konuşulan başka yurttaşlar için, genel merkezleri onlara mavi boncuk vermemiş ise, kent halkı ve parti örgütlerinin desteğinin kıymeti harbiyesi olmadığı biliniyor.

Hâkim denetimindeki ön seçimler.

Oysa, 12 Eylül yönetimi, Türk siyaset yaşamını altüst eden kararlar almadan, dönemin belli başlı partileri, milletvekili ya da yerel meclisler için adaylarını, her ilçede seçim yasası gereğince oluşmuş olan seçim kurullarının denetiminde yaparlardı.

O partinin, o ilçede seçim kurulu tarafından onaylanmış delege listelerinde isimleri seçmen olarak yazılı üyeleri, hâkimin gözetiminde seçim sandığına gelir, aday adaylarının adlarının bulunduğu listeleri alır, hücreye girer ve gizli oyunu sandığa atardı.

Oyların ayrımı da yine aynı hâkimin gözetiminde ve açık olarak yapılır, tutanaklara geçirilirdi.

Parlamenter de, yerel meclis üyesi de, partinin liderinden daha çok örgütüne dayandığını bilen bir yöntem ile belirlendiği içindir ki, bugünkü lider vekili sultası 1980 öncesinde yoktu.

Demokrasi yolculuğunda nereden nereye geldik diye sorgulama yapacaksanız, öncelikle seçimlerde dilediğiniz partinin adaylarını tepeden inme yöntemi ile Ankaradaki beylerin belirlediği gerçeğini aklınızdan çıkartmayınız.

 

Faks: 0 216 302 82 08 obirgit@e-kolay.net



Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları


Günün Köşe Yazıları