Yeni Simge

06 Ocak 2014 Pazartesi

Orhan Bursalı, yeni kitabı “Hey Türkiye Nasılsın?”da, dünyada rüşvette 54. sıraya oturduğumuzu, yolsuzluk notumuzun da 100 üzerinden 49 olduğunu aktarıyor ve AKP döneminde rüşvetin, yolsuzluğun “Alidiboculuk” diye anıldığına vurgu yapıyor.
Pislik çıbanından son pörtleyen cerahate bakarsanız; durulmamış, yola ve yolmaya devam edilmiş, çarpma katsayısı yükselmiş, artık deveyi havuduyla tek parçada soluksuz yutma dönemine geçilmiştir. Dolayısıyla vurguna, talana, ailece toptan götürmeye yeni bir ad bulmamız gerek.
Örneğin: Baba oğulcuk. Cuk!

Dert
Recep Tayyip Erdoğan ve çevresi, HSYK’den, savcılardan, yargıçlardan, Yargıtay’dan, Danıştay’dan çok dertli! Yetmezci kokoş ve cicim takımıyla birlikte “ileri demokrasi” ülküsünün üstüne “yargı reformu” uydurmasını boca edip 12 Eylül 2010 referandumunda “evet” denmesi için yırtınan kimdi? Evet çıkınca da, Yargıtay’a, Danıştay’a, mahkemelere kadro üstüne kadro açan kimdi? Ben “Hayır” demiştim. Sayım suyum yok. Ne haliniz varsa görün.

Ot Vergisi
Ressam, yazar dostumuz Celal Binzet, “mutlu yıl”a her zaman daha çok vergi ve zam ile girildiğine dikkat çekip geçmişe gönderme ile bugüne geliyor:
“Dönem Osmanlı’ya övgü günleri ya, ben de ‘Muhteşem’ diye nitelenen Kanuni Süleymanın çıkardığı bir yasayı anımsadım. Ömer Lütfü Barkan’ın ‘Toprak Meselesi’ kitabında yer alan o günlerin yasası şöyle: ‘Ve bağ ve bağçe arasında ot bitüb satılır olsa on akçeden bir akçedir.’
Yoksul halkın iki tarla arasında kendiliğinden biten otları satmasına bile göz koyan yüce devletlularımız (!) işte böyle. Gördük mü şimdi bizdeki bu Osmanlı seviciliğinin kaynağında neler var?”

MHP’li Gözünden Ankara
CHP Ankara’da MHP’li aday Mansur Yavaş ile, MHP’lilerin ve sağcıların oyunu alır mı?
Soruyu MHP ileri gelenlerine yönelttik. İşte yanıtlar:
“Seçim süreci AKP-CHP ikilemine sokulunca kazanan şimdiye değin hep AKP oldu. Çünkü sağ taban öncelikle sağ partiye yöneliyor. Mevcut durumda sağcı AKP’nin sağcı adayı ile solcu CHP’nin sağcı adayı yarışacak. Sağ seçmeni sol partiye ikna etmek için sağcı aday göstermek, sağ tabanın fazla ilgisini çekmeyebilir. Sol partinin sağcı adayına, sağ tabandan yönelim, beklenildiği ölçüde olmaz.
Ankara’da CHP açısından seçimi dört ilçe belirleyecek: Çankaya, Yenimahalle, Mamak, Etimesgut. Ankara’nın çevre ve diğer ilçelerinde sağlanacak oy artışları, bu dört ilçeden kaçacak tepki oylarını karşılayabildiği ölçüde CHP başarı sağlayabilir.
Sağ partiler için de Keçiören, Mamak, Etimesgut ve çevre ilçelerin oylarındaki hareketlilik önemli. Keçiören temel belirleyici olacak. Ancak Keçiören’deki oyların AKP, MHP ile BBP adayı Turgut Altınok arasındaki dağılımın anakent belediye başkanlığına nasıl yansıyacağı belli değil.
Sağ ve sol partiler için kilit iki ilçe ise, ortak payda olan Etimesgut ve Mamak. Buradaki oyların yönü, Ankara çapında seçimin sonucunu etkiler.”

Dubai’ye Götürülen 2.5 Milyar Dolar Kimindi?
Görevden alınan savcı Muammer Akkaş’ın, üstü örtülen ikinci dalga yolsuzluk soruşturmasına benzer bir durum PTT’nin telefon bölümü özelleştirilirken de yaşanmıştı.
O soruşturmayı yürüten Cumhuriyet Savcısı Ömer Süha Aldan (şu anda CHP milletvekilidir) ile konuştuk. Telekom’un özelleştirilmesi ile ilgili yürüttüğü o soruşturmada, savcı Muammer Akkaş’ın son gözaltı kararı uygulanmayan listede yer alan Abdullah Tivnikli, Yasin el Kadı gibi adların da geçtiğini anımsatarak, “Benim yürüttüğüm soruşturmada 2.5 milyar dolarlık çok büyük bir rüşvetin döndüğü ve bu paranın Dubai’ye götürüldüğü söyleniyordu” dedi.
Aldan, o dönemde Türkiye ile Dubai arasında adli yardımlaşma anlaşması olmadığı için rüşvet konusunda bir sonuca ulaşamamış. Dolayısıyla verildiği ileri sürülen 2.5 milyar dolarlık rüşvete ilişkin ipuçlarına ve banka kayıtlarına da ulaşamamış
Aldan’a, “Rüşvetin kime verildiğini saptayabilmiş miydiniz” diye sorduk. “Hayır” dedi ve ekledi:
“Ama düşünün 2.5 milyar dolarlık bir rüşvetten bahsediliyordu. Sanırım, bu rüşveti alan bir daire müdürü ya da şube şefi değildir. O konuda bilgiye ulaşamadık. Bu tür para aklama işlerinde Dubai’nin kilit bir ülke olduğunu düşünüyorum. Gün gelip bugünler araştırıldığında, paraların kaçırıldığı önemli yerlerden birisi Dubai, diğeri de Cayman Adaları olacaktır.
Telekom soruşturması sırasında Aldan, dönemin Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım’ı da aşamamış:
“Özelleştirme İdaresi’nde ve Telekom’da çalışanlara yönelik görevi kötüye kullanma soruşturması da açmıştık. Ulaştırma Bakanı olan Binali Yıldırım soruşturma izni vermemişti, bu yüzden bu konuda da bir sonuca ulaşamamıştık.”
Soruşturmalar bir sonuca ulaşamamış, ama Ömer Süha Aldan’ın elindeki dosyalar alınmış ve kendisi Çinçin Mahallesi’ndeki uyuşturucu içicileri ile uğraşan bir savcı konumuna getirilmiş. O da emekli olmuş...  



Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları

Şamar örnekleri 6 Nisan 2024

Günün Köşe Yazıları