Doğan Satmış

THY’de Ciroyu 10 Kat Artıran Topçu

25 Nisan 2015 Cumartesi

New York’u, “Hangi köşeden, spor ayakkabıları, delik kotu ve tişörtü ile dünyaca ünlü bir keman virtözünün çıkabileceğini tahmin edemezsin” diye anlatırlar.
Ama bazı makamlar vardır ki, başındaki insanların jilet gibi şık giyinmeleri, dış görüntülerinin çok iyi olmaları beklenir.
Milyar dolarlık şirketlerin başındakiler genelde böyledir. Kendileri de, kıyafetleri de kusursuz görüntü yansıtır.
Bizim Hamdi Topçu ise bıyıkları, göbeği, olmayan saçları ve koyu Karadeniz aksanı ile bu klişenin tam tersi bir görüntü yaratsa da Türk Hava Yolları’nı son 13 yılda adeta uçurdu.
Kendi anlattığı rakamları dinleseniz şaşarsınız. Sadece bir sayı vereyim: Hamdi Topçu döneminde Türk Hava Yolları’nın uçak sayısı 56’dan 265’e çıktı, siparişlerle kısa bir sürede de 300’ü bulacak.
Bu yüzden THY, son yıllarda en önemli “Türk markası” haline geldi. Yolcu sayısı milyonlarla, geliri de milyarlarca dolarla ifade edilmeye başlandı.
Dünya yıldızlarının oynadığı reklamlarıyla, sponsor olduğu futbol takımları ile adından söz ettirdi.
Hamdi Topçu, tam milletvekili adaylarının kesinleştiği son gün, bir anda THY Yönetim Kurulu Başkanlığı’ndan istifa etti. Ancak istifasının nedenini ne kendisi doğru dürüst anlattı ne de bir anlam veren çıktı.
Topçu, istifasının ardından önce CNNTürk’e çıktı, Uğur Cebeci ve Akif Beki’nin sorularını yanıtladı, burada ayrılığın asıl gerekçesini anlatmadı.
Dün de Habertürk’ten Kübra Par’a konuşmuş ve “Muktedir olamazsanız, karar veremezsiniz. Karar veremiyorsanız da patinaj yapmaya gerek yok. Aramızdaki konuşmalardan kısmen değişiklik istendiğini hissettim” dedi.
Kelime aralarına bakınca, derin bir kırgınlık içinde olduğu belli.
Ama asıl neden yok.
Aday başvurularının son günü istifa etmesi de zaten adaylığının bir işaretiydi.
Kısaca AKP aday yapmadığı için istifa ettiğini söylemek mümkün. Biraz araştırınca, “Adaylık listelerinde kendisine alt sıralar verildiği için ayrıldı” söylentisine de ulaştım.
Ama Topçu niye ayrıldı” sorusunun yanıtını hâlâ bilmiyoruz.

Zekeriya Öz faktörü
Gözden kaçan bir başka faktör daha var.
17-25 Aralık tapelerinde, Hamdi Topçu’nun adının geçtiğini de unutmayın. Hatırlatalım:
Operasyonlar başladığında, Erdoğan, oğlu Bilal Erdoğan’ı arayarak savcı Zekeriya Öz’ü kendilerine Hamdi Topçu’nun getirdiğini, şimdi operasyonu Öz’ün yönettiğini ve Hamdi Topçu’nun Öz’e giderek aracı olmasını istemişti.
Zekeriya Öz, operasyon günü Hamdi Topçu’nun kendisini birkaç kez aradığını, ancak telefonlarına çıkmadığını söyleyerek bu iddiayı kanıtlamıştı.
Hamdi Topçu, Öz’le tanıştığını söylüyor ancak ayrıntıya girmiyor.
Öyle ya da böyle, sonuçta, THY, cirosunu 10 kat, uçak sayısını 7 kat artıran, yolcu sayısını 60 milyonlara çıkaran üst düzey yöneticisini kaybetti.
Bu kadar başarının sonucu böyle olmamalıydı.

100’üncü Yılında 1915’i Anarken
1915 yılı Osmanlılar için çok önemli bir yıldı.
Çanakkale Savaşı”, “Ermeni tehciri” ve “Sarıkamış faciası” hep bu yıla sıkıştı.
Çok acılar yaşandı ve Osmanlıların çöküşü, tarih sahnesinden çekilmesinde bu yılda yaşananların çok önemli etkisi oldu. Aradan 100 yıl geçti.
İngilizler, Çanakkale’nin kendileri açısından bir “delilik” olduğunu kabul ettiler.
Türk hükümeti de, “tehcir” kararının yanlış olduğunu kabul ediyor.
Hatta Başbakan Ahmet Davutoğlu, “Tehcir” için, “İnsanlık suçu” deyimini bile kullandı. Kısaca “Tehcir” kararını alan dönemin yöneticilerini “insanlık suçu işlemekle” suçlamış oldu.
Sarıkamış, zaten üzerinde tartışılmayacak bir olaydı, on binlerce Mehmetçik boşu boşuna can verdi.
Kısaca Türk’üyle, Ermenisiyle, İngiliziyle, Avustralyalısıyla, Yeni Zelandalısıyla, Süryanisiyle yüz binlerce insan boşu boşuna öldü.
Umarız, bir daha 1915 yılı gibi bir yıl yaşanmaz.  



Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları

Volkan nasıl patladı? 21 Haziran 2016

Günün Köşe Yazıları