Koleksiyon Sayıları

27 Nisan 2015 Pazartesi

Gazetelerin koleksiyon değeri taşıyan, tarihi sayıları vardır. Farklarını, biraz da o günlerdeki yayınlarıyla ortaya koyarlar.
Cumhuriyet, 23-24-25 Nisan günleri, 3 gün üst üste o tarihi sayıları hazırladı.

23 Nisan
23 Nisan’da bayramın “çocuk” vurgusuyla “egemenlik” vurgusunu buluşturduk.
İlk Meclis’te ve milli mücadelede Atatürk’ün yanında savaş vermiş Hüsrev Gerede’nin torununun çocuklarını, büyük dedelerinin görev yaptığı Meclis’e götürdük. Onların izlenimleriyle 4 kuşaktır sönmeyen bir heyecanı belgeledik. İlk Meclis’in coşkusunu, günümüz çocuklarına, gençlerine taşımaya gayret ettik.
Bu gayrette İstanbul’a harika bir Oyuncak Müzesi kazandıran Sunay-Belgin Akın’la Dilek Dündar destek verdi bize... 23 Nisan ekimizin hazırlanmasına, değerli sanatçı ve edebiyatçılarımızın 23 Nisan hatıralarının derlenmesine, eski 23 Nisan heyecanlarına dair fotoğrafların belgelenmesine gönüllü katkı verdiler. Böylece, yakında sizlere ulaştırmayı planladığımız bir çocuk sayfasının da harcını attık birlikte...

24 Nisan
24 Nisan sayısı, Cumhuriyet’in 91 yıllık tarihinde bir ilkti.
O gün ilk kez Ermenice bir başlıkla çıktık ve “Bir daha asla” dedik.
Rakel Dink’in unutulmaz yazısı, o ilk sayfaya eşlik etti ve Twitter’da dünya çapında en çok konuşulan isim oldu. Pınar Öğünç ise Ermenistan sınırında, bir derenin ayırdığı iki köyü ve 100 yıllık acının ayırdığı halkları kaleme aldığı yazılarıyla fark yarattı.
Selin Ongun, Soykırımdır/ Tehcirdir” diyen iki uzmana aynı soruları yönelterek tartışmayı açtı.
Ceyda Karan Erivan’dan, İlhan Tanır Washington’dan haber, röportaj ve izlenimleriyle onlara katıldı.
Bu insani duyarlılığı, bu siyasi farkındalığı, bu barışçıl, cesur tavrı, Cumhuriyet’in tarihi, kurucusu, soy kökleri, binası üzerinden eleştirmeye kalkışanlar oldu. “Bir daha asla” dediğimizin içinde, zaten bu ırkçı yaklaşımlar da vardı, ki okurlarımızdan aldığımız destek ve tebriklerin yanında sönük kaldı.

25 Nisan
Ve Çanakkale kara savaşlarının 100. yıldönümünü de Mustafa Kemal’in Kemalyeri’nde harbin kurmaylarıyla birlikte çekilmiş bir fotoğrafını ilk kez yayımlayarak kutladık.
Gürsel Göncü’nün çiçeği burnunda tarih sayfası, hem Çanakkale zaferiyle ilgili doğru bilinen yanlışların altını çizdi, hem Cumhurbaşkanı’nın Çanakkaleli reklam filminin hatalarını gösterdi.
Şimdi sırada 1 Mayıs var.
Cumhuriyet, orada da farkını gösterecek ve şaşırtmaya devam edecek.
Hepinize iyi haftalar!

Celal Üster görevi devretti, Evrim Altuğ’a merhaba
Cumhuriyet’in kültürsanat sayfaları, gazete okurlarının bu alanına ilgisine paralel olarak, hep önem taşımış, çağdaşlaşmadan yana tavır almış, gündem belirlemiş sayfalardır. Kültür, sanat ve edebiyat dünyasının giderek popülerliğe, sığlığa, vasatlığa teslim olduğu bir dönemde, bu sayfalar kalitenin yanında kale gibi direnmiş, yazarları ve muhabirleri ile her dönem sansüre karşı ifade özgürlüğü için mücadele vermiştir.
Kültür-sanat sayfalarımızın itibarını, orada yazan çok değerli kalemlerimizin yanı sıra, aralıklarla toplam 18 yıl boyunca o sayfayı yönetmiş yazar ve çevirmen dostumuz Celal Üster’e borçluyuz.
Cumhuriyet’in bazı sayfalarını yenilerken, kültürsanat haberlerinin o sayfalarda sıkışıp kalmaması, tüm gazeteye yayılması, 1. sayfaya, yaşam sayfalarımıza, arka sayfaya da damgasını vurması, sanatın, kültürün, edebiyatın Cumhuriyet’e yaraşır şekilde daha fazla görünür, okunur olması için mutabakata varmıştık.
Ne var ki Celal Üster, aynı zamanda çok başarılı bir çevirmendi ve 1960’ların sonlarından beri sürdürdüğü çeviri çalışmalarına ve kitap hazırlıklarına yoğunlaşmak istiyordu.
Yöneticiliği bırakma talebini üzülerek kabul ederken, “Körün Taşı” yazılarına devam etmesinde mutabık kaldık.
Kendisine, 20 yıla yakındır bu sayfalara verdiği emek ve kazandırdığı kalite için şükranlarımızı sunuyoruz.

Evrim Altuğ
Celal Üster’in editörlük görevini, geçen hafta, yine Cumhuriyet okurlarının gazetedeki yazılarından tanıdığı, sanat dünyasının yakından takip ettiği, bir başka isim üstlendi:
Evrim Altuğ, Marmara Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Televizyon Bölümü’nde ve Bilgi Üniversitesi İletişim Fakültesi, Sahne ve Gösteri Sanatları Bölümü’nde bir süre eğitim aldı.
5 yıl boyunca Radikal’in Kültür Sanat Servisi’nde çalıştı.
Uluslararası Sanat Eleştirmenleri Derneği’nin kurucuları arasında yer aldı.
Birgün, Sabah, Açık Radyo, Milliyet Sanat, Sanat Dünyamız, Art Unlimited gibi yayın organlarında yöneticilik ve/veya yazarlık yaptı. Şimdi Cumhuriyet’in genç ve başarılı kültür-sanat ekibini yönetecek.
Kendisine “Hoş geldin” derken, kültür-sanat sayfalarımızın prestijini artırarak sürdüreceğine içtenlikle inanıyorum.

CHP’nin yeni Kürt yaklaşımı
SHP’nin 1990’larda çıkardığı Kürt raporu çokça tartışılmıştır. Sonraları CHP’nin böyle bir cesaret göstermediği hep söylendi.
Ama nihayet önceki gün, CHP Genel Başkan Yardımcısı Sezgin Tanrıkulu, partinin yeni Kürt politikasını ilk kez Cumhuriyet’te açıkladı. Sezgin’in iddialı cevaplarının önümüzdeki süreçte çokça tartışılacağını ve bolca atıf yapılacağını tahmin ediyoruz.  



Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları


Günün Köşe Yazıları