Barbaros Talı

Bu Nasıl İş?

03 Temmuz 2011 Pazar
\n\n\n

AIBAnın (International Boxing Association) Bulgaristan Boks Federasyonunu disiplin komitesine sevk etmesi neden gösterilerek EUBC (European Boxing Confederation) tarafından Ankaraya alınan 39uncu Avrupa Şampiyonasında boksörlerimizin haklarının korunmadığı anlatılıyor. Bir altın, bir gümüş ve iki bronz madalyadan çok daha fazlasını kazanma fırsatının federasyon yönetimince harcandığı konuşuluyor.

\n

75 kilo finalinde, Adem Kılıçcının rakibi Koptyakovun, orta hakemin uyarılarının ardından verdiği ihtara neden olan hareketi tekrar ettiği ve nedense uyarı aldığı söyleniyor. Otoriteler, ihtarın ardından aynı hareketi tekrarlayan boksöre yine ihtar verilmesi gerektiğini belirtiyor. Rakip boksöre iki puan kazandıran ihtarların başa baş geçen maçların sonucunu etkilediğini, üç ihtar alan boksörün diskalifiye olduğunu hatırlatıyorlar. Adem Kılıçcı da maç sonunda yapılan röportajda, hakemin daha önce ihtar verdiği hareketi tekrarlayan rakibine uyarı yerine ihtar vermesi gerektiğini söylüyor. Yorumcu Orhan Ayhan, itiraz edilmesini söylüyor. İtiraz için maçın ardından 30 dakika içinde 500 Amerikan Doları yatırılarak, hatayı tanımlayan dilekçenin organizasyon komitesine iletilmesi gerekiyor. Benzer hakem hatalarının 52 kiloda Selçuk Eker, 69’da Abdülkadir Köroğlu ve 81de Caner Soyakın maçlarında da yapıldığı; itiraz edilmediği için boksörlerimizin madalya şansını yitirdikleri bildiriliyor. Federasyon yetkililerinin hakem hatalarını görmezden gelmeleri iki nedene dayandırılıyor. İlki, hatalı karar verdiği saptanan hakeme ceza verilmesi nedeniyle diğer hakemlere karşı zor durumda kalma korkusu; diğeri ise, bazı madalyaların final maçları öncesinde dağıtılmış olması ve orta hakemin alınmış karara göre hareket ettiğinin bilinmesi.

\n

Akşam gazetesinin 28 Haziran tarihli haberinde, 60 kilonun Avrupa Şampiyonu olan Fatih Keleşin yaşadıklarını okuyunca kazandığımız tek altına da seviniyor insan. Yarıfinalde, gençlerde dünya şampiyonluğu kazanmış Ermeni Sarukhanyanı yenen; finalde ise son dünya şampiyonu İtalyan Valentinoyu mağlup eden Keleşin geçmişini okuyunca hayretler içinde kalıyor insan. Dünya Şampiyonası hazırlık kampında baş ağrısını gidermek için aldığı ağrı kesici nedeniyle dopingli çıkmış. İki yıl ceza alıp bırakmış boksu. Babası Hüseyin Keleş ve antrenörü Nazım Dalkıranın ısrarları sonunda tekrar dönmüş ringlere. Başarı kazandıkça maddi sıkıntılar da artmış. Bodrum katında yaptığı antrenmanları için yeterli beslenememiş. Karnını milli takım kamplarında doyurabilmiş. Trabzonda kimsenin destek olmaması üzerine, Kocaeli BŞB. Kâğıtsporun teklifini kabul edip ayda 1000 TL’lik gelire kavuşmuş. Anlaşılan, boksörlerimizi madalyadan eden federasyon yetkililerimiz, 10 yaşından itibaren hırsla çalışan ve gelecek vaat eden bir gencin elinden tutmayı da düşünememişler. Durum öyle hale gelmiş ki, dünya şampiyonası kampında antrenman yapan sporcu doping cezası almış. 15 yaşındaki çocuğun sağlık sorunlarıyla ilgilenecek tek kişi yokmuş milli takım kampında. Üstüne üstlük, Milli Takımda üç sporcusu bulunan Nazım Hoca, salona alınmamış Avrupa Şampiyonası sırasında. Salona girip Fatihe sarılamadımdiye dert yanıyor şimdilerde. Yazık, günah. Anlayana, hissedene...

\n\n


Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları

Gazozuna Yarışma 14 Mart 2014
Merak Konusu 8 Mart 2014
Soçi’nin Ardından 2 Mart 2014

Günün Köşe Yazıları