Eksik Meclis'in Yeni Yelpazesi

11 Temmuz 2011 Pazartesi
\n

Seçim sonuçlarına ilişkin söylenecekler söylendi, yeni hükümet kuruldu. Gündemde önümüzdeki dönem

\n\n\n

siyasi yelpazenin nasıl şekilleneceği sorusu var.

\n

Eksik Mecliskrizinin oluşturduğu dağılım bunun ipuçlarını veriyor.

\n

AKP güç bendeyi oynayacak, benimle olan kazanır, olmayan kaybeder diyecek. Öyle ki anayasayı BDP ile de yapabilirim, diyor, MHP ile de!

\n

Medyamızın önemli bir bölümü Başbakan hangi kararı verirse karizmatik buluyor. Verdiği karardan dönse o da karizmatik oluyor. O nedenle önceki hükümetlerde olduğu gibi100 günlük karne”, “200 günlük kreditüründen hükümet notlamaları da yok artık. Kimileri daha hükümet işbaşı yapmadan tam not verdi. Bu, öğretim yılının başında karne dağıtmak gibi bir şey.

\n

İleri demokrasi de böyle.

\n

***

\n

Başbakan çok yüksek perdeden konuşsa da Meclis’teki yeni yelpaze AKP’nin istediği her adımı rahatlıkla atamayacağını gösteriyor.

\n

AKP’nin siyasetteki, medyadaki, devletteki bütün kolları iki partili bir Meclis için her türlü özverili çalışmayı yaptı, ama ortada dört ana grubun olduğu bir Meclis var.

\n

Muhalefet partileri eksik Mecliskrizinin aşılması için ortak hareket etmediler. Sanırım AKP’nin beklentisi ortak hareketti. Böylece seçimden önce yeri geldikçe-gelmedikçe yaptığı gibi, Bakın bunların hepsi bir arada. Bakmayın ayrı durduklarınadiyecekti.

\n

Öyle olmadı. BDP Diyarbakır’da karargâh kurmayı, MHP yemin edip sert açıklamalar yapmayı, CHP Meclis’te olup sorunu diri tutmayı yeğledi.

\n

Hal böyle olunca AKP’nin de muhalefete toptancı suçlama yöneltmesi zorlaştı.

\n

İlk bakışta dağınık gibi görünse de bu tablo, sorunların çözümünün daha kalıcı ve net olmasını sağlayabilir.

\n

24. dönemin başında oluşan bu yelpaze olağanüstü değişiklikler olmadığı sürece devam eder.

\n

***

\n

Görünen o ki AKP’nin bütün çabası da muhalefetin aktif duruşunu köreltmeye dönük olacak. CHP’nin eksik Meclis sorununa bu kadar tepki göstereceği çok hesaplanmamış olmalı. Bugün AKP kanadında CHP Meclisi geriyor, kendisine de zarar veriyordiyenler, eğer CHP yemin edip arada bir açıklama yapmakla yetinseydi, Kendi vekiline sahip çıkamayan memlekete nasıl sahip çıkacakdiyecekti.

\n

Bugün siyasetin başlıca sancısı şu:

\n

AKP bir devlet-parti olup iktidarını kalıcılaştırmak, seçimleri hayatta kalmaya çalışan muhalefet partileri yarışıhaline getirmek istiyor.

\n

Otoriter rejimlerde sanıldığı gibi tek parti yoktur. Bir devlet partisi vardır, onun yanında toplam gücü yüzde 15-20’yi geçmeyen 7-8 parti daha bulundurulur.

\n

TBMM’nin 24. döneminin başlangıcı bunun olamayacağını gösterdi.

\n

AKP’nin de bunu görmesi, daha uzlaşmacı bir siyaseti benimsemesi gerekiyor.

\n\n


Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları

Seçimden sonra! 26 Mart 2024

Günün Köşe Yazıları