ABD Değişimi: Beyaz-Siyah Şimdi Oldu Siyah-Beyaz!

06 Aralık 2008 Cumartesi

20 Ocak 2009da ABDnin 44. Başkanı olarak koltuğuna oturacak olan Barack Obama, çalışma arkadaşlarını büyük ölçüde açıkladı. Gerek başkan aday adayı olma sürecinde gerekse başkanlık yarışında Obamanın kullandığı başlıca sözcük şuydu: Amerikan halkı da değişime oy verdi ve Cumhuriyetçileri değiştirdi, Demokratları getirdi.

Şimdi değişime geçelim...

İlk görünüm şu:

Beyaz Başkan Bush gitti, siyah Başkan Obama geldi.

Siyah Dışişleri Bakanı Rice gitti, beyaz Dışişleri Bakanı Hillary geldi!

Yani, beyaz-siyah, oldu şimdi siyah-beyaz...

Ne değişim ama!

Rice, Başkan Bushun Ulusal Güvenlik Danışmanlığı görevini de üstlenmişti. Oraya da beyazgillerden eski NATO Komutanı James Jones geldi. Jones, Avrupada da görev yapmış, Türkiyenin yakından tanıdığı bir isim. 4 Temmuz 2003te Süleymaniyede Türk askerlerinin başına çuval geçirilmesi olayından sonra Türk-Amerikan ilişkilerini iyileştirmekte rol alan bir generaldi.

Jones, bu göreve atandıktan sonra yaptığı ilk basın toplantısında elini bizim bölgeden ve Asya çevresinden çekmeyeceği izlenimini verdi.

***

Obama, ABDnin izleyeceği dünya politikası açısından önemli bir koltuk olan Savunma Bakanlığında siyah-beyaz, beyaz-siyah değişimine bile gitmedi. Bushun Savunma Bakanı Robert Gatesin bu görevi en azından bir yıl daha sürdürmesini istedi.

Elbette her başkanın ayrı bir cola içişi vardır ama, bu tablo, değişimin sadece sözünü ettiğimiz renk hareketliliğinden çok öteye geçmeyeceğini ortaya koyuyor. Ancak bunu bütün dünyaya çok büyük değişim gibi sunmayı başaran Amerikayı ayrıca kutlamak gerek.

Tamamen rastlantısal bir noktanın daha altını çizelim:

Obama, dış politikada Iraktan çekilmeyi, Afganistana daha büyük ağırlık vermeyi düşündüğünü ifade etmişti. Bunun hangi zeminde olacağı tartışılırken Hindistanda büyük bir terör eylemi meydana geldi. Başta Hintli yetkililer olmak üzere herkesin aklına Pakistan geldi.

Pakistanın da devrede olduğu bir organizasyonla Hindistan kana bulanmıştı!

Acaba bu bakış şöyle bir Obama politikası mı üretecek:

Pakistan, ülkesini teröristlerden temizleyemiyor. O zaman biz girip temizleyelim. Böylece Afganistanı da çok daha kolay kontrolümüz altında tutmuş oluruz! Bizimki sadece bir senaryo, bakalım gerçekler nasıl gelişecek.

***

ABDdeki bu renk değişimi Türkiyeyi nasıl etkileyecek?

Genel olarak olumlu bir hava esiyor. Hillary Clintonın Türkiyeyi yakından tanıdığı, Bill Clintonla birlikte Türkiyeye geldiğinde olumlu bir iklim oluşturduğu yorumları var. Hatta şu tür değerlendirmeleri bile duyuyoruz:

Bill Clintonın arkasında Hillary Clinton vardı... Hillary Clintonın arkasında da Bill Clinton olacak. Bill Clinton Türkiye dostu olduğuna göre, durum lehimize!

Her şeyden önce Obamanın tercihleri şunu gösterdi:

İş ABD çıkarlarına gelince, Demokrat Cumhuriyetçi ayrımı olmaz, hepimiz Amerikalıyız!

Yeri geldikçe vurguluyoruz; biz de böyle bakabilmeliyiz. Karşımızdakinin bize nasıl baktığına kafa yoruyoruz da, biz karşımızdakine nasıl bakacağız, bunu düşünmüyoruz.

Anlaşılan Türk-Amerikan ilişkilerine en pratik bakış şu:

Bizim dostumuzdur Hillary,

Haydi Türkiyem ileri!

ankcum@cumhuriyet.com.tr



Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları

ABD gezisi iptal gibi! 25 Nisan 2024
ABD ile Hamas gerilimi! 24 Nisan 2024
Istakozgiller! 23 Nisan 2024

Günün Köşe Yazıları