Seyyahların İzinde

06 Aralık 2008 Cumartesi

Şu Varna deli etti beni,

divane etti.

Sofrada domates, yeşil biber, kalkan tavası,

radyoda Ha uşaklar! Karadeniz havası,

rakı kadehte aslan sütü, anason,

uy anason kokusu!

Ahbapça, kardeşçe konuşulan dilim...

A be islah be, islah be halim...

Şu Varna deli etti beni

divane etti”...

İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti projelerinden Altın Yolların ilk etabında, yollardayız Az önce Varnadan çıktık. Nâzım Hikmetin sürgün yıllarında ünlü şiirini yazdığı kentten. Hedefimiz Köstence. Akşama, Köstence Devlet Tiyatrosunda etkinliğimiz var (Nâzım bugünlerin Varnasını görseydi, neler hissederdi; kumarhaneler, sex shoplarıReal Estate Agencylerin ortasında deli olur muydu acaba? Aklımızda, Jules Verneden, Evliya Çelebiden, Nâzımdan alıntılar, değişen dünyaya tanıklık ediyoruz

Altın Yollar kapsamında, dört farklı rotada dört yolculuk gerçekleştireceğiz, üç yıl içinde. 18 ülke, 29 kent ziyaret edilecek bu yolculuklar çerçevesinde ve bu kentlerde İstanbulu, Türkiyenin kültürel zenginliklerini tanıtan etkinlikler sergileyeceğiz. Evliya Çelebi, Piri Reis gibi tarihteki ünlü seyyah ve kâşiflerin, Franz Liszt gibi yaşamı boyunca ülkeden ülkeye dolaşmış ünlü bir sanatçının izinden giderek, kültürlerarası diyaloğu vurgulamaya, dünya sanatçıları arasında yeni iletişim ağları oluşturmaya çalışacağız.

2010 İstanbul Avrupa Kültür Başkenti Ajansı ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi desteğinde, Pi Prodüksiyon ve Kültürlerarası İletişim-Displinlerarası Sanat Derneğince gerçekleştirilen Altın Yollar projesinin ilk etabı, Jules Vernein İzinde başlığını taşıyor. Jules Vernenin İnatçı Keraban Ağa romanı İstanbulda başlar. Keraban Ağa 19 yy.da İstanbulda yaşayan bir tüccardır. Sabah işine gider kayıkla... Akşam eve dönüş için sahile geldiğinde, kayıkçı padişah vergi koydu der daha fazla para ister. Keraban Ağa kayıkçıya ben bu parayı vermem evime de başka yolla ulaşırım der ve tüm Karadeniz kıyılarını dolaşarak evine varır Projemizin Jules Vernein İzinde etabı, işte bu roman kahramanının yolunu izliyor. Yolculuk boyunca, Bulgaristanın Varna, Romanyanın Köstence, Ukraynanın Odessa, Rusyanın Soçi, Gürcistanın Batum kentlerine uğrayacağız. Tabii, Rusya-Gürcistan sınırı kapalı olduğu için Soçiden feribotla Trabzon, oradan Batuma ulaşmak niyetimiz. Anlayacağınız, Jules Verneden günümüze yolculuk koşulları rahatlayacağına, zorlaşmış.

Dün gece Varna Kent Galerisindeki konserin ardından, bu gece Köstence Devlet Tiyatrosunda Yasemin Göksu, Özlem Taner ve İmran Türkoğlunun solistliğinde Üç Kadın müzik grubunun konseri var. Yolculuk süresince, Proje Koordinatörü Özdem Petek, karikatürist Kemal Gökhan Gürses ve Ender Özkahraman, fotoğraf sanatçısı Arif Aşçı, gazeteci-yazar Nazım Alpman ve belgesel ekibimiz Gökhan Acun ve Fatih Şarkla birlikteyiz. Batumda ekibe Sonbahar filminin yönetmeni Özcan Alper ve Gürcü oyuncusu Megi Abulzade de katılacak.

İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkentinin dünyaya duyurulmasını amaçlayan projenin, bölgedeki ülkelerle kültürel ve turistik köprüleri sağlamlaştıracağına kuşku yok. Altın Yollar, 2009 ve 2010 yıllarında da farklı bölgelerde farklı sanatçılarla sürdürülecek. Proje etkinlikleri, 2009 ilkbaharında Evliya Çelebinin İzinde Balkanlarda, sonbaharında ise Piri Reisin İzinde Akdenizde devam edecek. Projenin son etabı, Franz Lisztin İzinde ise, Mayıs 2010da Orta Avrupada yer alacak. 2010un üç kültür başkentinden Ruhr bölgesinde başlayacak olan yolculuk, Ren Nehri üzerindeki etkinliklerin ardından, Tuna kıyılarını izleyecek; Avusturya ve Slovakyadan sonra Macaristana, 2010 Avrupa Kültür Başkenti Pecse ulaşılacak. Altın Yollar projesi tamamlandığında, İstanbulda, tüm yolculuğu özetleyen çeşitli sanat etkinlikleri düzenlenecek. Planlanan etkinlikler arasında, yolculuk boyunca işbirliği yapılan ülkelerin müzisyenlerinin davet edileceği Altın Yollar Dünya Müzikleri Festivali”, çağdaş sanat sergilerinin açıldığı kentlerdeki sanatçıların davet edileceği Altın Yollar Çağdaş Sanat Sergisi de yer alıyor. Hazırlanacak Altın Yollar belgeseli ve kitabında, projenin dökümü yer alacak. Türkiyenin kültürel çeşitliliğini dünyaya duyurmayı amaçlayan Altın Yolların bir başlangıç olması ve dünya sanatçıları arasındaki kültürlerarası diyaloğun güçlenerek sürmesi dileği ile

[email protected]



Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları

Yine de İyimserlik 10 Ocak 2009
Dün Yok mu? 3 Ocak 2009
Karadeniz'e Bir Yolculuk 27 Aralık 2008

Günün Köşe Yazıları