Barbaros Talı

Ahmet Cömert

16 Temmuz 2011 Cumartesi
\n

Hakem olarak gösterdiği üstün başarı onu dünya boksunun en sevilen ve en saygı duyulan simalarından biri yaptı. Boksör olarak başladığı aktif spor yaşamının ardından antrenörlüğe geçti ve çalıştırdığı Galatasaray boks takımı dört kez Türkiye şampiyonu oldu.

\n

1949’dan itibaren hakemlik yapmaya başladı. Olimpiyat oyunları, dünya ve Avrupa şampiyonalarının yanı sıra Avustralya hariç dört kıtada birçok uluslararası organizasyonda maç yönetti. 1970te Macaristanda düzenlenen Avrupa Gençler Şampiyonasının en başarılı hakemi seçildi. EABAnın (European Amateur Boxing Association) altın rozeti ile onurlandırıldı. 1972 Münih olimpiyatlarında görev aldığı 39 maçı hatasız yönettiği belirlendi. AIBAnın (International Boxing Association) altın rozeti takdim edildi. Moskova, Los Angeles ve Seul Olimpiyat Oyunlarında jüri üyesiydi. 32 uluslararası organizasyonda teknik delege olarak görev yaptı.

\n

1976 yılında EABAnın hakem komitesine davet edildi. Ardından icra komitesine alındı. 1978’de bu kez AIBAnın icra komitesi ile hakem komisyonunun üyesi oldu. İslam Boks Birliğine Asbaşkan, hakem komisyonuna başkan olarak seçildi. Türkiye Boks Federasyonu Başkanlığına getirildi. Çeşitli seminerlere eğitmen olarak çağırıldı. Çok sayıda sempozyum yönetti.

\n

1990’da, o zamanki adıyla Çekoslovakyada düzenlenen Avrupa Gençler Boks Şampiyonası sırasında; salona götürecek servis aracını beklemek yerine yürümeyi tercih etti. Koşar adımlarla çıktığı dik yokuşta kalbine yenildi.

\n

Ölümünden beş sene önce, Türk boksunu geliştirmek ve İstanbulu tanıtmak arzusuyla başlattığı Boğaziçi Boks Turnuvasına verildi adı. Camiadaki itibarı nedeniyle, Uluslararası Ahmet Cömert Boks Turnuvası; olimpiyat oyunları, dünya ve Avrupa şampiyonalarının hemen ardından sayılır oldu. Öyle ki 45 ülkeden 400ün üzerinde boksörün katıldığı turnuvalar organize edildi.

\n

26 yıldır düzenlenen turnuva, son dönemde gözden çıkarılmış durumda. Büyükler kategorisinde yapılan turnuva geçen sene yıldızlar, bu yıl ise gençlerde düzenlendi. Organizasyon tarihi mayıs ayından temmuza alındı. Davet edilen ülke sayısı azaltıldı. Davet edilenlerden bazılarına Kotamız dolduyazıları gönderildi. Bulgaristan Boks Federasyonu bizi ayrımcılıkla suçladı.

\n

Gelenlerse hayal kırıklığı yaşadılar. Önce, kişi başı 5 TL fiyat alınan, içinde duş ve tuvaletin olmadığı, altı kişilik ranzalı odaların bulunduğu Kadırga Öğrenci Yurdu ayarlandı. Uyarılar üzerine vazgeçildi. Benzer özelliklere sahip Abdi İpekçi Yurdu belirlendi. İtirazlar üzerine yakın çevrede bulunan bir otelle anlaşıldı. Yemekler ucuz diye yine yurtlarda yenildi. Tartı ve maç saatleri keyfi kararlarla, haber verilmeden değiştirildi. Doktor yokluğu nedeniyle final maçları öncesinde sporcuların sağlık kontrolleri yaptırılamadı. Finaller, teknik delegenin ikna edilip göz yummasıyla başladı. Federasyon başkanı ve İstanbul Boks Temsilcisinin ilgisizliği dikkat çekti.

\n

Turnuvanın getirildiği nokta, söz verildiği halde yapılmayanlar, kerhen yapılanlar Cömert ailesini üzmüş durumda. Babalarının anısını yaşatmak uğruna harcadıklarının yanı sıra destek amacıyla verdikleri paranın beş katının talep edilmesi, aksi halde turnuvanın iptal edileceği tehditleri üzüntülerini daha da arttırıyor. Bir zamanlar olimpiyatlara katılacak sporcuların belirlendiği turnuvanın getirildiği noktanın Türk boksu kadar ülkemizin imajına da zarar verdiği inancındalar.

\n\n


Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları

Gazozuna Yarışma 14 Mart 2014
Merak Konusu 8 Mart 2014
Soçi’nin Ardından 2 Mart 2014

Günün Köşe Yazıları