Kararname kararlılığıBir varmış, bir yokmuşFona hayır!

25 Temmuz 2011 Pazartesi
\n

\n\n\n

Önce bir kararname, ardından bir kararname daha, üç beş gün sonra bir kararname daha...

\n

Kararnameler ne diye yayımlandı?

\n

Önce Çevre, Orman ve Şehircilik Bakanlığı kuruldu, sonra o bakanlık daha kurulmadan ikiye bölündü: Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile Orman ve Su İşleri Bakanlığı...

\n

Orman ve doğa dostu Yücel Çağlar, çocuk oyuncağına çevrilen bakanlık kurup kaldırma işlemi konusunda ancak çeşitli tezler geliştirilebileceğini dile getiriyor:

\n

- Hükümette Veysel Eroğluna ve Erdoğan Bayraktara da birer bakanlık bulunması.

\n

-“Ormansayılan yerlerdeki akarsularda daha çok HESe daha kolay izin verilebilmesi; bu akarsuların daha kolay ticarileştirilebilmesi.

\n

-2B arazilerinin, başta TOKİ olmak üzere yap-satçılara ve/veya yandaş belediyelere devredilmesi, satılabilmesinin kolaylaştırılması.

\n

- Başbakanın çılgınprojelerinin yol açabileceği çevre sorunlarının gözlerden kaçırılması.

\n

- TMMOBnin ve bağlı odaların denetlenmesi, kamu yararına çabalarının engellenmesi.

\n

- Hak, yetki ve sorumlukları bilinmeyen çevre ve şehircilik uzmanı ve yardımcılarıile orman ve su işleri uzmanı ve yardımcıları işlendirilerek kamu personeli arasında kapıkulları kümelerinin oluşturulması.

\n

\n\n\n

\n\n\n

Bir zaman NTV kanalının ve de liberal solun (ne demekse!) gözdelerinden Banu Güvenin, işinden edildikten sonraki itirafı:

\n

Seçim öncesinde öyle bir yere gelindi ki... Hükümet tarafından herhalde açıkça söylenmiş olması gerekiyor ki bizim yapacağımız işin sınırı belirlendi. Tartışma programları seçimden birkaç hafta önce kalktı. Neden biz daha fazla konuşmuyoruz gibi sitemlerle üzerinize gelindiği noktada dükkânın o bölümünü kapatmak gibi bir hareket oluyor ki problem çıkmasın.

\n

Basın özgürlüğü varmış aslında da, birden yok oluvermiş!

\n

\n\n\n

Tarihin derinliğinden

\n

İbni Haldunun, 1416da, Osmanlı Padişahı I. Mehmet Çelebiye armağan ettiği Mukaddimeden:

\n

...Genellikle bu hükümet kararları adaletsizdir, zira bir tek yasal halife, kısa bir zaman için, gerçekten adaleti yerine getirmiştir. Peygamberin dediği gibi, Benden sonra, halifelik otuz yıl daha sürecektir. Ondan sonra, geçici ve zorba bir iktidara yerini bırakacaktır.

\n

Kendisini halife sananlar için tarihin derinliklerinden gelen bir sesleniştir bu sözler.

\n

\n\n\n

Yeniden tanım

\n

TESEV raporları ile tanınan yeni CHP milletvekili Binnaz Toprakın, son Parti Meclisi toplantısındaLaiklik, devletçilik ve milliyetçilik tanımını yeniden yapalım. Partinin 6 okunu yeniden gözden geçirelimdediği gazetelere yansımıştı.

\n

Ancak, Topraka Parti Meclisi içinden gösterilen tepkiler içindeki küçük bir ayrıntıyı kamuoyu öğrenememişti. Öğrendik ki, söz alan kimi PM üyeleri Topraka şu karşılığı vermişler:

\n

O ilkeleri tartışmak ne bizim haddimize, ne de sizin haddinize düşer.

\n

\n\n\n

Başbakan Yardımcısı Ali Babacana bakılırsa, hem kıdem tazminatı fonu kurulacak, hem de çalışanların hakları korunacak...

\n

Fon kurarsan, kıdem tazminatının iş güvencesini sağlayan yanı yok olur, bu da çalışanların haklarını korumak değil, geri almak demektir.

\n

Babacan, kıdem tazminatı fonu konusunda sosyal taraflarca tartışılacağını da söylemiş.

\n

Sosyal taraflardan birisi işçi konfederasyonları: Yani, yüzde 4 artı 4 zamcısı, uyuyan güzel Türk-İş, AKPnin arka bahçesi Hak-İş ve de gücünü büyük ölçüde yitirmiş DİSK...

\n

Bu üçlü, işçilerin bugününü temsil etmiyorlar ki, emeğin yarınlara dönük bir hak yitiği konusunda karar verici konumda olabilsinler...

\n

\n\n\n

İşbirliği için neden

\n

\n\n\n

Washingtondaki gelişmeleri yakından izleyen meslektaşımız Yılmaz Polata göre, ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton, Savunma Bakanı Penetra ile CIA Başkanı Petreausun Türkiye ziyaretleri Washington-Ankara-Tel Aviv üçgeninde yeni bir ittifakın temelini oluşturuyor:

\n

2012 Kasım ayında yapılacak başkanlık seçiminden önce ekonomideki sıkıntılar, işsizlik, dış politika Obama yönetimini yerlerde süründürüyor. Kamuoyu yoklamaları, Obamanın şu anda seçime girmesi halinde kaybedeceğini gösteriyor. O yüzden Obamanın seçim yatırımı için acil bir şeyler yapması gerekiyor.

\n

Bu arada, ABDnin vazgeçemeyeceği Ortadoğu bölgesi kaynıyor. İran, Washingtonu ve Yahudi neo-conları rahatsız ediyor. Şii yayılmacılığı bölgenin Sünnilerini Washington yönetiminde bir blok oluşturmaya zorluyor. Iraktan başlayan ve şu anda hareket halinde olan Türkiye-Suriye sınırından Mısıra kadar uzanan ve İrana karşı oluşturulacak bir Müslüman Kardeşler Kalkanıziyaretlerin temelini oluşturuyor denebilir.

\n

Suriye sınırında tıpkı Irakta oluşturulan Çekiç Güç dönemindeki gibi uçuşa yasak bölge oluşturulması konuşuluyor. Bu projede Türkiye-İsrail işbirliği çok önemli.

\n

Burada en önemli soru, İsrailin Mavi Marmara olayı için özür dileyip dilemeyeceği... Yılmaz Polat, Neden olmasın?diyor ve ekliyor:

\n

Hatta tazminat bile öder. Bu da Başbakan Recep Tayyip Erdoğanın elini içeride güçlendirir. İşbirliği yapmamak için de bir neden kalmaz.

\n

\n\n



Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları

Şamar örnekleri 6 Nisan 2024

Günün Köşe Yazıları