Arif Kızılyalın

Evet Letonya Maçında Şike Var!

28 Temmuz 2011 Perşembe
\n

16 Kasım tarihli Cumhuriyet gazetesinden bir alıntı: Hakeme gelince.. Özellikle G.Saraylı futbolcular bu ismi yakından tanıyor: Veissiere Sarı-Kırmızılıların Juventusla oynadığı Şampiyonlar Ligi maçında ucuz sarı kartlarla çeyrek final yolunun tıkanmasına neden olmuştu. Dün akşam da Veissiere bu geleneğini sürdürdü. Olur olmaz elini cebine attı, gerektiği yerdeyse kartını unuttu; ilk kartlarındaki kadar cesur olsaydı, ilk 45 dakikada Ulusal Takım, Okan ve Emre Belözoğlusuz kalırdı. Ama bu ikisi atılmadı. Dirseğini kullanan Emre Aşıka piyango çarptı. Bu hareket profesyonel bir oyuncu tarafından nasıl yapılır, anlamak mümkün değil... Ya Rüştü ve Fatihe ne demeli? Gereksiz kart görerek takımlarını zor durumda bıraktılar. İlk yarıda İlhanın engellenmesine penaltı verilebilirdi ama hakem vermedi.

\n

Böyle düşünmüş bu satırların yazarı 1-0’lık Letonya-Türkiye maçının eleştirisini Cumhuriyet okurları ile paylaşırken. Anımsarsınız o günlerde Türkiye, Letonya ile baraj oynamış ve güçsüz rakibine garip biçimde elenip Portekiz 2004 şansını kaybetmişti. Ama o seriyi yaşayan tüm arkadaşlara göre normal değildi bu eleniş... Hele hele maç sonrası Fransız hakem Gilles Veissiereyi, Riganın ünlü eğlence merkezi Daugada, Letonya Federasyonundan birileriyle son derece samimi biçimde yemek yerken görünceYine yaptı Fransız Fransızlığınıdiye düşünmüştüm. Üstelik yemeğin ilerleyen safhaları iki Kuzeyli güzelle pekişmez mi! Neyse geçmiş, geçmişte kaldı. Aradan yıllar geçti. Dünkü Akşam gazetesinde FIFAnın incelediği 9-10 ulusal maç arasında bu 90 dakikayı görünce açıkçası şaşırdım. Evet, FIFA haklı, o maçta bence de şike vardı. Ama şikeyi yapan Türkiye Futbol Federasyonu değil, Letonya Futbol Federasyonu idi ve o 90 dakikadan sonra Letonlar, vasatkadrolarıyla kendilerini 2004 Avrupa Futbol Şampiyonası finallerine attılar.

\n

O yüzden Türkiyenin oynadığı Gürcistan, Arnavutluk, Makedonya gibi vasatmaçları araştırmak pek akıllı işi değil. Yeri gelmişken, evet Türk futbolunda bir kirlilik süreci yaşandı, yaşanıyor. Ama, FIFAnınİsviçrelibaşkanı Sepp Blatterin de bir ara kendi kapısının önünü süpürmesini öneriyorum. Çünkü yakın bir dostumun ifadesi aynen şöyle: O Ş.....siz Blatterin kazanması için bize yakın federasyonların başkanlarına her türlü misafirperverliği yaptık. .... ülke federasyon başkanının karısının kolundaki bilezik de bizim hediyemizdir. Yine ..... federasyon başkanının Antalyadaki tatil köylerindeki konaklama masraflarını da karşıladık...

\n

Evet, FIFAya çağrı, benim ulusal maçlarıma laf edip Şenol Güneşlerin, Fatih Terimlerin, Mustafa Denizlilerin alın terine laf edeceğine, Zürihteki merkezinin önündeki çöplüğünü boşalttırsın zehir hafiyelere!

\n\n


Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları

25 Nisan! 24 Nisan 2024
Yeni TFF Başkanı! 20 Nisan 2024
Ekmek yoksa ıstakoz ye! 17 Nisan 2024

Günün Köşe Yazıları