Uhrevi kampanya

11 Mayıs 2015 Pazartesi

Seçim kampanyası gizemli bir havada sürüyor. Sarayda oturan, elinde Müslümanların kutsal kitabı, il il dolaşıyor. Diyanet İşleri Başkanı kavuğunu giymiş, siyasi fetva veriyor.
Muhalefet desen, onlara, tam da onların istedikleri gibi laf yetiştiriyor.
Sosyetik sivilcelerin, yetmez, oh evetçilerin solda gördüğü HDP’nin çizgisi “Bize iman dersi vereceğine yanındaki hırsıza din dersi ver” yönünde.
CHP’nin Saadet Partisi’nden devşirdiği gözde yöneticisi ise AKP’nin rüşvet için fetva çıkararak “Müslümana güvenilir kanaatini yıktığını” dile getiriyor.
Oysa bizim bildiğimiz, bir laik, hukuk devletinde rüşvet, hırsızlık, ahlaksızlık, yolsuzluk gibi yüz kızartıcı suçlar, öteki dünyaya bırakılmaz, dünyevi yasalarla cezalandırılırlar.
Mahmut Esat Bozkurt’un, Medeni Kanun’un önsözünde dediği gibi:
“Kanunları dine dayalı olan devletler, kısa bir zaman sonra ülkenin ve ulusun ihtiyaçlarını karşılayamazlar. Çünkü dinler, değişmez hükümler belirtirler. Yaşam yürür, ihtiyaçlar hızla değişir, din kanunları, kesinlikle yaşamın önünde, biçimden ve ölü sözcüklerden fazla bir değer, bir anlam ifade etmezler.”

Mağara adamını yok saymak
Ankara’daki MTA Genel Müdürlüğü içindeki Tabiat Tarihi Müzesi, Türkiye’nin en eski ve en önemli bilim müzelerinden biridir.
Bu müzede, Anadolu’nun doğa tarihi yatar. 3 milyon yıllık dev kara kaplumbağasından tutun, Ankara Kavaklıdere’de yaşamış zürafaya, Kayseri’de yaşamış gergedana, Amasya’da yaşamış nehir yunusuna değin hepsi oradadır.
Müzenin bir başka köşesi vardır ki, dedelerimiz olan “neandertal adamı”na ayrılmıştır. 25 bin yıl önce Salihli yöresinde yaşamış bu “mağara adamı”nın 41 numara ayak izi de bu köşededir.
Mağada adamı, hiç kuşkusuz insan evriminin bilimsel bir kanıtıdır. Ama AKP iktidarı bu kanıtı yok saymak üzeredir.
CHP’li Oğuz Oyan, Enerji Bakanı’na yönelttiği soru önergesinde, müzenin bu bölümüne son zamanlarda sansür uygulandığının doğru olup olmadığına yanıt arıyor:
“Eğer ‘doğru değil’ diye kestirme bir yanıtınız olacaksa, ziyaretçilerin o bölümden koşar adım ve bilgi verilmeden geçirilmesini nasıl açıklarsınız? Müzede zaman zaman televizyon programları da çeken Bakan Sayın Yıldız’ın bu uygulamada etkisi, telkini, emri olmuş mudur? Eğer olmadıysa, Sayın Bakan bu bilim-dışı uygulamayı durdurmak için derhal gereğini yapmayı düşünecek midir? MTA Müzesi’ndeki primat bölümünün seçimlerden sonra (AKP iktidar olabilecek yüzdeye ulaşabildiği takdirde) kaldırılacağına dair iddialar doğru mudur? Pozitif bilimlerle iç içe geçmiş bir Bakanlığın, bilimsel gelişme ve ilerleme açısından vazgeçilemez önemde olan evrim kuramını kitlelerle daha fazla buluşturmak ve dünya çapında bilim insanlarının yetişmesine katkıda bulunmak bakımından önümüzdeki döneme ilişkin somut bir programı bulunmakta mıdır? Bu konuda Milli Eğitim Bakanlığı ile ortak bir eğitim programı üzerinde buluşmak için çabalarınız var mıdır?”
Öyle bir program olabilir mi hiç? Milli Eğitim Bakanlığı da Türkiye’yi aydınlığa kavuşturan, MTA Müzesi’ni açtıran Atatürk’ün adını okullardan silme peşinde.

Azınlık
Saray mabeyincilerinden Binali Yıldırım, seçimde AKP tek başına iktidara gelecek oyu alamazsa koalisyon yerine azınlık hükümeti ile idare edeceklerini duyurdu.
Nasıl olacak bu?
Başveziri saray atıyor ya. AKP’li başvezir görevi alacak, azınlık hükümetini kuracak, meclisi mebusana gidecek, güvenoyu alamazsa, saray yine aynı başveziri hükümeti kurmakla görevlendirecek. O yine güvenoyu alamayacak, ama yeniden görevlendirilecek...
Böyle sittin sene ülkeyi yönetebilir bu kadro. Yeter ki saraydakinin yeri korunsun.

Seçim nabzı
İki ayrı seçim bölgesinden, iki ayrı partiden, iki ayrı aday seçim öncesi nabzı verdiler:
Şenal Sarıhan (CHP, Ankara 2. Bölge): AKP’ye karşı bir tepki var. Halk çok yakınıcı görünüyor, “Bir an önce bunlardan kurtulalım” havasında. CHP’de önseçim yapılmasından parti örgütü çok mutlu olmuş. CHP’nin ekonomik taleplerinin, özellikle emeklilere iki ikramiye vaadinin çok tuttuğunu gözledik.
Turan Karakaş (Vatan Partisi, İzmir 1. Bölge): Halk arasında yaptığımız gezilerde, yurttaşların “AKP’liyim, oyumu AKP’ye vereceğim” demekten bile utandıklarını izledik açıkçası. AKP’de aşağıya doğru bir iniş başladığı çok belli. Vatan Partisi’nin umudu vatandaş. Çok canlı, fedakâr bir örgütü var. Ama her türlü kampanyası medya tarafından yok sayılıyor.

Robot
Ankara Beylerbeyi Melih Gökçek’in yaptırdığı robot ve dinozor heykellerine 8.5 milyon lira harcanmış.
Robotun aslını yaptırsan bu kadara çıkmaz herhalde...

Evren’in hali
Netekim, o da öldü.
Netekim, diktatörlerin de kazık çakmadığı ortada.

Cumhuriyet
7 Mayıs, Cumhuriyet’in kuruluş yıldönümüydü.
Cumhuriyet, Cumhuriyet olalı Cumhuriyetçidir. Cumhuriyetçilerin çıkardığı, Cumhuriyetçilerin okuduğu gazetedir, öyle kalacaktır.
Cumhuriyet’te Cumhuriyet karalanamaz.  



Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları

Şamar örnekleri 6 Nisan 2024

Günün Köşe Yazıları