Yanlış ata oynamak

20 Mayıs 2015 Çarşamba

Türk dış politikasının iflas hallerini biz yazmaktan bezdik, birileri ‘sahnelemekten’ bıkmıyor. Sonuncusu Mısır’ın İhvan üyesi devrik Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi’un idamının önlenmesi için Suud’dan ricacı olmak… Cumhurbaşkanlığı sözcüsü İbrahim Kalın, Mursi ile ilgili “Suudi Arabistan başta olmak üzere Katar ve diğer Körfez ülkeleriyle istişarelerimiz devam ediyor” dedikten sonra Allah’tan “uluslararası mekanizmalar” diyerek BM’ye de atıf yapmış.

***

Bizim yandaş medyaya bakıp dünya Mursi öldürülsün diye davul zurna çalıyor sanmayın. BM, ABD ve AB, Suud’dan ricacı olmadan bu idam kararını “adaletsizlik” diye niteleyip kınadı, çağrılarını yapıyor. Seçilmiş bir liderin idamına günümüzde kimse “cevaz vermez”. Bunun Mısır’daki işleri daha da karıştıracağını bilirler. Kalkıp askeri müdahale yapacak halleri yok. İdam cezasına ilkesel olarak değil işine geldiği hallerde karşı çıkacak tıynette olanlar ise ancak 5 ayda 85 insanın kafasını kesmiş, infazlara yetişemeyince ilanla cellat arayan Suud’dan medet umabilir.
Bu ‘parayı veren düdüğü çalar’ hesabı: “Merhum Suudi Kralı Abdullah siyasal İslamcıların sandık demokrasisinden ürktüğünden İhvan’a alerjikti. Mursi’yi deviren darbenin arkasındaydı. Ama şimdiki kral Salman İran takıntılı. Yemen’de Mısır’ı da kattıkları Sünni blok kurdu. Parasını ödedikleri için El Sisi’yi onlar yola getirir.”

***

Çok büyük olasılık Mursi’yi infaz filan etmeyecekler, temyiz mekanizması da zaten işliyor. Lakin bölgede “düzenleyici ülke” iddiasını kapıveren, nerede kirli iş varsa altından çıkan zengin Suud’un parmağını şaklattığında herkesi satın alacağını zannetmek hem ahlaki bozukluk, hem de uluslararası mevzulara kafanın basmadığının işareti. Dış politikayı iç siyasete alet edeceğim diyerek memleketi bu hale düşürenler başlarını kaldırıp dünyaya baksınlar. Misal ABD Başkanı Barack Obama’nın Körfez İşbirliği Konseyi’nin (KİK) monarşilerini topladığı Camp David zirvesine…

***

KİK’çiler Obama’dan özetle “Güvenlik işbirliğimizin hedefi İran’ı marjinalleştirmek veya İran ile karşı karşıya gelmek değil. Sorun sizde, çözümü sizde” tavsiyesini işitti. Obama, Suriye için aynı Esad’sızlık nakaratı” eşliğinde asıl “aşırılıkçı gruplarla mücadeleye” vurgu yaptı. KİK’çiler arzuladıkları savunma paktını alamadılar elbette. Tersine Obama açısından makyaj sayılsa da İran ile anlaşmaya “şifaen destek” beyan ettiler. Obama, Amerikan silah sanayii için yine bolca savaş uçağı, füze, radar sistemi satmayı, Amerikalı eğitmenler için piyasa yaratmayı garantiledi.

***

Bu esnada Amerikan medyası, Camp David’e gitmeye tenezzül etmeyen Suudi Kralı Salman’ın Yüksek Ulema Konseyi ile maceralarını işlemekteydi. Salman, köleliği destekleyen, kadınla erkeğin sosyal medyada “dijital temasını” dahi günah sayan, ısrarla “Güneş dünyanın etrafında dönüyor” diyen, IŞİD’i “Siyonistler, Haçlılar ve Safevilerin ortaklaşa yarattığını” öne süren ne kadar ulema varsa buluşup hasbıhal etmiş. Rivayet o ki kral Salman, kendini “eşitler arasında birinci” gördüğünden KİK’ten ayrı gidecek Washington’a. İran’la nükleer anlaşma için 30 Haziran mühletinden önce... Kolay değil ama koparabileceklerinin en hası Avustralya, Japonya, Güney Kore gibi
“NATO üyesi olmayan önde gelen müttefiklik” statüsü olabilir…

***

Geçen hafta Foreign Policy’deki “Suudi Arabistan’ın Elini Tutmaktan Vazgeçme Zamanı” başlıklı makale, Washington’daki haleti ruhiyeyi sergiliyor. Şu satırlar üç yıldır “ABD bölgede stratejik ayar çekiyor” diyerek ısrarla anlattıklarımızın iyi bir özeti: “Uzun vadeli hedef İran’la yatağa girmek değil. Daha ziyade İran ile ilişkileri Suudi Arabistan’la yataktan çıkmak için kullanmak... KİK’in anlaması gereken şu: ABD’nin Pers Körfezi’ndeki hedefi İran’la mücadelelerinden zaferle çıkmalarına izin vermek değil, bölgesel dengenin devamını sağlamak.”

***

Sıfır demokrasi, sıfır insan hakları bulunan, radikal cihatçı ağların membaı, şimdi gözünü İran’la nükleer yarışa dikmiş Suud’la aynı yatağa girmeyi arzulayanların dikkatine. Yine yanlış ata oynarsınız.



Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları

ABD’de darbe tehdidi 7 Eylül 2018
Zaharçenko darbesi 5 Eylül 2018

Günün Köşe Yazıları