Sırrı Süreyya Önder ile eğlenceli karşılaşma

20 Mayıs 2015 Çarşamba

19 Mayıs Gençlik Bayramı’nda HDP’nin Adıyaman mitinginde, Türkiye’nin genç muhalefet lideri Selahattin Demirtaş’ı dinledik. Adıyaman, iktidar partisinin kalelerinden biri, ama HDP ve Demirtaş’a ilgi büyük ve çok coşkuluydu. Ardından, Demirtaş ile epeyce zamandır ilk defa uzunca sohbet etme fırsatı buldum.
Seçim kampanyası siyasetçileri yormaktan ziyade daha fazla enerji veriyor gibi, Cumhuriyet gazetesinden arkadaşlarımızın sorularına uzun uzadıya, bazen şaka şenlik cevap verdi, röportaj ile sohbet arası oldu. Birçokları HDP’nin Türkiye partisi olma iddiasından hâlâ kuşku duyarken, ben partilerini Kürt meselesini yeterince vurgulamıyorlar diye eleştirdiğim için, Demirtaş bana takıldı. Can’a, “Bakın bir de bizi Nuray gibi eleştirenler var, onlarla mücadele ediyoruz” dedi. Gerçekten de, Cumhurbaşkanlığı seçimlerinden beri, HDP’li arkadaşların epeyce başını ağrıttım, belki de benim gibi Kürt siyaseti ile yeni tanışanların Kürt meselesi vurgusu biraz abartılı olduğu için. Yok, iktidar partisi yancısı bazı kalemlerin iddia ettiği gibi, barış süreci sona ersin veya iktidar partisi ile müzakere masasına oturulmasın diye değil. Öyle olması mümkün değil; dediğim gibi Kürtlerin hak ve özgürlük mücadesi ile geç tanışmanın etkisi belli ki.
Bu arada, Adıyaman deyince, Sırrı Süreyya Önder’siz olmaz. Olmaz da, Sırrı ile karşılıklı atışmamızdan sonra ilk kez karşılaşıyoruz. Tabii ki küs değildik, ama beklenti öyle olmadığı için etrafımızdakileri epeyce şaşırtan eğlenceli bir karşılaşma oldu. Oysa biz Sırrı ile karşılıklı konuştuğumuzda daha sıkı kavgalar ettiğimiz olmuştur, ama hiç küsmedik. Nihayetinde, aynı hak ve özgürlük meselesi için didişiyoruz, şahsi hiçbir yönü olmayan bir didişme hali. Bundan sonra da aynı şekilde devam edeceğinden hiç kuşkunuz olmasın.
Her şey bir yana, hele de şu zor zamanlarda HDP’nin barajı aşıp, Meclis’te temsil edilebilmesi için nefesimizi tutmuş bekliyoruz, daha doğrusu beklemeyip bir şeyler yapmaya çalışıyoruz. Demirtaş’ın güveni, kararlılığı, hiç eksilmeyen dostluğu umutlarımızı, umudumu çoğalttı.



Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları

‘Yeni devlet’ 7 Ağustos 2017

Günün Köşe Yazıları