Tasos'un Yaptığı

15 Aralık 2008 Pazartesi

Hayata bir teröristolarak başlayıp saygınbir devlet adamı olarak ölmek kaç kişinin harcıdır? Cuma günü 74 yaşında ölen Tasos Papadopulos bunu başardı.

Kıbrıstaki Türklerin imha edilmesini hedefleyen Akritas Planının mimarları arasındaydı. Terör örgütü EOKAnın kilit isimlerinden biriydi. Rum çetelerinin, gizli servislerinin Türklere karşı kanlı eylemler yapıp suçu yine Türklere attığı dönemlerde İçişleri Bakanlığı bile yaptı.

Bir inancı vardı. Kıbrısı bir Rum-Yunan adası olarak korumak. Türkleri adadan şu ya da bu biçimde silmek. Bu hedefinden de zerre kadar ödün vermedi. 2003te Rum Yönetimi liderliğine seçildiğinde amacına daha sıkı sarıldı. Öyle sıkı sarıldı ki, o günlerde sadece Kıbrıs Rum halkını arkasına alıp bütün dünyaya meydan okuyacak cesareti ve kararlılığı gösterdi.

Başkanlık koltuğuna oturduğunda, Kıbrısa sözüm ona çözüm getiren Annan Planı gündemdeydi. Kıbrıslı Türkleri adada küçük bir azınlık haline getiren, Türkiyenin ve KKTCnin yıllardır savunduğu iki bölgeli, iki toplumlu federasyon tezini çöpe atan, adayı yeni çatışmalara, yeni savaşlara gebe bırakan Annan Planına bile hayırdiyebildi Papadopulos Bu plana hayır denirse Avrupa Birliği üyeliğinin suya düşeceği tehditlerine kulak asmadı. Çünkü tarihi, Avrupayı, Amerikayı doğru okuyordu. Annan Planı için yapılacak referandumun yaklaştığı günlerde, 7 Nisan 2003te kameraların karşısına geçti ve şu tarihsel sözleri söyledi:

Ben devlet teslim aldım, eyalet teslim etmem. Bugün Kıbrısın yarını için karar vereceksiniz, neslimiz için karar vereceksiniz. Gelecek nesiller için karar vereceksiniz. Yargınıza güvenim var. Tehditlerden korkmadığınıza inanıyorum. Son şans diyenlere inanmadığınızı biliyorum. Rum halkı, seni 24 Nisanda güçlü bir hayır demeye davet ediyorum. Adaleti savunmanı, onurunu savunmanı istiyorum. Hayır desek de bir hafta sonra AB üyesiyiz.

Papadopulos bu konuşmayı gözyaşları içinde yaptı. Bunlar hiç de sahte gözyaşları değildi; çünkü herkes onun davasına inandığını biliyordu.

Rumlar Papadopulosun istediği gibi güçlü bir şekilde Annan Planına hayırdediler ve bir hafta sonra Papadopulosun dediği gibi Avrupa Birliği üyesi oldular.

İşte bu yüzden bugün Rumlar ömrünü bir davaya adamış Papadopulos için yas tutuyorlar. Ulusal yas ilan ediyorlar, bayrakları yarıya indiriyorlar. Yas süresince tüm etkinlikleri durduruyor, okulları tatil ediyorlar.

Annan Planına güçlü bir şekilde evetdiyen, Evet demezseniz AByi unutuntehditlerine boyun eğen, Kıbrıs Türk davasının büyük lideri Denktaşın AB-medya darbesiyle uzaklaştırılmasına göz yuman ve sonunda ABden esaslı bir kazık yiyen Türkler ne yapıyorlar? Papadopulosun dümen suyunda, sersem sepelek ortada dolaşıyorlar.



Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları

Türkel... 9 Şubat 2009
Elde Var Hamas 2 Şubat 2009
Uğur Mumcu Işıktır 26 Ocak 2009

Günün Köşe Yazıları