Sandığa nasıl sahip çıkabiliriz?

24 Mayıs 2015 Pazar

Yüksek Seçim Kurulu bu yıl siyasi partilerle sandık sonuçlarını “anında” paylaşacak.
Sayım döküm cetveli, sandık sonuç tutanağı, ilçe ve il birleştirme tutanakları da taranarak partilere iletilecekmiş.
Bu seçimde yapılacak iş, sandık sonuç tutanaklarını almak ve bunları YSK’nin paylaştığı sonuçlarla olabildiğince hızlı bir şekilde karşılaştırmak.
Yapması söylemesi kadar kolay değil elbette.
Seçimde 174 bin 253 sandıkta oy kullanılacak.
YSK, sandık sonuçlarını sadece siyasi partilere değil, tüm yurttaşların kullanımına açmalıydı. Bu yapılmadı.
Şu aşamada bu işi YSK yerine siyasi partiler üstlenebilir. YSK’den anlık olarak alınan sandık sonuçlarını, internetteki web sayfalarından yurttaşlara açabilirler.
Böylece kendi olanaklarıyla 174 bin sandığın sonuç tutanağını bulmak ve karşılaştırmak yerine yurttaşlardan destek alabilirler.
Bizler de seçmen olarak sandıkların kapanmasına yakın bir saatte sandık başına gidebilir, sayımı izledikten sonra, tutanağın cep telefonuyla bir fotoğrafını çekebiliriz. Oy verdiğimiz sandığın sonucuyla, YSK tarafından açıklanan sandık sonucunu karşılaştırabiliriz.
Sonuçlar birbirini tutmuyorsa, siyasi partilerin oluşturduğu web sayfasında, “sandık verisi doğru girilmemiş” butonuna basabilir, elimizdeki bilgi ve tutanak fotoğrafını ilgili partiyle internet üzerinden paylaşabiliriz.

***

Diğer yandan siyasi partilerin bu seçimde “Oy ve Ötesi” gibi sivil toplum örgütlerine destek vermeleri önem taşıyor.
YSK’den gelecek sandık sonuçlarının Oy ve Ötesi gibi sivil toplum kuruluşları ve medya ile topluca paylaşılması avantajlı olabilir.
Çünkü siyasi partiler tarafından oluşturulan siteler yoğun başvuru nedeniyle yavaşlayabilir, “hacker” saldırıları yüzünden işlevsiz kalabilir. Bu durumda sandık sonuçlarını yayımlamak konusunda sivil toplum örgütleri ve medya devreye girebilir.
Oy ve Ötesi ekibi, T3 adını verdikleri bir yazılım geliştirmiş: Türkiye Tutanak Teyit sistemi.
Topladıkları tüm sandık tutanaklarını bu sisteme yükleyip SEÇ- SİS sonuçlarının sağlamasını yapmak istiyorlar. Yapılması gereken de zaten bu.
Oy ve Ötesi, bu seçimde 45 ilde 120 bin tarafsız ve bağımsız gönüllüyle sandıkları gözlemleyecek. 106 bin sandıkta hazır bulunacak.
Dolayısıyla sandığa sahip çıkabilmek için ne yapabilirim sorusunu soranlara verilecek yanıt şu: Oy ve Ötesi’ne destek verin.

***

Oy ve Ötesi’nin olmadığı illerde ise Twitter kullanılabilir.
Akıllı cep telefonunuzla sonuç tutanağının fotoğrafını çekip, şöyle bir mesajla birlikte tweet’leyebilirsiniz:
“#sandiksonucu #istanbul-beyoglu 1036 numaralı sandık: AKP 40, CHP 28, MHP 15, HDP 10. @ OyveOtesi @herkesicinCHP @ MHP_Bilgi @HDPgenelmerkezi”
Bunu yaparken Twitter için konum bilgisini açmayı unutmamalısınız. Tutanağın fotoğrafı, hemen sandığın olduğu yerden gönderilmeli. Konum bilgisi, bu fotoğrafın nereden gönderildiğini gösterir.
Bazıları evlerinde, photoshop’la üzerinde oynanmış sandık tutanaklarını yaymaya çalışabilir.
Yukarıdaki gibi standart mesajları okumak, toplamak, veritabanına eklemek ve analiz etmek kolaylaşır. Twitter için yazılım geliştirenler, bunu tümüyle programla yapabilirler. Böylece bir ildeki tüm sadık sonuçlarını toplamak birkaç saniye sürer.
Çöpe atılmış oy pusulaları görürseniz, Twitter ile bunların fotoğrafını, filmini çekip paylaşabilirsiniz. Fakat #secimhilesi “hashtagi”ni eklemeyi unutmayın.
Tanık olduğunuz seçim hilesini canlı olarak da yayımlayabilirsiniz. Akıllı telefonunuza “Periscope” yazılımını yüklemeniz yeterli.
Görünen o ki sosyal medya bu seçimde çok hareketli olacak. Tabii yasaklanmazsa.  



Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları

Önce Cumhuriyet! 9 Eylül 2018
İklim için ses ver! 2 Eylül 2018
Özel yaşamın sonu mu? 26 Ağustos 2018

Günün Köşe Yazıları