Ayakkabı Giyemeyen Çocuklar

17 Aralık 2008 Çarşamba

ABD Başkanı George Bush yine Iraka gitmiş. Ancak bu kez pek hoş karşılanmamış anlaşılan. Başbakan El Maliki ile birlikte gazetecilere poz verirken Iraklı televizyon muhabiri Muntazar el Zahidi,Al sana veda öpücüğü diyerek iki ayakkabısını da peş peşe ABD Başkanına fırlattı. Ancak Zahidi neredeyse burnunun dibindeki ABD Başkanına ayakkabılarını isabet ettiremedi.

İzmirin işgali sırasında düşmana ilk kurşunu sıkan Hasan Tahsin (Hüseyin Nevres) aklıma düştü. O kurşun emperyalizme karşı ulusal kurtuluş savaşının ateşleyicisi olmuştu. Zahidinin ayakkabısı tabii ki Hasan Tahsinin ilk kurşunu ile kıyas edilemez. Ama belki simgesel başka şeylerin başlangıcı olabilir.

ABD Başkanı artık iktidarının son günlerini yaşıyor. Bakalım Iraktan başlayan tepkiler devam edecek mi? Hatırlayacağınız gibi Başkan Bush daha önce de Iraka ziyaretlerde bulunmuştu. Özellikle bir tanesi anılardan hiç silinmedi. ABDde kutlanan şükran gününde Iraktaki askeri birlikleri ziyaret etmişti. Bu sürpriz ziyaret ABD askerleri tarafından büyük coşku ile karşılanmıştı. Hatta elinde kocaman bir tepsi hindi ile askeri yemekhaneye giren Bush, üzerinde dumanlar tüten hindi ve etrafındaki askerler ile gazetecilere poz vermişti.  

Şükran Gününü Wikipedi şöyle anlatıyor: 1620’lerde Avrupa’dan yerleşim için ilk kez May Flower gemisiyle ABDye gelen göçmenler ilk geldiklerinde aylarca süren yolculuklarından dolayı yorgun, hasta ve açtırlar. Kızılderililer onları karşılar ve yiyecek verir; hindi avlamasını, mısır ekmesini öğretirler. Üç yıl sonra İngiliz Vali William Bradford büyük bir yemek hazırlar ve Kızılderilileri çağırır. Kızılderililerin şefi Massoit, 90 kişiyle bu törene katılır. O günden sonra her hasat sonrasında yemek geleneği sürer. 1863te Başkan Abraham Lincoln, Şükran Gününün ulusal bayram olmasını önerir, ancak bu öneri, 1941de Kongrede karara bağlanır ve her yılın kasım ayının son perşembesi Şükran Günü olarak ulusal bayram ilan edilir. Şükran Günü, Kızılderililer arasında ise Yas Günü olarak anılmaktadır.” 

Ama Bush ne çektiyse hep gazetecilerden çekti. Bu fotoğrafın dünya gazetelerinde yayımlanmasının ardından art niyetli bir gazeteci fotoğrafın orijinalini dikkatlice izleyince Bushun elindeki hindinin plastik olduğunu görmüş. Kısacası George Bush ataları kadar olamamıştı. Bazı gazetelerde eşi Laura Bushun pişirdiği belirtilen hindinin plastik olduğunun ortaya çıkması ABDnin Irakta ve dünyanın hemen her yerinde nasıl bir halkla ilişkiler ve propaganda faaliyeti içinde olduğunu göstermişti.

Gerçi her zaman pek de başarılı olamıyorlar. Irak işgali öncesinde kimyasal silahlardan, kitle imha silahlarından, büyük roketlerden, El Kaideden teröristlerden bahseden Bush yönetimi işgal sonrası bazı bilgilerin yanlış olabileceğini söyledi. Daha sonra da pek çok bilginin yanlış olabileceğini itiraf ettiler. Ancak iş işten geçmişti. Yüz binlerce Iraklı, kadın, çocuk, genç, ihtiyar demeden Bush hükümetinin emriyle öldürüldü. Kim bilir belki bazıları doktor olacaktı, belki bazıları ressam, şair, serseri, işçi ya da başka bir şey. Gelinlik kızların hayalleri , nereden geldiğini anlayamadıkları bir ıslık sesinin ardından oluşan  patlamayla yitti gitti. İşgal öncesinde sokaklarda yalınayak oynayan çocuklar yanıp kavruldular Nâzımın deyişiyle, onlar artık hiçbir zaman ayakkabı giyemeyecek.

Onların giyemediği ayakkabı önceki gün bu katliamın en önemli sorumlularından birisinin kafasına atıldı. Nedenini anladı mı, anlamadı mı bilinmez.

[email protected]



Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları

İnternet Manifestosu 30 Eylül 2009
Ah Keşke, Keşke... 4 Şubat 2009

Günün Köşe Yazıları