Erinç Yeldan

15 Ekim: Küresel Direniş Günü

12 Ekim 2011 Çarşamba
\n

\n

Değerli dostum Dr. Mustafa Akgülden bir uyarı mesajı aldım. Bu haftaki Ekonomi Politik köşesinde Mustafa Hocanın yorumlarıyla sizleri baş başa bırakmayı uygun gördüm.

\n

Küresel kriz yeni çehreleriyle derinleştikçe gezegenimizin dört bir yanında protesto hareketleri ve direnişler yaygınlaşıyor. Bunların en sonuncusu -ve belki de kapitalizmin hegemonik merkezinde gerçekleşiyor olması nedeniyle de en anlamlısı- 17 Eylülden bu yana New Yorkta Wall Street yakınlarındaki Zuccotti Parkta kamp kurmuş olan eylemcilerin direnişi oldu. Wall Streeti işgal edin(Occupy Wall Street) sloganıyla kendiliğinden harekete geçen ve şiddet içermeyen eylemleriyle direnişçiler, 1 Ekim günü Brooklyn Köprüsünü işgal ettiklerinde yalnızca gözaltına alınanların sayısı bile 700ü aşmıştı.

\n

Söz konusu eylem 17 Eylülden beri yaygınlaşarak devam ediyor ve artık sadece Wall Streeti işgal edin sloganıyla sınırlı değil: Wall Street eylemcilerinin bilgilendirme sitesi http://occupywallst.org/ artık Hep birlikte her yeri işgal edelimve Biz yüzde 99uz, onlar azınlık sloganlarıyla, emeği ile geçinen tüm insanları kapitalizmin vahşi yüzüne karşı direnmeye çağırıyor.

\n

Bu doğrultuda eylemciler 15 Ekim gününü, Tüm dünya insanları, ayağa kalkın sloganıyla Küresel Direniş günü olarak ilan etmiş bulunuyor. Birçok yorumcuya göre, başka ülkelere demokrasi götürmek üzere kitle imha silahlarıyla açık savaşa girişen ABDde Amerikan (son)baharı başlamış bulunuyor. Kitlesel eylemlerin kolay olmadığı ve zaten pek de rastlanmadığı ABDde insanlar, 1930lardaki işçi hareketleri ve 1960lardaki insan hakları hareketinden bu yana en büyük kitlesel kalkışmaiçinde. New Yorkta Wall Streeti kuşatmak üzere günlerdir sokakta kamp kurmuş insanlar, Burası da bizim Tahrir Meydanımız diye slogan atıyor.

\n

Çarpıcı haberler pazarlayarak daha çok tık alma peşinde koşan piyasa basın organlarının Wall Streeti işgal edin çağrısını şu ana kadar sessizce geçiştirme uğraşında olduğu görülüyor. Bu doğrultuda daha fazla bilgi edinmek isteyenler aşağıdaki linkleri kullanabilirler:

\n

1. New Yorkta eylemi yürütenler neye benzerler, kurdukları kampta nasıl yaşıyorlar diye merak edenler için:

\n

http://www.vimeo.com/30081785

\n

2. ABD düzeyindeki eylemlerin kentleri ve programı vs. konularında bilgi veren site:

\n

http://www.occupytogether.org/

\n

3. Wall Street eylemcilerinin bilgilendirme sitesi:

\n

http://occupywallst.org/

\n

4. Dünya halkları, 15 Ekimde ayaklanın!.. çağrısına örnekler:

\n

a) http://15october.net/tr/

\n

b)www.youtube.com/watchv=PLG1HWrDbhU&feature=youtu.be

\n\n


Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları


Günün Köşe Yazıları