Erinç Yeldan

AB Kurtarma Planı ve Sonrası

02 Kasım 2011 Çarşamba
\n

\n

Avrupa Birliği geçen çarşamba günü Yunanistanın özel sektöre olan borcunun yarısının silinmesi kararı aldı. Brükselden gelen bu haber bütün finans piyasalarında sevinçle karşılandı. Avrupada borç krizi aşılmıştı. Artık coşkuyla önümüzdeki günlere bakılabilirdi.

\n

Ancak, daha haftası dolmadan bu sevinç yumağı yerini karamsar düşüncelere bıraktı ve finans dünyasında işlem faaliyetlerinin yeniden daraldığı gözlemlendi. Bu hafta sonu Fransanın Cannes kentinde toplanacak olan G20 Zirvesi öncesi bu tablonun ana öğelerini satır başlarıyla okuyucularıma anımsatmak istedim:

\n

Yunanistanın 400 milyar dolara ulaşan borç stokunun yarısını silmek demek, söz konusu borcun alacaklısı olan bankalar açısından zorunlu bir daralma anlamına gelecek. Bu işleme kaynak sağlamak üzere kullanılması düşünülen Avrupa Finansal İstikrar Fonunun (EFSF) elinde ise sadece 440 milyar Avroluk bir birikim var. Bunun 110 milyarı Yunanistana, 45 milyarı İrlanda ve Portekize; 200 milyarı da bankaların sermayelerinin yapılandırılmasına ayrılmış idi. Bu durumda, borç stoku 1 trilyon 843 milyar Avroya ulaşmış olan İtalya ile 639 milyar Avro borç biriktirmiş bulunan İspanyanın zora düşmesi halinde, EFSFnin elinde bu ülkeleri kurtarmak için kullanabileceği kaynak sadece 85 milyar.

\n

Yunanistanın borç artı diğer finansal yükümlülükleri çoğunlukla Fransız ve Alman bankalarına ait. Fransız bankalarının Yunan ekonomisinden toplam alacakları 500 milyar Avro, Alman bankalarının ise 300 milyar Avro düzeyinde. Bu resme olası İtalya, İspanya... ve diğerleri de eklenince söz konusu bankaların bilanço varlıklarının ne kadar kırılgan olduğu gözlerden kaçmıyor.

\n

Ancak söz konusu bağımlılık ilişkileri tek yönlü değil. Yunan bankalarının yükselen Avrupa ekonomilerineaçmış olduğu krediler de resme dahil edilince finans dünyasının karmaşık ilişkiler yumağındaki kırılganlıkların ve tehditlerin ne denli yüksek boyutta olduğu ortaya çıkıyor. Yunan bankaları, Bulgaristanın finansal varlıklarının üçte birini, Romanyada yüzde 15ini, Sırbistanda ise yüzde 18ini elinde tuttuğu gözleniyor. Yunan bankalarındaki olası bir çalkantının bu yoldan söz konusu ülkelerin finans piyasalarına da aktarılacak olması çok yüksek bir olasılık olarak değerlendirilmekte.

\n

***

\n

Yaklaşan G20 Zirvesi öncesinde somut çözüm adımları da önerilmiyor değil. Örneğin, finans piyasalarının açığa satış, gölge bankacılık, türev fonlama gibi istikrarsızlık yaratan uygulamalarının kesin olarak denetlenmesini savunan Almanya Maliye Bakanı Wolfgang Schäuble, ABnin aşırı spekülatif faaliyetleri önlemek üzere bir finansal işlem vergisi uygulaması gerektiğini önermekte. Schäuble, bu önerinin İngiltere tarafından reddedilmesi halinde dahi, Avrupa Para Birliği ülkelerinin söz konusu girişimi kendi başlarına sürdürmesi gerektiğini savunmaktan çekinmiyor.

\n

Finansal işlem vergisisözünü duymaya kesinlikle tahammül edemeyen finans piyasaları ise OECDnin G20 için hazırlamış olduğu rapordaki uyarıları dikkate almak zorunda: OECD bu hafta başında yayımladığı raporda, eğer üye ülkelerin koordineli bir eylem planıyla büyüme ve istikrarı sağlamaya yönelik adımları atmazsa, 2007 ve 2009 arasında gözlenen biçimde bir krizin yeniden yaşanabileceği uyarısını yapmaktaydı. OECDye göre AB ülkeleri finansal istikrarı sağlamaya yönelik adımları kararlılıkla uygulamaya geçmek zorunda.

\n

Son gözlemimiz ise Financial Times yazarı Wolfgang Münchaudan. Münchau dünkü yazısını şu sözlerle tamamlamış: Avronun çökmesi halinde, beraberinde Avrupa Birliğinin de çöküntüye uğrayacağı endişesi sık sık dile getiriliyor. () Bu gözleme bir de şöyle bir ek yapmak mümkün: Eğer Avro kurtarılırsa, AB gene çökecektir. Zira eğer Avroyu kurtaracak politikalar gerçekten uygulanırsa, bu Avrupa Birliği diye bildiğimiz sistemin artık uygulanamayacak olması demek olacak.

\n

Bütün bu tartışmalar sürerken Yunanistan Başbakanı Papandreu, Yunan halkının direnişine daha fazla karşı duramayarak ABnin 27 Ekimdeki borç silme operasyonunun getirdiği yükümlülükleriocak ayında düzenlenecek olan bir referandum ile halkoylamasına sunacağını açıkladı.

\n

Finans titanları, Yunanistanda demokrasiyle karşı karşıya... Bu satırları sizlere iletirken piyasa oyuncularının şimdiden huzursuz olduğu ve finans dünyasının da çalkalanmaya başladığı haberleri geliyordu.

\n

\n\n



Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları


Günün Köşe Yazıları