Tahran'ın 'Küçük Şeytan' Krizi

03 Aralık 2011 Cumartesi
\n

Tahrandan aklımda kalan en canlı görüntülerden biri, eski ABD Büyükelçiliğidir.

\n

Kent merkezine giderken hep yanından geçerdim. Eski elçilik binasının etrafını çepeçevre kuşatan kalın duvarlar üzerinde devamlı olarak Kahrolsun Amerikakıvamında duvar yazıları, ABD bayrağı ile emperyalizmini yerden yere vuran duvar resimleri, Humeyniye övgü düzen simgeler olurdu.

\n

Eski ABD elçiliğinin duvarları, Tahran-Washington hattındaki Soğuk Savaşı sürekli canlı tutmak için kullanılan bir tür açık hava müzesi işlevi görmekteydi.

\n

Son Vietnam seyahatimde gezdiğimAmerikan savaş müzesibile, bu denli kin kusan bir yer değildi.

\n

Saygondaki müzeyi gezerken insan, 36 yıl önce sona eren Vietnam Savaşınınartık tarih olduğunu açıkça hissediyordu. Tahranın sabık ABD elçiliği ise binanın içinde 32 yıl öncerehine kriziylepatlak verenSoğuk Savaş’ındipdiri kaldığını, her an sıcak çatışmayadönmek için fırsat kolladığını gözler önüne seriyordu.

\n

Eski ABD büyükelçiliği”, İran-ABD arasında o gün bugün açık olan, açık olmanın ötesinde artık kangrenleşenbir yaraydı başka deyişle!

\n

‘Bizi ülkece rehin aldınız!’

\n

New York Timesmuhabiri olarak bir dönem Türkiyede de bulunan ve İranı anlattığıŞahın Bütün Adamlarıisimli kitabı ile daha sonra dünya çapında üne kavuşan Stephen Kinzer, 444 gün bu binanın duvarları ardında rehine tutulan Amerikalı diplomatlarla İranlılar arasında geçen şu çarpıcı diyaloğu aktarıyor:

\n

ABDli diplomatlardan biri kendisini tutsak alan İranlıya, Bu yaptığınız hem yasalara, hem ahlaka aykırıdır!diye bağırıyor. Amerikalıyı rehin tutan İranlı buna karşılık olarak: Sizin böyle bir şikâyeti dillendirmeye hiç hakkınız yokdiyor: ABD, bizi vaktiyle ülke olarak ezcümle 1953te rehin etmiştir!..

\n

Tahranda hafta başında İngiltere Büyükelçiliğine yapılan saldırı, işte arkası böyle ta 1953 yılına uzanan büyük bir kangrenin parçası.

\n

1953; İranın seçilmiş tek demokratik başbakanolarak andığı Musaddıkın devrildiği tarih.

\n

Mussadıkın CIA eliyle alaşağı edilmesi, İranın Şah döneminden Humeyni rejimine uzananmakûs talihinde”, “bütün badirelerin anasıkabul ediliyor. 1953ü akla düşüren her şey, ABD ile ABDnin iç-dış destekçilerine tepkiyi biliyor.

\n

‘İspiyon yuvalarında’ dönen dolaplar

\n

ABDnin dış destekçileri deyince akla gelen ilk ülke hemen, ’53’te Tahrandaki CIA darbesini perde arkasından tezgâhlayan İngiltereoluyor.

\n

Büyük şeytandiye anılan ABDnin yanında İngiltereye bu nedenle İranda küçük şeytandeniyor. Rehin alınan ABD sefareti gibi, saldırıya uğrayan İngiliz Büyükelçiliğine şimdi bugün bu yüzden,ispiyonlar yuvasılakabı yakıştırılıyor.

\n

79 rehine krizinde ABD Büyükelçiliğindeki CIA belgelerine el koyan baskıncılar, bu defa İngilterenin gizli yazışmalarını ele geçirmek iddiasında

\n

İngiliz Büyükelçiliğine 79 ruhuyla yapılan son baskını tetikleyen nedenler, bizim medyaya da yaygın biçimde yansıdığı üzere, nükleer program yaptırımlarıileyaptırım baskısındanibaret değil

\n

Yaptırımlar”, buzdağının görünen ucu

\n

Molla rejimi, ABD emperyalizminin diğer çehresiya da aynı madalyonun öteki yüzügözüyle baktığı İngiltereye, 2009daki şaibeli cumhurbaşkanlığı seçimleri ardından çıkanYeşil İsyandan beri öfke duyuyor.

\n

Tahran, şiddetle bastırılmasına karşın,rejimdemeşruiyet sorunları açan verejimin adamları arasındakiayrışmaları derinleştiren Yeşil İsyandan Londrayı sorumlu tutuyor. Özellikle dini lider Ayetullah Ali Hamaney ile yakın çevresi, sivil toplumu 2009da sokağa döken Yeşil İsyan’ı, İngilterenin İranda bir Kadife Devrimsahnelemek amacıyla, ispiyon yuvasıylatetiklediği kanısında.

\n

İngiliz TVsi BBCnin hemen aynı dönemde, Farsça yayına başlaması, Tahran rejimi kuşkularını büsbütün güçlendiriyor.

\n

İranın muhalifTehran Bureausitesi, BBCnin güz başında Hamaneyin ipliğini pazara çıkaran çok güçlü bir belgesel yayımladığını söylüyor. Konu edilen belgesel, başta kendi halinde bir din adamı olan Hamaneyin, Şahtan geri kalmayan bir despota dönüşümünü anlatıyor.

\n

Bu arada dini liderin oğlu -velihat!- Mojtaba Hamaneyin de İngiltere bankalarında tuttuğu 1.6 milyar dolarlık servetinin Londra tarafından dondurdulduğu açık ediliyor!

\n

Hamaney ailesinin kirli çamaşırları şimdi -Londra eliyle!- bir bir ortaya dökülürken İngiliz Büyükelçiliğine böyle bir saldırının düzenlenmesi, gözlerin rejimin bir numaralı lideri Hamaneye çevrilmesine yol açıyor.

\n

Büyükelçilik saldırısının, -Besiç milisleri marifetiyle!- bizzat Hamaney tarafından yönlendirildiği, artık yaygın kabul gören bir görüş.

\n

Rejimin kodaman liderlerinden Meclis Başkanı Ali Larijani de Hamaneye destek veriyor.

\n

Dini liderle meclis başkanının küçük şeytana açtığı bu büyük savaşta, Cumhurbaşkanı Ahmedinejad devre dışı.

\n

Emperyalist güçlerle savaşaslında bahane.Koltuk kavgasışahane!

\n

Hamaney ile Ahmedinejadı ayıran çizgilerin,büyük-küçük şeytanlarsöz konusu olduğunda dahi gerçekte ideolojikdeğil yalnızca taktikten ibaret olduğunu görüyoruz.

\n

Yarın buradan devam ederiz

\n\n


Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları

Kılıçdaroğlu vakası 14 Nisan 2024
31 Mart’ın bahsi 7 Nisan 2024

Günün Köşe Yazıları