Tahran'ın 'Küçük Şeytan' Krizi (2)

04 Aralık 2011 Pazar
\n

Tahranda olanları anlamak için İran İslam Cumhuriyetininönce bir takıyye cumhuriyetiolduğunu anlamak lazım.

\n

İran İslam Cumhuriyetini gördüğünüz her yerde bunu, İran takıyye cumhuriyeti”, hatta İran Büyük takıyye cumhuriyetiolarak okuyacaksınız

\n

İran siyasi eliti içindeki tüm büyük liderler ahvale göre bir uçtan bir uca; en ufak tereddüt göstermeden savrulabiliyorlar çünkü.

\n

Dünün güvercini, bugünün şahini olurken; şahin güvercin oluyor.

\n

İlke, fikir, düşünce sistemleri, dünya görüşü/duruşları ile temelde hiç ilgisi olmayan bu tavır/pozisyon değişikliklerini kimilerikuzu görünümünde kurtteşbihiyle anlatıyor.

\n

İranın kuzu görünümü altındaki son kurdu”, Ahmedinejad.

\n

2009’daki hileli seçimler ardından yollara dökülen reform yanlısı kitleleri şiddet yöntemleriyle bastıran ve isyancılaragözdağı vermek amacıyla azılı diktatörlüklerde görülen toplu yargılamalar için kullanılan özel yetkili mahkemeleridevreye sokan rejiminşahinlideri; birdenbire güvercinkesildi. İranın İslam öncesitarihinden bahsetmeye; kadınlara tolerans göstermeye, mollaların yetkilerini kısmaktan dem vurmaya, İranı uluslararası ilişkilerindeki yalnızlığından çıkarmaktan söz etmeye başladı

\n

İttifaktan düşmanlığa giden yol

\n

Ahmedinejadın umulmadıkgüvercinleşmesinderol oynayan nedenler, gelin görün ki İran Devlet Başkanının düşünce yapısındaki değişiklikler değil

\n

Ahmedinejadı sürpriz biçimdereformcu çizgiyeiten dinamik, rejimin tepesindeki bir numaralı Ayetullah, dini lider Hamaney ile olan kavgası.

\n

Yeşil İsyan gölgesindeki sıcak 2009 yazında oysa; bu iki isim, can ciğer kuzu sarması birbirlerine koltuk değneği olmuşlardı.

\n

Ahmedinejad; Hamaney için öz babamdan farksızifadeleri kullanıyor; Hamaney olaylı cumhurbaşkanlığı yarışının reformcu rakipleriMusavi ile Kerrubiye karşı şahin kanattakiAhmedinejadı tutuyordu.

\n

Ahmedinejad-Hamaneyin bu demir ittifakı sayesinde, Musavi ile Kerrubi halen ev hapsinde. Yeşil İsyanın öteki liderleri de ya Yandım Allah!yurtdışına kaçtı ya da ezildiler.

\n

Bu büyük gözaltının sonuca erdirilmesinden sonra, rejimin bu en üst kademe iki lideri, ne var ki kanlı bıçaklı oldular.

\n

Siyasi platformdarakipsizkaldığını düşünen Ahmedinejad; dini lider Hamaneyin gücünü de iğdiş edebileceğini düşünmeye başladı. Ahmedinejad İranın molla cenahından gelmeyen ilk cumhurbaşkanıydı çünkü...

\n

Devrim Muhafızlarından sivrilerek önce Tahran Belediye Başkanı olan ve ardından Cumhurbaşlanlığına oturan Ahmedinejadın, Besiçlerle Devrim Muhafızları arasında çok güçlü olduğunu düşündüğü bir tabanı vardı.

\n

İran Devlet Başkanı şimdi işte Hamaneyi; bu askeriiktidar temelini arkasına alarak, saf dışı etmenin yollarını arıyordu.

\n

Ahmedinejadın bu cüretkâr hamlesine; Hamaney de yanına Meclis Başkanı Ali Larijani ile parlamentoyu alan bir cepheyle karşılık verdi.

\n

Rejimin tepesinde patlak veren bu mücadelede kapışma, Ahmedinejadın siyasi çevresindeki en yakınlarının hapsi boylaması ve Ahmedinejadın bizzat görevden alınacağıyolundaki söylentilere dek tırmandı.

\n

Devlet başkanının sonra görev süresinin bitimine dek koltuğunda kalacağı anlaşılsa da son sözü söyleyen dini lider”; “Cumhurbaşkanlığı makamının yok edilmesinden yana olduğunuaçıkladı.

\n

Hem Ahmedinejad hem Batı’ya rest!

\n

İran, Hamaneye göre bundan böyle parlamenter sistemegeçmeliydi.

\n

Böylece 2013Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde”, 2009 isyanının bir ek provasının sergilenmesinin önü alınacak; Ahmedinejad ve şürekâsından kurtulunacaktı.

\n

Ahmedinejad da bu satranca karşı reformcu ayaklara yatarak”, uluslararası sistemde skor toplamaya bakıyor, prestijini parlatarak 2012 Martındaki parlamento seçimleri için güç toplamayı hedefliyordu.

\n

Ahmedinajadın bu bağlamdaki son hamlesi kapalı kapılar ardında Batılı güçlerle nükleer programüzerinde pazarlığa girmekti.

\n

BM Güvenlik Konseyi üyeleri ve Almanya olarak belirlenen P5+1grubuyla Ahmedinejad arasındaki görüşmelerin tam bu zemin çalışmaları yapılırken; Batı ile ilişkileri yeniden buzul çağına indiren Tahrandaki son İngiltere sefareti baskını yaşandı.

\n

Şimdi bu baskının -Besiç milisleri marifetiyle!- bizzat Hamaney tarafından yönlendirildiği söyleniyor. İran Devlet Başkanının, Batıyla ilişkileri yumuşatma planıböylece elinde patlamış oluyor.

\n

İran, uluslararası planda giderek daha büyük yalnızlığa itilirken; rejimi besleyen sertleşme atmosferide tekrardan tesis ediliyor, Ahmedinejadın iktidar tabanı olarak bellediği Besiç güçlerinindini liderin etki alanından çıkmayacağı kanıtlanıyor!

\n

Hamaney sadece Batıya bir defa daha rest çekmekle kalmıyor; Ahmedinejadı da iyiden iyiye topal ördeğedönüştürüyor.

\n

Bir taşla ne çok kuş birden değil mi?

\n\n


Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları

Sevgiliye Mektuplar 24 Mart 2024

Günün Köşe Yazıları