Hastayım Yaşıyorum Psikolojik Tedavi İle

24 Aralık 2008 Çarşamba

Başbakan,Ben bu ülkenin doktoruyum. Onun psikolojisini bozmam. Henüz ölüm sinyali vermeyen hastaya kefen hazırlanıyor diyerek aslında kendini doktor ilan etmekle ülke olarak hasta olduğumuzu teyit etmiş, yani Türk ekonomisinin hasta olduğunu, ama henüz ölmediğini kabul etmiş oldu.

Hasta olan birine elbette moral verilir, doktor onun iyileşeceğini söyleyerek psikolojik destek de verir. Burada Başbakan haklı. Bir başbakan kalkıp her gün ekonomimiz battı, batıyor, kriz bizi çok etkiledi demez, diyemez. Ama şunu da diyemez: Bize bir şey olmaz, küresel kriz teğet geçecek. Ekonomiyi ölmek üzere olan birine benzetmez. Çünkü ülkeyi yönetenlerin gerçekçi bir doktor olması, sadece moral veren bir doktor olmasından daha iyidir.

Aslında ekonomimiz 2003ten beri gerçekten hasta idi. Cari açık giderek artıyordu. 50 milyar dolarlara ulaştı. Cari açık sıcak para ile finanse edildi. Cari açık üretime yaramayan ithalat artışından kaynaklanıyordu. Büyüme yıldan yıla azalıyordu. İşsizlik her yıl artıyordu. Dış borçlar yükseliyordu. Özel sektörün çılgınca borçlanmasına ses çıkarılmıyordu. Üretim ortada yoktu. Likidite bolluğundan hastanın hastalığı gözükmüyordu. Oysa tüm tetkiklerde bu hastalık tedavi edilmezse ciddi bir mikrop alınmasında hastalık ağırlaşacak ve belki tedavisi zorlaşacak bir hastalığa dönüşecekti. Nitekim bu oldu. Yüzyılın krizinde hasta iyice ağırlaştı. Şimdi hastanın iyileşmesi için bir sürü tedavi yöntemi uygulanıyor ve uygulanması gerekmekte.

Aslında doktorların doktoru henüz gelmedi. Gelince zaten tetkik yapmasına gerek yok.. çünkü hastanın içini dışını biliyor; reçeteyi verecek, ameliyat isteyecek ve ilaçları, bünyeye uygun olup olmadığına bakmadan hastaya şırınga edecek.

Ama biz biliyoruz ki doktorların doktoru çok meşhur.. herkes ona gidiyor veya gitmek zorunda. Fakat yabancı doktorlara hayranlığımız nedeniyle dünya çapında bizim değerli doktorlarımıza güvenmiyoruz. Tabii bunda doktorların doktoruna gitmek gerektiğini söyleyen o kadar önemli insan var ki.. hasta mecbur kalıyor.

Merkez Bankası bizce dikkatli ve başarılı bir doktor. Gerekli tedbirleri zamanında alabiliyor. Bugüne kadar aldığı önlemler bunu gösteriyor.

Bütçe doktoru hastanın hastalığına ilişkin tetkiklere bakmadan bütçeyi hazırladığı için bütçede revizyon isteniyor. Büyümenin giderek düştüğü, doktorların doktorunun yüzde 1 olarak öngördüğü büyümeye rağmen yüzde 4 büyümeye göre hazırlandığı için rakamlar doktorların doktoru tarafından değiştirilecek.

Vergi doktoru, hastanın yüksek ateşi için vergi indiriminin bir tedavi olamayacağını düşünüyor. Bugüne kadar yaptıkları ise doğru ve gerekli şeyler. Varlık barışı, hisse senedi yerli yatırımcılarının kazançlarından yüzde 10 stopaj uygulamasının kaldırılması gibi önlemler iyi.. ama etkisini yaşayarak göreceğiz.

Hastanın doktorları ayrı ayrı tedavi uyguladıkları ve bir heyet halinde çalışmadıkları için tedavinin yeterli olamayacağını hastanede bulunmayan diğer değerli doktorlar söylüyor.

Bazı doktorlar da doktorların doktorunun pek işe yaramayacağını şu hesabı yaparak söylüyorlar:

Türkiyenin 284 milyar dolar olan dış borcunun 52 milyar dolarının vadesi 2009. Ayrıca bu yıl uzun vadeli dış borçlardan 10 milyar dolarlık kısmın vadesi geliyor. Ayrıca cari açık yaklaşık 50 milyar dolar. Oldu mu size 112 milyar dolar... Bunu finanse etmek için 25 milyar dolar IMFden gelse, kaldı 87 milyar dolar. Vadesi gelmiş kısa vadeli borçların yarısını ertelesek, ihtiyaç duyulan para veya çevrilmesi gereken tutar 50-60 milyar dolar oluyor. Bunu nasıl çevireceğiz? Sıcak para ile çevirmeye kalkarsak hasta bir türlü iyileşemeyecek ve hastalık derinleşecek. Bu hesaba karşı bazı doktorlarca borçların hepsini çevirebilmek (roll-over) için 25-30 milyar dolar yeter.

Öncelikle hastamızın ayağa kalkmasını, bundan sonra hafif gribal enfeksiyonlar ve hastalıklar dışında kronik hastalığa yakalanmaması ve ekonomiyi yönetenlerin önleyici tıp önlemlerine daha çok önem vermelerini diliyoruz. Çocukken bir tekerleme söylerdik: Doktor doktor kalksana, lambaları yaksana, ekonomi elden gidiyor, çaresine baksana.

pamukm6superonline.com



Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları


Günün Köşe Yazıları