Bir Mutfak Sanatçısı

13 Aralık 2011 Salı
\n

\n

Kaz Dağları eteklerindeki Zeytinbağı, zeytin ve incir ağaçları arasından Edremit Körfezine bakan, bir konaklama ve huzur köşesidir. Bahçedeki saksıdan sofradaki bardağa her şey yalın, doğayla uyum içinde olduğundan ayrıntılar gönül okşar. Göze batmayan konfor, eskiyle yeni birlikteliği, tepelerden gelen nane ve kekik kokuları ruhu dinlendirir. Burası dostlarımız Tuncel Kurtiz, eşi Menent Hanım ve onun kardeşi Erhan Şeker tarafından inşa edildi, açıldı. Yazlarımızı aynı bölgede geçirdiğimiz için biliyorum; Erhan, her taşı eliyle koydu, her ağaca, her odaya kalbini verdi. Temeller atılırken Kurtizlerle bir köy evinin bahçesinde Sabite Tur dinledik, çatılar örtülürken olgun incirler yiyerek ağaç altlarında dolaştık, dağ esintisinin tenimizi okşadığı günbatımlarında Erhanın sofralarında buluşup söyleştik, Tuncel, Şeyh Beddettini oynadı, Sema, tangolar söyledi. Erhanın gitgide ünlenen yemeklerinin tadı ise damağımızda kaldı. Şimdi son buluşmadan bu yana henüz birkaç ay geçmişken o anları bana yeniden özleten ise, onun sofralarında keyifle yemek yemiş olanların beklediği güzel kitabın çıkıp gelişi oldu.

\n

***

\n

Erhanın mutfağı öncelikle yaratıcılık ürünü ama ustalığının bir başka sırrı da var. Sebzelerini kendisi yetiştiriyor, bolca kullandığı otları çevredeki kırlardan topluyor ya da köylü kadınlardan alıyor. Her şey taptaze, organik. Tavukları, ördekleri, keçileri bile var. Yumurtasını, sütünü kendisi sağlıyor, peynirini, lorunu, reçelini mutfağında üretiyor. Akdeniz mutfağını, yöresel tatları ve modern yemek sanatını bir potada eritir yeni keşiflerde bulunurken nasıl bir serüven duygusu yaşadığını şöyle anlatıyor: Bir şişe kırmızı, bir şişe beyaz şarap açarak ekibimle birlikte işe koyuluruz. Kırmızı ve yeşilimsi meyveleri doğrayıp şarabın içine atarız. Yıldız anason, karanfil ve tarçını bir tutam şekerle kaynatıp şaraplarımıza katarız. Şarap etkisini gösterdikçe mutfakta herkes rahatlar ve bazen hesapta olmayan yemekler de ortaya çıkar.Erhanın Akdeniz Mutfakları Festivalinde beğeni toplayan bakla ve tahinle hazırlanmış bir tür humus üzerine ızgara karides tadımı böyle doğmuş. Zeytinbağında yemek kursları da açan şefin, Çamlıbel köyünde mutfak sanatına yoğun ilgi yarattığını, bir okul işlevi yaptığını ve köy kadınları ile gençlerine iş olanağı sağladığını da ekleyelim.

\n

***

\n

Kitapta önce malzemeyi, otları, mantarları, av hayvanları ve yöre pazarlarını tanıtıyor Erhan. Tarifleri ise üç gruba ayırmış. Tadımlıklar- Doyumluklar -Keyiflikler. Zeytinyağlı çağla, mor havuçlu yerelması, ısırganlı pilav, otlu bonfile, bademli fenerbalığı bildiğim, çok beğendiğim lezzetler. Her yemek iştah açıcı büyük fotoğraflarla sunulmuş. Çilekli irmik kıtır, şarap soslu lor parfesi, gastrin ise keyifliklerden birkaçı. Kilerdekiler adlı son bölümde de fırında kurutulmuş lordan, kırmızı biber reçeli ve orkinos turşusuna kadar saklanabilecek birçok ürünün yapımı var.

\n

Erhan Şekerin özgün reçetelerini sunduğu kitap, damak tadına düşkün olanlara zevkli seçenekler sunuyor. Bir yaz akşamı yolunuz düşerse Zeytinbağına uğrayıp bu güzel yemekleri tatma olanağınız da var elbette.

\n

***

\n

Kazdağlarından Bir Lezzet Öyküsü / Erhan Şeker AMK Yayınları/ 2011

\n

\n\n



Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları

Veda 8 Ocak 2013
Burhan Günel 1 Ocak 2013
Edebiyatın Sağı Solu 25 Aralık 2012

Günün Köşe Yazıları