Casus Uçakları Savaşı!Nereden Nereye?

16 Aralık 2011 Cuma
\n

\n\n\n

Ankarada 1960ta Demokrat Parti iktidarına karşı Kızılayda ünlü 555K gösterisinin yapıldığı 5 Mayıs günü Türkiyede Moskova çıkışlı bir bomba patladı.

\n

Pilot Francis Garry Povers, Adanada İncirlik Üssünden havalanmış, Sovyetler Birliği üzerinde casusluk uçuşuna yönelmişti. Rusya, 1949da ABDnin atom tekelini kırmıştı. Soğuk Savaş tırmandıkça tırmanmaktaydı. Kremlin, ABDnin U2 casus uçaklarının kendi hava sahasındaki uçuşlarının farkındaydı, ancak bunlara karşı koyacak donanıma sahip değildi.

\n

1960’a gelindiğinde Sovyetler, karadan havaya fırlatılan S-75 füzelerini geliştirince, ilk gerçek denemeyi 1 Mayıs 1960ta, İncirlikten havalanan Poversın uçağına karşı Urallar üzerinde uyguladı. Hedef 12den vurulmuş, pilot tutsak edilmişti.

\n

Olay, 5 Mayıs günü açıklandığında Moskova, Ankaraya, ülkesine karşı düşmanca girişimlere yataklıkla suçlayan bir nota verdi. DP iktidarı, bir de uluslararası sorunla karşı karşıya kalmıştı.

\n

Bu olay ABD kamuoyunda değişik tepkilere yol açtı. Uçak düşebilirdi, ama pilotun tutsaklığı kabul edilemezdi. Bunun üzerine uçak firmaları kolları sıvadılar!

\n

***

\n

Mart 1965te Çin Halk Cumhuriyetine gitmiştim. Benden birkaç gün önce Çinliler hava sahaları içinde pilotsuz Amerikan uçağını düşürmüşlerdi.

\n

O zamanki adıyla başkent Pekinde Savunma Bakanlığının bahçesinde bu pilotsuz Amerikan uçağını gören ilk yabancı gazetecilerden biri olmuştum.

\n

Çin, 1964te ilk atom bombasını patlatmıştı. ABD, insansız casus uçağı ile Çinin nükleer araştırmalarının peşine düşmüştü. Bu olay ile dünya ABDnin ilk kez bu tür uçakları kullandığını öğrenmişti.

\n

***

\n

Aralık başında Afganistanın batısındaki Amerikan üssünden havalanan bir pilotsuz casus uçağı kaybolmuştu. 4 Aralık günü Tahran yönetimi, uçağın Afganistan sınırına 250 km. uzaklıkta İran topraklarında düşürüldüğünü açıkladı.

\n

Rusyada düşürülen U2 uçağının yapımcısı Lockheed firması, bu son model casus uçaklarından 251 tane yapmıştı. Bir tanesinin maliyeti 11 milyon lira idi.

\n

İran Savunma Bakanı General Ahmet Vahidi Casus uçağı artık malımızdır. Amerika özür dilemelidir dedi. Uçağı istedik diyen ABD Başkanı Barack Hussein Obama, istemin hangi ülke aracılığı ile yapıldığını açıklamadı. Vahidi Bir de utanmadan uçağı istiyorlar sözleri ile tepki gösterdi.

\n

Vaşington, Rusyadan, Çinden sonra İrandaki nükleer silahların peşindeki bir casus uçağını daha yitirmişti. Uzmanlar, uçağın çok az hasarlı oluşu hakkında Uçak herhalde düşürülmedi, bir elektronik silahla indirildi yorumunu yaparken, bugün Ankarada beklenen ABD Savunma Bakanı Leon Panetta uçaktan fazla bir teknoloji edinilemeyeceğini söyledi.

\n

Karl Marks ne demişti: İcatlar mutfakta ve avda yapılır! Artık son model casus uçakları da keklik gibi avlanıyor. Bakalım bu avın sonu nereye gidecek?

\n\n\n

\n\n\n

Söz Panettadan açılmışken, bir başka konuya değinelim. Bu satırlar yazılırken Panettanın Bağdattaki Zafer Karargâhındadüzenlenecek ABD bayrağını indirme törenine katılması gündemdeydi.

\n

Bu olay belleğimde, 6 deniz piyadesinin 23 Şubat 1945te Pasifik Okyanusundaki Ivo Jimaya Amerikan bayrağını dikmeleri olayını anımsattı.

\n

Bir savaş foto muhabirinin çektiği, o anı gösteren resim çeşitli ödüller kazanmakla kalmamış, savaşlarda ölen deniz piyadeleri için Vaşingtonda yapılan Arlington Ulusal Mezarlığındaki heykele de model olmuştu. Heykeli orada görmüştüm.

\n

2003’te Irakı işgal eden ABD, şimdi bayrağını törenle indiriyordu. 6 Aralıkta bu köşede yazdıklarımızı anımsayalım: AncakZafer Karargâhınınadı bugün kâğıtta kaldı. 170 bin askerden geride kalan 12 bini de bu ay sonuna değin Iraktan çekilecek. Sekiz yılda öldürülen 4500 asker, 2100 sivil Amerikalı Niyazi oldu! Bu rakama yaralılar dahil değil. 104 bin Iraklı ve bu olayları izleyen 173 meslektaşımız yaşamını yitirdi. 805 milyar dolarlık savaş faturası ABD ekonomisindeki bunalımın temel nedeni oldu.

\n\n\n

Bir Düzeltme! Salı günkü yazımda bazı satırlar atlanmış. Şöyle olacaktı:

\n

Günümüzde, Demir Perde ve Utanç Duvarı olayının bir başka türü yaşanıyor. İrana egemen olan mollarki (molla-yönetimi) 21. yyda devleşen internet iletişimini yoğunlaştırarak engelliyor.

\n

Birkaç yıl önce Tahranda bilgisayar başına oturup iletilerime bakmak istediğimde superonline.com adresine girememiştim. Çünkü sakıncalı uyarısı ile karşılaşmıştım. Cumhuriyet adresini denedim. Yanıt aynıydı. Pek çok Türk sitesi için de sonuç değişmemişti. Hatta Diyanet İşleri Başkanlığı sitesi için de sakıncalı yanıtını almıştım!

\n\n\n

Bir Açıklama! Salı günü Can Dündarın internet sitesinin engellenmesi konusunda şöyle yazmıştık:

\n

Türkiyede Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumunun (BTK) düzenlemesi ile elektronik perde, Güvenli İnternet Hizmeti adı ile 22 Kasımda devreye girdi.

\n

İlk perdeleme gazisi Milliyet gazetesi yazarı Can Dündar oldu. Yazarın candundar.com.tr sitesine girmek isteyenler Bu siteye erişim, sakıncalı içeriğinden dolayı Milli Eğitim Bakanlığı isteğiyle, Türk Telekom AŞ tarafından engellenmiştir! yanıtı ile karşılaştılar.

\n

Herhangi bir yargı kararı yoktu. Milli Eğitim Bakanlığı istemişti. Türk Telekom AŞ de iletişimi kesivermişti. Buna karşılık Türkiyedeki mollarki yanlıların siteleri kesilmiyordu!

\n

BTK Başkanı Dr. Tayfun Acarerden Kurumumuzun konuyla bir ilgisi bulunmuyor açıklamasını aldık. Anlaşılan top Milli Eğitim Bakanlığının sahasındaydı. Dündar da Bakana Açıklasınlar da yasağın nedenini öğrenelim diye sordu. Bakanlığın ve Telekomun böyle bir yasaklamaya yetkisi var mı yok mu?

\n\n


Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları


Günün Köşe Yazıları