'Futbol Cumhuriyeti'

18 Aralık 2011 Pazar
\n

\n\n\n

Ulusal gururumuzu inciten siyasi tutumlara karşı yakın yıllara dek en yaygın tepki şöyleydi: Biz muz cumhuriyeti miyiz?..

\n

Şimdi o ülkeler bağımsızlıklarını savunmada öylesine mesafe aldılar ki aynı tanımlama artık ayıpoluyor. Dahası, ülkemizin pazarlanmasında muz cumhuriyetitanımına neden olan politikalar da öylesine destekleniyor ki aynı sözün kıymeti harbiyeside kalmadı...

\n

Peki, yine de bazılarımızın ulusal gururunu inciten güncel politikalar karşısında benzer yakıştırmalar için şimdi ne söylenebilir?

\n

Şu şike yasasıgelişmelerini izledikçe düşünüyorum: Hemen hiçbir yasada görülmemiş siyasi ve toplumsal ilgiyle tartışılan yasanın serüvenine bakarak Futbol Cumhuriyetine döndüğümüzü söylemek, olanı biteni tanımlamanın en çarpıcı yakıştırması değil midir?

\n

Düşünsenize, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül göreve gelmesinden bu yana ilk kezbir yasayı veto etti.

\n

Bugüne dek sayısız tartışmalı yasayı; hatta ülke ve ulus çıkarlarına açıkça aykırılığı uzmanlarca belirtilen düzenlemeleri; dahası anayasaya aykırılığı nedeniyle önceki Cumhurbaşkanı Sezer döneminde birkaç kez geri çevrilmiş yasaları ve üstüne üstlük, TBMMyi açıkça işlevsiz kılan demokrasi ayıbıKHKleri bile anında onaylayan Cumhurbaşkanı, denebilir ki sadece şike yasasında bu önemli yetkisini anımsayıverdi.

\n

Ya şu birbirlerinin gözünü oyan siyasi partilerimize ne buyrulur?

\n

Hemen her konudaki ters görüşlerle bitmez tükenmez polemiklerin kahramanları olan liderler ile TBMMdeki parti grupları, sadece AKP döneminde değil, neredeyse tümparlamenter demokrasi tarihimizde görülmemiş Meclis mutabakatını şike yasasında gösterdiler.

\n

O kadar ki Başbakan bile ağır ameliyat geçirmesine rağmen, yasanın değişmeden yürürlüğe girmesi için hasta yatağından devreye girmiş Cumhurbaşkanını haklı gören birkaç milletvekilinin ise şimdiden gelecek seçimlerdeki eleneceklerlistesinde yer aldıkları söyleniyor.

\n

Geçmişte Çankayadan veto yemiş hangi yasa, iktidar ve muhalefet partilerinin kol kola girmeleriyle virgülüne bile dokunulmadan aynen Cumhurbaşkanına iadekonusunda böylesine geniş birlikteliğin nedeni olmuştur? Bir tane anımsayan var mı?

\n

Demokratik mucize

\n

Bu demokratik mucizenin nedeni elbette ki ne şike, ne de yasası..

\n

İster iktidarda, ister muhalefette olsunlar, partilerimizin temel hedefleri oydur. Milyonların sevdalandırıldığı seyirlikfutbol, oy nedeniyle yüksek düzeyde siyasi önem taşıyor. Hemen tüm taraftarlar da kulüpleri için düzenbazlık yapan yöneticilerinin ve oyuncuların yüksek cezalar almalarına karşı olduğundan, partilerin biz de karşıyızdeme yarışına girmeleri Futbol Cumhuriyetinde olağan değil midir?

\n

Ya şu kamuoyudenince akla ilk gelen medyaya ne demeli?

\n

Son günlerin manşetlerini, köşe yazılarını, TV söyleşilerini anımsayın. Türkiye haftalarca şike yasasıyla yattı, şike yasasıyla uyandı. Aynı sürede nice yasa ve KHK için çok sayıda uzman ve demokratik kuruluşun açıklamaları aynı medyada kısa haber bile yapılmadı.

\n

Tartışmanın alevlendiği 7 Aralıkta GS-FB maçı vardı. GSnin 3-1 kazandığı derbyde Sarı-Kırmızılıların gollerini Arsenaldan alınan Eboue, Boltondan alınan Elmander ve Juventustan alınan Mello; Sarı-Lacivertlilerin golünü de Brezilyalı Alex attı... Yine GSnin 11 Aralık günü Trabzonu 3-0 yendiği karşılaşmada da ilk gol Elmanderdendi.

\n

Bu bir rastlantı mıdır?

\n

Benzer örneklerle doğan görüntü, tribünlerimiz yabancı sporcuların golleriyle şahlanıyordeğil midir?

\n

Bizi elâleme muhtaç etmeyecek futbolcularımız nasıl yetişecek? Önce bunu dert edinmeyen; buna çare aramayan bir siyasetin ve medyanın, şike yasasında militan kesilmesi hüzün vericidir.

\n\n


Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları


Günün Köşe Yazıları