Erdener Yurtcan

Dosya Yeniden İncelenir

18 Ocak 2014 Cumartesi

Şike dosyası Yargıtay’da inceleniyordu. Karar açıklandı. Kararda onama, bozma ve düşme sonuçlarının olduğu anlaşılıyor. Kamuoyu bu olayda Fenerbahçe Kulübü’nün başkanı olan Aziz Yıldırım’ın durumunu ön plana çıkaracaktır. Bunu doğal karşılıyorum çünkü 3 Temmuz sürecinde yüze yakın kişinin yargılandığı olayda, basının ve medyanın konuyu sıcak tutması sonucu, haberlerin merkezinde Aziz Yıldırım vardı. Öyle de süreceğini tahmin etmek zor değil. Ayrıca onunla ilgili sonuç kararın onanması olunca, bu düşüncemin haklılık payı artar.
Şimdi ne olacak? Yargıtay ceza dairesinin kararına karşı başvuru yolu vardır. Bu yol Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı’nın itiraz yoludur. Bu yetkiyi başsavcı kullandığında, dosya Yargıtay Ceza Genel Kurulu’nda yeniden incelenir. Bu kurul Yargıtay’ın en üst kuruludur ve çok sayıda üyenin katılmasıyla inceleme yapar. Kanımca dosya bu kurula taşınmalıdır çünkü futbol dünyamızın bu olaydaki hukuki durumun en üst düzeyde incelenmesine ihtiyacı vardır.
Bu noktada bir hususu belirtmem uygun olur. Bu dava Türk spor tarihinin en önemli davasıdır. Olay iki yönden önem taşır. İlkin şike suçu denilen suç sporda şiddet yasasında düzenlenmiş, bu suç için hapis cezası öngörülmüştür. Dava bu eksende dönmüştür. Öte yandan futbol disiplini açısından da olay ülkemizde bugüne kadar yaşanan en önemli olay olma özelliğine sahiptir. Olay iç hukukumuzda önce özel görevli bir ağır ceza mahkemesinde, aynı zamanda TFF bünyesinde yer tutmuştur. Sonra konu UEFA’da ele alınmış, karar çıkmış, bu karara karşı CAS’a gidilmiş ve bu spor mahkemesi de kararını vermiştir. Son gelişme ve ortaya çıkacak olan sonuçlar gerek TFF gerek UEFA açısından da büyük önem taşıyacaktır. Şimdi tüm bu olgular dikkate alındığında, kanımca Yargıtay’daki yeni süreci beklemek ve çıkabilecek olan yeni sonuçlara göre değerlendirmeler yapmak uygun olur. Bu konuda daha çok söyleyeceğim var. Ama şimdi beklemek zamanı.  



Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları

İçimden Geldiği Gibi... 19 Aralık 2013

Günün Köşe Yazıları