Ahmet İnsel

Esas şimdi dayanışma zamanı!

06 Temmuz 2015 Pazartesi

Halkoylamasından SYRİZA ve Çipras tartışmasız bir zaferle çıktı. Evet ve hayır arasında 20 puana yakın bir fark var. Yüzde 60 katılım oranı da SYRİZA’nın zaferine gölge düşürmüyor. Evetle hayır arasında kararsız kalıp sandığa gitmeyenler de işi çoğunluğun kararına bırakmış sayılır.

AB kurumlarının, Yunanistan’da medyanın büyük bölümünün evet için yaptığı baskı ve tehdidin boşa çıkmış olması da son derece anlamlı. Alacaklıların dayattığı bağnaz kemer sıkma politikasının devam etmesine hayır derken Yunanlılar bunun sonrasının güllük gülistanlık olmayacağını da gayet iyi biliyorlardı. Bu hayır oyu Çipras ve partisinin sırtına çok büyük bir sorumluluk yüklüyor. Büyük bir güven tazeleme, ama aynı zamanda yeniden başlayacak müzakerelerde yeni olası tavizleri de daha zorlaştırıyor. Çipras geçen çarşamba AB’ye yolladığı son mektupta, alacaklıların önerilerini genel olarak kabul ettiklerini belirtirken oylama sonrası elini biraz rahatlatacak bir adım atmış oldu. Karşılığında dile getirdiği taleplerse aslında herkesin kaçınılmaz olduğunu kabul ettiği birkaç madde.

5 Temmuz Avrupa Birliği tarihinde yer alacak bir gün olacak. Bunun Avrupa boyutunda bir dönüşümün miladı olup olmadığını Avrupa’nın diğer halklarının Yunanistan örneğinden esinlenmesi belirleyecek. Zaten AB oligarklarının Yunanistan karşısında takındıkları tavır domino etkisi korkusundan kaynaklanmıyor muydu?
Esas şimdi Yunan halkıyla dayanışma zamanı! l ATİNA



Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları

Bir otokrat prototipi 1 Eylül 2018
Kayırma ekonomisinin bedeli 28 Ağustos 2018

Günün Köşe Yazıları