Ortalık toz duman!

10 Temmuz 2015 Cuma

Bizim Turgay Demirel FIBA Avrupa’ya başkan olur olmaz ortalığı karıştırdı: FIBA ile ULEB (Avrupa Basketbol Ligleri Birliği) birbirilerine girdiler... Şaka şaka! Olay gerçek ama “karıştırdı” bölümü yalnızca latife. Uzun süredir FIBA’nın bu kavgaya hazırlandığını biliyorduk. Açığa çıkması bizimkinin zamanına denk geldi hepsi bu... Ah! Ortalığın karışmasına Turgay’ın katkısının (pek sever böyle şeyleri) ne olduğunu şimdilik bilemiyoruz ama THY’nin sponsor olduğu ULEB ile bizimkinin Avrupa Başkanı olduğu FIBA arasındaki çekişmede nerede yer alacağını tahmin edebiliyoruz. Bakalım ne olacak?
Dilerseniz önce olayı özetleyelim: 2001 yılında İspanya merkezli kulüpler organizasyonu ULEB, futbolda Şampiyonlar Ligi’nin karşılığı olan “Kupa 1”e, Euroleague adını vererek organizasyona başlamış ve bugüne kadar da sürdürmüştü. Geçen günlerde FIBA, altı eski şampiyon (Barcelona, Maccabi Tel Aviv, Panathinaikos, CSKA Moskova, Olimpiacos, Real Madrid) takıma ve iki güçlü Türk (Fenerbahçe Ülker ve Anadolu Efes) ekibine “rüşvet gibi” bir teklifte bulunarak Euroleague yerine FIBA organizasyonuna katılmalarını önermişti. Teklif cazipti: Bu ligde yer alacak her takıma 1.6 milyon Avro katılım payı ödenecek, üstüne bir de şampiyon olan takıma 1 milyon Avro prim verilecekti. (Euroleague’in katılım payı ödemediği ve bu yıl şampiyon olan Real Madrid’in 250.000 Avro’cuk aldığını düşünürsek hiç de fena bir öneri değil galiba.) Öneri cazip olmasına cazipti de, zamanlama manidardı: Dün Euroleague’in kuraları çekilecekken FIBA pişmiş aşa su katmaya mı çalışıyordu? Bu sezon mu başlatmak istiyordu “FIBA Şampiyonlar Ligi”ni? Olmazdı olamazdı! Nitekim yukarıda adı yazılı takımlar FIBA Dünya Başkanı Muratore’ye yazdıkları ve bilgi için Turgay’a yolladıkları dünkü tarihli bir mektupla FIBA’nın bu önerisini nazikçe reddetmişlerdi (kaynak L’Equipe); FIBA’ya konuyu tartışmak üzere 1 Kasım’dan sonraki bir tarihte randevu vermişlerdi. Yani.. Bu sezon Euroleague oynanacak ve biz de bu organizasyona dört takımla katılacağız! Gelecek yıl ne mi olacak? Turgay orada! Bekleyip göreceğiz. Bakalım Avrupa’ya gönderdiğimiz Başkan’ımız Türkiye için ne yapacak?

Cici Mama!
Şimdi diyeceksiniz ki: “Nereden çıktı bu kavga?” Bence bu basketbolu daha iyi yerlere getirmekten çok, basketbol pastasından daha büyük pay alma kavgasıdır. FIBA yöneticileri baktılar ki para Euroleague’e kayıyor, çareyi önce “mama”layıp takımları ULEB’den kopartmayı, sonra da pastanın tamamını lüplemeyi düşünüyor olabilirler. Yoksa yılda 250 milyon Avro’ya yakın bir parayı kulüplere vermeyi düşünürler miydi? Ot koymaz bunlar eşeğin önüne, ot!...
Bu kavga sürüp gidecektir çünkü FIBA’nın elinde birçok güç var: milli takımların organizasyonlarını elinde tutan Uluslararası Basketbol Federasyonu (FIBA), eğer Euroleague’e taş koymak isterse bunu kolaylıkla yapabilir. Bu sezon aba altından sopa gösterip “Paylaşacaksınız parayı” mesajını vermişler kulüplere. Gelecek sezon kaparlar paranın bir bölümünü!
Ah FIFA ah! Yaktın bizi. Futbolun üst yönetiminde dönen rüşvetler bizim gariban FIBA’cıların ağızlarını sulandırmış olmalı. “Küçük olsun bizim olsun” diyenler “Büyük olsun büyük götürelim” diye düşünmeye başladılarsa vay basketbolun haline!  



Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları

Sorumluluk! 11 Mayıs 2020
Mücbir sebep! 24 Mart 2020
Ergin-Larkin 18 Mayıs 2019

Günün Köşe Yazıları