İzmir'de

01 Ocak 2009 Perşembe

İZMİR Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlunun çağrısı üzerine, Ahmet Adnan Saygun Sanat Merkezinin açılış töreni için hafta sonu İzmirdeydik.

Cumartesi akşamüstü İzmire geldik. Hava hem soğuk hem yağışlıydı ve karanlık bastırmıştı. Ne ki Güzelyalıya doğru bir aydınlık ve sıcak sardı çevreyi, çünkü eski otobüs garajının yerinde görkemli bir sanat merkezi yükseliyordu. İzmirli besteci Adnan Saygunun adını taşıyan merkez, senfonik konserler için özel olarak tasarlanmıştı. İstanbulda ve Ankarada bile böyle bir konser salonu yoktu. Salonun akustik özellikleri, dünya standardını yakalamıştı. Sanat merkezi, tasarımından yapımına dek ulusal gururumuzdu fakat ulusallığı epeyce aştığı dahi söylenebilirdi. Çünkü salonun çıkış kapılarının üstünde exit yazıyordu.

CHP Genel Başkanı Deniz Baykalın liderlik özelliğinin ana muhalefet liderimizşeklinde anons edildiği gecede İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu gerçekten heyecanlıydı. Heyecanı Baykalın İzmirde kimi belediye başkan adayı göstereceğini henüz açıklanmamış olması değil kapıdan bastıran parti içi muhalefetle kapıdan geçemeyen sanatseverler arasında sıkışıp kalma kuşkusuydu sanki. Kocaoğlunun heyecanı sahnede kendini gösteriverdi; gözüne ilişen ilk simalara bakarak Ertuğrul Özkök, Doğan Hızlan, Ali Kocatepenin açılış gecesini şereflendirdiğini söyleyiverdi. Danışmanları görevini yerine getirse Kocaoğlu belki de Süher-Güher Pekinel kardeşlerle selamlayacaktı salondaki konukları. Neyse oldu bir kere.

Konsere gelince. Türkiyenin hemen tüm devlet senfoni orkestralarından ve devlet operalarından sanatçıların katılımı ile oluşturulan Ahmet Adnan Saygun Onursal Senfoni Orkestra ve Korusu, Saygunun başyapıtlarından Yunus Emre Oratoryosu’nu devlet sanatçısı şef Rengim Gökmenin yönetiminde seslendirdi. Koro şefi Ali Hocaydı. Solistler soprano Bengi İspir, mezzosoprano Aylin Ateş, tenor Hüseyin Likos ve bas Tevfik Rodos muhteşemdi. Daha doğru bir tanımla koro orkestradan, orkestra korodan muhteşemdi.

Emeği geçen herkese teşekkür. Darısı, İslamcıların elinden kurtarılmayı bekleyen, çağdaşlığa hasret İstanbul ve Ankaranın başına!

Şarap fiyatı ve hindi katliamı!

LAİK ve demokratik sosyal bir hukuk devleti olduğu resmen ve alenen iddia edilen Türkiye Cumhuriyetinde İslamcı faşizmin yarattığı baskı ortamından bir örnek de Mehmet Cangur veriyor:

Yılın sonuna doğru marketlerde indirimli şarap satışları olur ve ben de bu fırsattan yararlanıp üç-beş şişe şarap alırdım. Marketlerin reyonlarına baktım, şarapta indirim yazısı yok! Sordum; Evet, şarap promosyonlarını eskiden müşteriye duyururduk. Şu anki satış fiyatımız da indirimli fiyat fakat alkollü içkilerde indirim olduğunun duyurulması yasaklandı dediler. İndirimli fiyat duyurusu yapmak halkı alkollü içkilere özendirmek oluyormuş! Yapılan indirim doğrudan şişedeki etikete yazılıyormuş. Konunun baskıcı yanını bir kenara bırakalım, yapılan bu uygulama ticarette haksız rekabete girmiyor mu?

Haksız rekabet mi kaldı? Devletten maaş alan Tekirdağdaki müftü Ahmet Okutanın ettiği lafa bakın. Adam, yılbaşı hindisini kurbanlık koyuna rakip görmüş; Kurban Bayramında hayvan kıyımı yapılıyor diyenleri yılbaşında kesilen hindiler için tepki göstermemekle eleştirmiş. Bu kafa öyle bir kafadır ki parkları, bahçeleri, sokakları, caddeleri, otoyolları ve hatta uçak pistini bile kan gölüne çevirdiğinin farkında değildir! Bu kafayla nasıl rekabet edilir!

Koza

Tekin M. Ormancıoğlu: Turgut Özalın yüksek yargı içine koyduğu koza açılarak görevine başladı!”

Manyak

 

Doğan Kapkıner: Krizin psikolojik olduğunu söyleyen RTE, bize manyak olduğumuzu mu anlatmak istiyor.

Bahşiş

Nezahat Özbek: Bir ülke ki; millet yüz liraya geçinebilme savaşı verirken milletin parasıyla geçinenler yüz lirayı bahşiş veriyor!

Servet

Uğur Pamuk: Sen yemezsen, ben yemezsem; nasıl çıkar servetimiz trilyonlara!

 

Yağmur Deniz

Erdoğan’dan seçim konuşması:

“Gökçek azapta gerek!”

- RTEye göre İsrail, Türkiyeye saygısızlık yapmış...

Gül, özür kampanyası başlatsın!



Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları

Nasır mıymış? 5 Şubat 2009
Gladyo 29 Ocak 2009
İse 22 Ocak 2009

Günün Köşe Yazıları