Turşu ve Perhiz...

13 Şubat 2012 Pazartesi
\n

Gerçeği yansıtıp yansıtmadığı bilinmez ama sırası gelmişken bir yakıştırma da ben yapayım.

\n

Enver Paşa bir yerlerden bakıp bakıp Yok kanun, yap kanun dediğim için beni çok eleştirmişlerdi. Ne kadar doğru söylediğim bugün de ortaya çıkıyordiyor olabilir.

\n

Türkiye Büyük Millet Meclisi, tarihinde kişilere özel kanunlar çıkarıp, kararlar vermiştir.

\n

Ancak bunlar hep iki konuyla sınırlı olmuştur.

\n

Birincisi, vatan hizmeti tertibinden kişilere ya da eşlerine maaş bağlanmasına yöneliktir.

\n

İkincisi de, artık kaldırılmış olan ölüm cezası kararlarının uygulanması içindir.

\n

Ancak gelinen noktada çifte ölçütlülük, çok partili dönemde yaşananlara bakınca doruk noktasına ulaşmış durumdadır.

\n

***

\n

AKPnin MİT Yasasında değişiklik yapılmasını öngören teklifi, bir süre önce CHP tarafından tutuklu milletvekillerinin yasama görevine katılmalarını sağlamayı öngören yasa önerisine dolaylı olarak benzeyen bir nitelik taşımaktadır.

\n

Ancak AKP yöneticileri ile kurmayları, CHPnin önerisine Yasalar genel olur. Kişilere yönelik yasa çıkarılamazdiyerek karşı çıkmışlardır.

\n

Her ne kadar kullanıla kullanıla yalama olmuş bir deyişse de Bu ne perhiz, bu ne lahana turşusutanımlaması, durumu özetlemek için cuk oturmaktadır.

\n

***

\n

Hazırlandığı gazetelere yansıyan haberlerden öğrenilen yasa önerisi, sadece MİT Müsteşarı Fidan ile eski yöneticilere değil, görev yeri nedeniyle MİTin çaycısına da Başbakanlık zırhı getiriyor. Çünkü o da MİT mensubu. Hem de güvenlik açısından kim bilir kaç irdelemeden geçmiş bir çalışan.

\n

Yasa değişikliğinin Fidanı esirgeyebileceği de tartışmalı. Çünkü, soruşturma kapsamında olduğu belirtilen Oslo müzakerelerine özel temsilci olarak katıldığı dönemde MİT mensubu değil, Başbakanlık Müsteşar Yardımcısı...

\n

***

\n

Ayrıca Başbakan’ın izin vermemesinin kesin bir koruma sağlamayacağı da konunun bir başka yönü.

\n

Başbakan’ın kararı bir idare işlemi olduğu için, idare yargısının denetimi kapsamında.

\n

Şimdiye kadar türlü çeşitli nedenlerle korunmaya çalışılmış kamu görevlileri için Danıştayın ya da bölge idare mahkemelerinin yerinde bulmayarak iptal ettiği yüzlerce izin vermeme kararı var. Yani korumanın bu nedenle de garantisi bulunmuyor.

\n

***

\n

MİT yöneticilerini koruma çabaları, iktidarın bizdenve bizden değilayrımını yapmakta olduğunu da tüm kuşkuları giderecek biçimde ortaya çıkardı.

\n

Eski-yeni hangi kamu görevlileri için yargı görevini yapıyordenildiğini sağır sultan bile biliyor.

\n

***

\n

Soruşturma nedeniyle önce iki Emniyet yetkilisi görevden alındı, ardından da özel yetkili savcıya dosyadan el çektirildi.

\n

Soruşturmanın geleceği noktayı bekleyip göreceğiz.

\n

Ceza Muhakemesi Yasasını delme girişiminin sürdürülüp sürdürülmemesi ise iktidar-yargı ilişkilerinin ayrı bir göstergesini oluşturacak.

\n\n


Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları


Günün Köşe Yazıları