Kamuoyuna...

17 Şubat 2012 Cuma
\n

\n\n\n

Eski Genelkurmay Başkanı İlker Başbuğ hakkında Ergenekon terör örgütünün yöneticisi olduğu iddiasıyla açılan davanın iddianamesi mahkemece kabul edildi. İddianamede, emekli Orgeneral Başbuğun örgütsel ilişki ve irtibatının bulunduğuna dair deliller arasında, 2004 yılında gazetemizin eski Ankara temsilcisi Mustafa Balbay ile Kıbrıs konusunda yayımlanmış bir haberin kaynağını öğrenmek amacıyla yaptığı görüşmenin başında söylediği şu sözler de yer alıyor:

\n

Sayın Balbay, biz sizi seviyoruz. Cumhuriyeti seviyoruz. Kendi içimizde yaptığımız değerlendirmelerde sizlerin Türk Silahlı Kuvvetlerinin zarar görmemesi gerektiğine inanan yurtsever insanlar olduğunuzu konuştuk. TSKye zarar vermek isteyen bir yığın çevre var. Bunları siz de biliyorsunuz. Şimdi karşıda onlar varken bizim sizi karşımıza almamız, Cumhuriyetle karşı karşıya gelmemiz istenmeyen bir durum. Olayı şöyle alın; devam eden bir süreç var, bizim çalışmalarımız var. Ve tam bu sırada sizin haber çıkıyor. Ben sizin bunu kötü bir niyetle yapmadığınızı biliyorum, ama biz çok yaralandık.

\n

İyi de savcı, bu sözleri neden iddianameye almış?

\n

Bu sözleri, neyin delili olarak göstermiş?

\n

Dönemin Genelkurmay 2. Başkanı olan Başbuğun bu sözleri, savcıya göre ne anlam ifade ediyormuş, okuyalım:

\n

Bu haliyle şüpheli İlker Başbuğun, bağlı bulunduğu kurumu zor durumda bırakan bir bilgi sızması neticesinde ortaya çıkan durum karşısında kurumun menfaatlerini savunmaması, Mustafa Balbay ve Cumhuriyet gazetesine yönelik görüşmenin başında dile getirdiği hususlar, şüphelinin örgütsel ilişki ve irtibatının bir sonucu olduğu anlaşılmıştır.

\n

İddianamede bu konuda başkaca tek bir sözcük dahi yok.

\n

***

\n

Öyleyse, sayın savcıya göre bir kamu görevlisinin, bir gazeteciyi ve gazetesini, TSK aleyhine bir haber yapmasına karşın yine de sevdiklerini, kuruma zarar vermeyi amaçlamadıklarına inandıklarını, yurtsever insanlar olarak gördüklerini, gazete ile TSKnin karşı karşıya gelmesinin istenmeyen bir durum olduğunu, gazetenin haberi kötü niyetle yapmadığını, ama yine de çok yaralandıklarını söylemesi, örgütsel ilişki ve irtibatın bir sonucu imiş.

\n

Pes doğrusu...

\n

***

\n

Bu durum yargıda aşılması gereken ilkel, çarpık bir zihniyetin, engizisyon mantığının dışavurumudur.

\n\n\n\n

Bu zihniyete söylenebilecek çok söz var. Ama Cumhuriyet gazetesi, kamu yetkisini ve gücünü kullanma perdesinin arkasına saklanarak kendisine yönelik yersiz, düzeysiz, haksız ve ağır saldırılarla sinmeyecek, sindirilemeyecektir. Bu zihniyete, onların üslup ve düzeyinden yanıt vermeyecektir. Gazetemiz, bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da demokratik olgunluğu ve tavrını sürdürecek, demokrasi ilkelerine sadık kalarak yayıncılık yapmaya devam edecektir. Bu zihniyeti teşhir etmek, demokrasiye hizmettir. Teşhir ediyor, Hâkimler ve Savcılar Yüksek Kurulunu göreve davet ediyoruz. Kamuoyuna saygıyla duyururuz.

\n

Cumhuriyet

\n\n


Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları

Son Kale Cumhuriyet 24 Ocak 2024
Sonsuza dek 10 Kasım 2023

Günün Köşe Yazıları