Cüneyt Arcayürek

Soldan Sağa, Sağdan Sola...

26 Şubat 2012 Pazar
\n

Gazetelerdeki haberlere bakarsanız; kurultaydan iki gün önce CHP; -hayırlara vesile olur inşallahhh- birdenbire sol

\n\n\n

parti olduğunu anımsadı.

\n

Genel Başkan Kılıçdaroğlu da partinin devrimci karakterini dün, her daim kendisini kollayan, destekleyen Hürriyete verdiği demeçte vurguladı.

\n

Atatürkün önderliğinde, 1923-38 arasında gerçekleştirilen; laiklik, eğitim birliği, medeni hukuk, şapka ve harf gibi dev devrimlere

\n

yeni tüzüğe hiçbir partide olmayan gençlik kotasını koyduklarını, kadın kotasını yükselterek yeni devrimler eklediklerini açıkladı ve böylece

\n

CHPnin devrimci karakterinden uzaklaştığını içeren irdelemelere, saptamalara Kılıçdaroğlu kesin yanıt verdi.

\n

Yine dün gazetelerdeki yorum ve haberlere göz atmışsanız, görmüş olacaksınız.

\n

Dünlere kadar CHPnin sol parti olduğunu vurgulamaktan özenle kaçınan kadro; gazetelere CHPnin sol bir parti olduğunu şırınga ediyor.

\n

Tabii lafla peynir gemisi yürümeyeceği gibi, sol parti olduğunu söylemek, gerçekten sol bir parti olduğu veya olacağı anlamına da gelmiyor.

\n

Böylece; yeni CHPnin soldan sağa mı, sağdan sola mı rota çizdiğini saptamaya çabalayacak yeni bir tartışmaya kapı aralanıyor.

\n

***

\n

Hazırlanacağı söylenen yeni CHPnin yeni programının temel ilkeleri henüz belli değil iken, CHPnin yeni sol mu, yoksa Ecevitten aşırma demokratik solparti diye mi anılacağı söylemleri piyasaya salındı.

\n

Oysa Kılıçdaroğlu ve dört kez değiştirdiği yönetim kadrosu:

\n

“…Sağa açılarak oy oranını arttırma gibi, başarısızlığı kezlerce kanıtlanmış bir fanteziye bel bağlayarak oy yitirmeyi sürdürdü.

\n

CHPnin çatışmacı imajını ortadan kaldırmagibi kerameti kendinden menkul bir gerekçeyle AKP politikalarının peşinde sürüklendi.

\n

Verdiği önergelerden bir tanesi bile sonuca bağlanamadığı halde Meclis çalışmalarıyla sınırlı bir muhalefet yürüterek kitleleri uyuttu.

\n

Sermayeye var gücüyle omuz verdi.

\n

Kendi milletvekillerini hapisten kurtarmaya bile gayret göstermedi.

\n

Anayasa değişikliği çalışmalarına katılarak, AKPnin ülkeyi dinselleştirme çabalarını meşrulaştırdı.

\n

Laiklik konusunda duyarlılık göstereceği yerde laiklik tehlikede değil diyerek kendini ve toplumu uyuttu.(Melik Aşık-Açık Pencere köşesi-25.2.2012)

\n

Bu saptamalar, sol olduğunu öne süren partinin iki yıldır sağa kucak açan politikalarının özeti...

\n

***

\n

Yeni tüzükte CHPnin programındaki anlamlarıyla Cumhuriyetçilik, Milliyetçilik, Halkçılık, Devletçilik, Laiklik, Devrimcilik ilkelerine bağlı olduğunun altı çizilecekmiş.

\n

Bugüne dek yeni CHPden; altı okta yerini bulan temel ilkeleri halkın anlayıp sindirmesine...

\n

örneğin milliyetçiliği, laikliği, halkçılığı, devletçiliği ve de devrimciliği evrensel koşullarda yorumlayıp, toplumun benimsemesini sağlamaya uğraş verdiğine de tanık olmadık.

\n

Parti içinde barış, karşılıklı anlayış, söz ve düşünce özgürlüğünü savunan Kılıçdaroğlu; son demecinde şayet kurultaya katılmazlarsa muhalefete soyunanları partiyi yıpratmakla suçladı. Bunun bedelini ödeyeceklerinisöyledi.

\n

Bu sözlerin aba altından sopa göstermek anlamına gelip gelmediğini tartışırken; başka bir gazetede Gürsel Tekinin demecine rastladık:

\n

Bugüne kadar (tabii partideki muhaliflerine) hoşgörülü davrandıklarını söylüyor ve sopayı abanın altından şu sözlerle çıkarıyor:

\n

Kurultay sonrası her şey değişecek!

\n

***

\n

Bugün Günceli; Hasan Pulurun 20 yıl önce, 9 Eylül 1992de bir Kurultay vesilesiyle yazdıklarını aktardığı Milliyetteki Kurultaybaşlıklı dünkü yazısından bir alıntı ile noktalayalım:

\n

“…CHP delegeleri bugün verecekleri oylarla CHPnin ya Kuvayı Milliyeden ve milli mücadeleden gelen mazisini gösterecekler ya da CHPyi mazisini unutan adamların partisi haline getirecekler.

\n\n


Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları

Viraj ustası 10 Mayıs 2015
Ya sen nesin? 9 Mayıs 2015
Anlamaz 8 Mayıs 2015

Günün Köşe Yazıları