İnadına İnadına

05 Ocak 2009 Pazartesi

Yıl 2004. 234 yolcu ve 9 personeliyle Haydarpaşa Garından Ankaraya hareket eden Yakup Kadri Karaosmanoğlutreni hızla yol almaya başladı. Hızla yol almak zorundaydı, çünkü o hızlandırılmış trendi. Yetkililere göre, bu bir demiryolu devrimiydi. Almanyada, Fransada, Japonyada olduğu gibi Türkiyede de trenler artık hızlı oluyordu. Oysa ne demiryolunun rayları ne de rayların döşeli olduğu arazi bu trenin hızlı gitmesine uygundu. Makinistlere sadece bas gaza denmişti. Bu iş tehlikeli, yapmayın, etmeyindiyen bilim adamlarına kulak asılmamıştı.

Aklın alacağı iş değildi...

Yol eski, ray eski, tren eski Kafa eski

Tren Pamukova yakınlarında gecenin karanlığında devrildi. 41 kişi öldü.

Türkiye ayağa kalktı. Bütün ülke acı içinde sarsıldı. Ajanslar faciayı bütün dünyaya duyurdular. Medya ve kamuoyu kazanın nedenini öğrenmek istiyordu. Tartışmaları gündeme getiriyor, suçlu ve sorumlu arıyordu. Sorumlulardan biri, Demiryollarının o günkü genel müdür yardımcısı kazanın nedenini televizyonların canlı yayınında açıkladı:

Takdir-i İlahi!

İnsanların kanı dondu. Cehaletin, umursamazlığın, vurduymazlığın, inadın bedeli Allaha havale edili-yordu. Hehalde bu tavrın hesabı bu sorumlulardan sorulurdiye bekleyenler fena halde yanıldılar. Olay unutulurken sorumlular koltuklarında kaldılar.

***

Yıl 2009. Üniversite öğrencisi 7 genç Ankarada doğalgazdan zehirlenerek öldü. Hepsi pırıl pırıl çocuklardı. Kimi kimya okuyordu, kimi uluslararası ilişkiler... Kimisi hukuk, kimisi mimarlık Gelecekleri vardı, umutları vardı. Aileleri, sevgileri, sevgilileri vardı. Bir gece sessizce öldüler. Doğalgaz yüzünden.

Türkiye ayağa kalktı. Ajanslar haberi tüm dünyaya duyurdular. Kamuoyu ve medya olayın nedenini öğrenmek istiyordu. Suçlu ve sorumlu arıyordu. İhmal mi vardı? Doğalgaz şirketinin kontrolleri yetersiz miydi? Kontrole giden ekibin ihmali mi vardı? Baca standartlara uygun muydu? Erken uyarı sistemi neden kullanılmıyordu? Daha birçok soru vardı. Gazeteciler hepsini peş peşe sıraladılar. Kime? Ankaranın Doğalgaz Müdürüne.

Doğalgaz Müdürü, abuk subuk laflar etti. Sorular geldikçe inandırıcı cevaplar vereceği yerde kesti attı:

Kısa kesin, bugün cuma.”

Müdür Bey Cumaya gidecekti. Acelesi vardı. Gazetecilere Hayırlı Cumalardilemeyi de ihmal etmedi. Kalktı, Cumaya gitti.

***

Hızlandırılmış trenfaciası yaşanıyor. 41 kişi ölü-yor. Sorumlu olan kişinin açıklaması Takdir-i İlahi’...

Doğalgaz faciası yaşanıyor, 7 üniversite öğrencisi ölüyor. Sorumlu olan kişinin açıklaması, Fazla soru sormayın, bugün cuma’..

Sizce neden böyle yapıyor, böyle konuşuyorlar? Ölümlerde, facialarda bile..

İnançtan mı? Yoksa inattan mı?

Devir biziminadı mı? Yüzde 47 inadı mı?

[email protected]



Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları

Türkel... 9 Şubat 2009
Elde Var Hamas 2 Şubat 2009
Uğur Mumcu Işıktır 26 Ocak 2009

Günün Köşe Yazıları