Astronot Barbie olmasaydı

05 Ocak 2009 Pazartesi

Mattel firması tarafından 1959’da üretilen Barbie, bu yıl ellinci yaşını kutluyor.

Tarihçiler II. Dünya Savaşı, Hitlerin ordularının 1 Eylül 1939da Polonyayı işgaliyle başlatırlar. Oysa, ne büyük bir yanılgıdır bu!.. Hitler, Almanyada iktidara geldiği 1933 yılında önce oyuncak askerlerle çocukların düşlerini, oyunlarını işgal etmiştir. Nazi propagandası içeren oyuncak askerleri üreten Hausser fabrikası, dünya oyuncak tarihinde bilinmeyen, çok önemli bir rol daha oynamıştır!.. Her şey Hamburgda yayımlanan Bild Zeitung adlı magazin gazetesinin sayfalarında başlar Gazetenin yöneticileri, okurlar tarafından çok sevilen Bild Lilli adlı karikatür kahramanını bir oyuncağa dönüştürmeye karar verirler. Bir kadın kahraman olan Lillinin oyuncağı 1955 yılında, Hausser fabrikası tarafından üretilir.

Barbie bebeğin doğuşu

Amerikalı oyuncak imalatçısı Eliot Handler, karısı Ruth ile gezmek amacıyla gittikleri İsviçrede bir oyuncakçıda Bild Lilliyle karşılaşırlar. Gazete sayfasından çıkarak oyuncakçı vitrinine yerleşen Lilliyi Handler çifti çok beğenir. Amerikaya apar topar dönerek, 1959 yılında Barbie adlı bir oyuncak üretirler. Bu oyuncak, Lillinin ikiz kardeşi olup, sadece boy olarak birkaç santim daha büyüktür. O güne kadar yapılan bebeklerin dışında kadınsı görünümü olan Bild Lillinin, çocuklar tarafından beğenileceği düşüncesine Eliot Handler ve ortağı Harol Matson karşı çıksalar da, Ruth Handler, kızı Barbaranın bebeği çok sevdiğini ve ürettikleri Barbienin tüm dünya çocukları tarafından kapışılacağını savunur. Bild Lillinin Amerikalı ikizi de adını zaten Handler çiftinin kızları Barbaradan almaktadır. Tüm tartışma, kız çocukların göğüsleri olan bir oyuncak bebekle oynayıp oynamayacaklarında kilitlenir. Almanyada doğan göğüslü oyuncak bebeğin Amerikaya taşındığında büyüyen sadece boyu değildir. Ruth Handlerin tasarladığı ilk Barbienin vücut ölçüleri 98-45-83tür!.. Ne var ki, oyuncak piyasasından eleştiriler gelmekte gecikmez. Barbie bebeğin erkeklerin cinsel fantezilerine alet olduğu ve kız çocuklarının henüz olgunlaşmamış bedenlerine yabancılaştıklarına dair tepkiler Ruth Handlerin geri adım atmasına neden olur ve de Barbie bebeğin göğüsleri küçültülür.

Harold Matsonın soyadının ilk hecesi ve Eliot Handlerin de adının ilk hecesinden oluşan Mattel firması, 1964 yılında Füzeler Savaşını kazanır ve patentini satın aldığı Almanyada üretilen göğüslü Lilli bebeği tarih sayfasına gömer. Barbienin göğüsleri füze savaşı konusunda Almanyanın ABDye karşı aldığı ikinci yenilgidir. Nazi döneminin ünlü füze uzmanı Von Braunu Amerikaya kaptırması Almanyanın ilk hezimetidir. Ne gariptir ki, Barbie bebeğin göğüslerinin büyütüldüğü yıllarda Amerika, Aya ulaşacak füze projelerini de aynı hızla büyütmekteydi. 1964te Amerika, Orlandoda bataklık bir alanda bulunan Merrit Adasını Cape Kennedy uzay üssüne dönüştürmek için inşaata başlamıştı. Aynı yıl, Ruslar Aya ulaşma konusunda Amerikanın önündeydiler. 12 Ekim 1964te Voskhod 1 adlı araç Vladimir Komarov, Konstantin Feoktistov ve Boris Yegorov adlı kozmonotları uzaya taşıyarak, birden çok ilk insanlı uçuşu başarıyla gerçekleştirmişlerdir.

Uzay savaşının Ruslar ve Amerikalılar arasında bilim alanında yaşanıldığı 1960’lı yıllarda, Barbie çılgınlığı tüm dünyayı etkisi altına almaya başlar. Öyle ki, o yıllarda bir saniyede iki Barbie bebeği satılmaktadır!.. Bu arada, Handler çiftinin oğulları Kenneth, Barbienin yeni üretilen erkek arkadaşı Kene de adını vermiştir. İri göğüslü oyuncak bebek üreticisi Ruth Handleri 1970 yılında kötü bir haber beklemektedir: Ruth göğüs kanseridir!.. Ameliyatta bir göğsü alınan Ruth, sağlık nedeniyle Barbie serüvenini kapatır. Üretilen protez göğüslerin rahatsız ve kullanışsız olduğunu gören Ruth, estetik protez uzmanı Peyton Massey ile birlikte bu alanda daha kaliteli ürünler yapmaya karar verir. Kurdukları Ruthton Inc. firmasında ürettikleri protez göğüsler kısa sürede kanserli kadınların yüzünü güldürür. Firma ayrıca, ameliyatta göğsü alınan kadınlar için mayo da üretmiştir. Ruth Handler, 2002 yılında ayrılır dünyadan Ne gariptir ki, iri göğüslü oyuncağı üreten Ruthun, sonradan kurduğu protez göğüs imalatında çalıştırdıkları da, Barbie fabrikasından emekli olmuş teknisyenlerdir!..

Bilinmeyen bir Füze Savaşının iki kahramanı olan Bild Lilli ve Barbienin ender bulunan ve çok değerli olan ilk örnekleri İstanbul Oyuncak Müzesinde sergilenmektedir. İtiraf etmeliyim ki, müze çalışmalarına başladığım ilk yıllarda Barbie bebeğe önyargıyla bakıyordum. Tüketim toplumu yaratmanın, cinselliğin, Amerika hayranlığının ve uzun bir listeye sığacak daha pek çok olumsuzluğun simgesi olarak görünüyordu gözüme. Listede haklı olduğum maddeler yok değildi elbette Ama tanık olduğum şu olay, yargı terazisinin karşı tarafına da çok önemli bir ağırlık koymama neden oldu:

İstanbul Oyuncak Müzesini tasarlarken, hazırladığımız ilk yer Uzay Odası olmuştur. İşte, bu odanın kapısına gelen bir anne içeriye girmeden, başını şöyle bir uzatarak baktıktan sonra, elinden tuttuğu altı, yedi yaşlarındaki kız çocuğuna şunları söyler: Gel kızım gidelim, bu oda erkek çocukların oyuncaklarıyla dolu. Anneye göre uzay konulu bir odada kızları ilgilendiren bir şey olamazdı! Uzay Odasının kapıya yakın camekânında sergilenen astronot kıyafetli bir Barbie vardı Kız çocuğu onu göstererek, Ama anne bak, burada Barbie var, girebiliriz dediBarbie bebeği fazla süslü, takıp takıştıran, sürüp sürüştüren bir kadın simgesi olarak görebiliriz. Unutmamalıyız ki, Barbie karakterlerinin neredeyse tümünde çalışan kadın imajı vardır. Astronot Barbie olmasaydı, o kız çocuğu annesini Uzay Odasına sokamayacak, belki de hayallerine Ayı, yıldızları ve tüm gezegenleri koyamayacaktı!..



Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları


Günün Köşe Yazıları