CHP'nin 4+4+4 Mücadelesi ve Söylem Çelişkisi!

13 Mart 2012 Salı
\n\n\n

CHP parlamentoda tüm milletvekilleriyle büyük bir mücadele vermeye çalışıyor, 4+4+4 krizinde. Pazar günü komisyondan akıl almaz şekilde seviye düşürülerek ve şiddet kullanılarak geçirilen o tasarı, bir de parlamentoya geldiğinde kim bilir neler yaşanacak! Tabii ki bu kritik süreçte biraz bilimsel ve demokratik aklı olan herkesin CHP ve MHP milletvekillerine destek olması lazım. Bunu yapmayanlar, ülkeyi uçuruma sürükleyen tuzağa hizmet etmiş olur. Bunun tartışılacak noktası yok. Ama sorun başka.

\n

CHP’ye ve Kılıçdaroğluna bu sütunlarda getirdiğim eleştirilerin gerekçelerini anlayan anlıyor. Bazıları ise geleneksel reflekslerle İşte bak, solu yine kendi içinden yıpratıyorlar destek olacaklarınasöylemiyle tepki veriyorlar. Halbuki bizler, Türkiye’de artık antidemokratik yapının, siyasetle iktidarı terk etmesini istediğimiz için çaba harcıyoruz. CHP de bu konuda o kadar akıl almaz hatalar yapıyor ki, bunları eleştirmemek, tam tersine sade vatandaş sorumluluklarına bile ihanet olur.

\n

Parlamentoda laik 8 yıllık kesintisiz eğitimi korumak için bu cansiperane duruşu sergileyen CHPnin, AKPye karşı verdiği mücadelede ne tarz eksikler sergilediğini defalarca hatırlattım. Sürekli olarak aynı somut vurguları yapmadan bir özet sunabilirim: Y-CHP Genel Başkanı Türban sorununu biz çözdük diye övünürken(!), iki adım ötesini düşünemiyor muydu? Ya da basına Türkiyede laikliğe yönelik bir tehlike yoktur derken, metastaz yapmış hasta için Kanser tehlikesi yoktur diyen bir doktordan farkı olmadığını görebiliyor muydu? Ya da CHPnin din düşmanı olmadığını kanıtlayacağızderken, eskiCHPninödünsüzlaikliğini mi eleştiriyordu? Ya da 12 Eylül referandumundan sonra hâlâ AKP ile Anayasa Komisyonuna katılırken ne vardı aklında? Kılıçdaroğlunun yakın tarihimizi hiç tanımadığını daha önce yazmıştım. Kendisi geçen hafta sonu Habertürk yazarlarıyla katıldığı bir sofrada, yine beni haklı çıkarmış. AKPnin bu döneminin mesela 1950li yılların Demokrat Partisi veya 12 Eylül sonrası ile paralelliklerini göreceğine, akıl almaz şekilde “1940’ların CHP tek parti iktidarı ile kıyaslayarak gaftan öte bir CHP inkârına girişmiş. Ne güzel bir yüzleşme değil mi? Bravo! Ülkeyi harbe sokmamaya, ekmeksizbırakmamaya gayret eden, devrimleri korumaya çalışan ve iç çalkantılarla mücadele eden İnönüye yaptığı bu infazla, Kılıçdaroğlu Şimdilik Atatürke gücümüz yetmez, Paşaya yüklenelim bariekolünün içinde kendine güzel bir yer açmış! Zaten geçen haftalarda da bu girişiminin ön işaretlerini fazlasıyla vermişti! Zira 1930lar, 40lar, 50ler, 1960 Devrimi, 61 Anayasası dahil, bugüne uzanan her yorumu artık infial yaratacak çelişkileri beraberinde taşıyor. Kılıçdaroğlu AKP ve TESEV-Yeni Demokrasi Hareketi mensuplarının Resmi Tariheleştirilerini o kadar ciddiye almış ki, her yorumunda onlara çiçek atarak jest yapıyor. Yani kendi tarihsel dayanaklarını tanımıyor. Gerçek Gündem sitesinde Barış Yarkadaşın kendisine yönelttiği eleştiri, umarım gözlerini açar: Geçmişi olmayanın geleceği de olmaz.

\n

Şimdi güncel krizimize ve 4+4+4e dönelim. CHP artık bu şizofrenik kimliğine son vermeye mecbur. MYKsi şu soruya yanıt arasın: Buezber bozmave kök reddetme tavrınız, bugüne kadar karşı seçmen nezdinde bir arpa boyu yol katetmenizi sağladı mı? Ve bu ödünler, AKPnin Cumhuriyet değerlerini dinamitleme iştahını bir zerre kesebildi mi? Yoksa tersine hızlandırdı mı? Ne işe yaradı kendi seçmenlerinizden uzaklaşmanıza neden olan o tabu yıkıcı(!) çıkışlarınız? Bilmem daha nasıl anlatsam? Bu ülkenin en önemli sanatçıları, Reddediyoruz!diye haykırarak artık sokağa çıktılar. Aziz Yıldırım, Atatürkçülüğün içine düşürüldüğü tuzağı durumunun taşıdığı tüm ağır şartlara rağmen yüksek sesle dile getirdi. TÜSİAD bile, tüm riskleri alarak 4+4+4ün getireceği yıkımı anlatıyor. Türkiyede bugün laik eğitimi, demokrasiyi, özgürlükleri korumak, bir bütün. Bunun yönteminin de abartacak bir durum yok, aman mütedeyyin vatandaşları ürkütmeyelimtavrından geçmediği artık belli oldu!

\n\n


Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları

Erken seçim mi dediniz? 18 Nisan 2024

Günün Köşe Yazıları