Özgür Mumcu

Aaa IŞİD

25 Temmuz 2015 Cumartesi

Yeni Osmanlı olacağım derken serde eski Osmanlı olmak var. Şişinerek patlayan kurbağa gibi âleme nizam getirip, hadi cihana olmasa da sağımıza solumuza hâkimiyet kurmaya gayret ederken Düvel-i Muazzama’nın sözünü dinlemek de var.
Azarı işitince bir bakmışsın askeri üssü açıvermişsin ve dahi jetlerin IŞİD mevzilerine bombalar yağdırıvermiş.
Sosyal medyada IŞİD hesaplarında bir şaşkınlık ve öfke. Belli ki alıştıkları üzere sınırdan geçmeye çalışırken bu defa durdurulan IŞİD’liler de o şaşkınlıkla çatışmaya girmiş olmalı.
IŞİD sınır kapılarını düşürdüğünde ses çıkarma. IŞİD’le, El Kaide’yle komşuculuk oyna. Sınırın son zamanlara kadar cihatçı otoyoluna dönsün, gözünü yum. Sınır şehirlerin çeşit çeşit cihatçı örgütün militanlarıyla dolsun. Sadece son bir ayda bin vatandaşın IŞİD saflarına katılsın. Hatta savaşıp savaşıp, döndüklerinde savaş hatırası fotoğraflarını internette paylaşacak kadar kendilerine rahat bir ortam bulsunlar.
Destek verdiğin cihatçı örgütlerin ne zaman IŞİD’e katılacağı ne zaman onunla savaşacağı belirsiz olsun. Zamanında Sovyetler’e karşı savaşıyor diye dizine kıvrıldığın bin yıllık mücahit Gülbettin Hikmetyar’ın dahi IŞİD’e biat ettiği karman çorman bir cihatçı haritasında, seçtiğin cihatçılara Esad devrilsin diye hep sahip çık.
Medyanda IŞİD, PYD’den tehlikeli diye manşetler çıksın. Gazetelerinin köşelerinde “efendim PYD’nin bölgede bir ‘sosyolojisi’ var ama IŞİD’in yok. PYD kalıcı olur, IŞİD nasıl olsa geçici” diye analizler ardı ardına sıralansın. PYD’ye karşı IŞİD “bunlar dinsiz” propagandası yaparken sen seçim kampanyanı özellikle HDP’ye yönelik din istismarı ve Kâbe, Kuran temalı bir ithama çevir.
Sonra birdenbire IŞİD’i bombala.
Vallahi ben de IŞİD militanı olsam şaşırırdım. Hele 22 bin yabancı militanımın yüzde 70’i daha geçen sene örgütüme katıldıysa ve bu katılımın çoğu da Türkiye sınırından gerçekleştiyse.
Birden sınırdan adam geçirmemeye başlamak. Hatta yetmedi sınırda büyük entegre güvenlik önlemleri alınması için kolların sıvanması. Şimdi de bombalamalar hatta daha üç beş gün evvel İstanbul’da toplu bayram namazı kılan ‘akhi’lerimin gözaltına alınması.
Türkiye, IŞİD’i yeni fark etti.
Baktı ki koalisyon güçleri işi ciddiye alıyor ve PYD, IŞİD’le mücadelede ciddi bir çözüm ortağı olmaya başladı. İran da IŞİD’le savaştıkça kuvvetleniyor.
Eh şimdi hem koalisyonun dümen suyuna girersin, hem PYD yerine askerini bölgeye sokarsın, hem de İran’ı biraz dengelersin.
Fikir bu olsa gerek. Bugüne dek Ortadoğu’da neye elini attıysa kurutmuş bu iktidarın yeni hamlesi umalım ki içeride daha fazla kan ile sonuçlanmaz.  



Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları

Tutuklu yargı 5 Eylül 2018
Kimiz biz? 29 Ağustos 2018

Günün Köşe Yazıları