Uygulamalı Girişimcilik Eğitim Programları

03 Ekim 2013 Perşembe

İş bulamamış kişilerin, üniversiteyi bitirmesine karşın bir türlü iş bulamamış diplomalı genç işsizlerin, evinin ekonomisine katkıda bulunmak isteyen kadınların umut olarak gördüğü girişimcilik destek programlarına ilgi her geçen gün çoğalıyor.

Uygulamalı Girişimcilik Eğitimleri KOSGEB Girişimcilik Destek Programı adı altında KOSGEB işbirliği ile üniversite, İş-Kur, meslek kuruluşu, özel idare, belediye vb. kurumlar tarafından düzenleniyor.

Programın amacını bir kez daha anımsatmakta yarar var. Ekonomik kalkınma ve istihdam sorunlarının çözümünün temel faktörü olan girişimciliğin desteklenmesi ve yaygınlaştırılması, Başarılı ve sürdürülebilir işletmelerin kurulması, Girişimcilik kültürünün yaygınlaştırılması, İş geliştirme merkezlerinin kurulması ile girişimciliğin geliştirilmesi, İstihdamın arttırılması, Yerel dinamiklere dayalı girişimciliğin desteklenmesi temel amaç olarak belirlenmiş. Bunlara katılabilmek için de 18 yaşını doldurmuş, örgün öğretime devam etmeyen, İş-Kur veri tabanına kayıtlı işsiz girişimci adayı olma şartı aranıyor.

Girişimcilik Destek Programıyla ilgili diğer bir bilgi ise; destek programı 3 alt programdan oluşuyor. Uygulamalı girişimcilik eğitimi, yeni girişimci desteği, iş geliştirme merkezi (İŞGEM) desteği.

Uygulamalı Girişimcilik Eğitiminden söz etmek gerekirse; girişimciliğe özendirerek 60 saatlik uygulamalı girişimcilik eğitim süresini başarı ile tamamlayan girişimci adaylarına sertifikaları verilecek, KOSGEBe yapılacak başvurudan sonra kendilerine 27 bin lira hibe para verilecek, ayrıca, 70 bin TLye kadar faizsiz kredi kullanmaya hak kazanacaklar ve bu HİBE destekleriyle iş kurmaları sağlanacak. Eğitimlere katılanlardan ücret alınmamaktadır.

Bu tür programlara üniversitelerimizin katılmasının yararlarından biri de üniversiteleri salt teorik eğitim veren bir kurum tanımlamasından çıkarmasıdır.

Bu tür işbirlikleri, üniversite sanayi işbirliğinin gelişmesi ve gerçekleştirilmesinde önemli bir araç olarak görülmeli. Diğer yandan üniversitelerimizin sosyal sorumluluk bilinci ile toplumla kaynaşmasına da katkıda bulunmaktadır.

Uygulamalı girişimcilik eğitimlerinin hedef kitle tarafından algılanmasını ölçümleyen bir örnek çalışmayı da sizlerle paylaşmakta yarar görüyorum.

Ekim 2010 - Ocak 2011 tarihlerinde İstanbul Kültür Üniversitesinde gerçekleşen Uygulamalı Girişimcilik Programına gelen 220 girişimci üzerinde yapılan bir araştırmanın sonuçlarına göre; girişimcilik eğitiminin üniversitelerde verilmesi gerektiğini düşünenlerin oranı yüzde 86. Kamu sektöründe çalışmanın kendilerine göre olmadığını düşünenler yüzde 82.9luk bir orana sahip. Kendi işlerinin sahibi olmak isteyenlerin oranı ise yüzde 96.8 ile oldukça yüksek görünüyor.

Bu sonuçlar, programların ülkemizde kendi işlerini kurmak isteyenlerin ve girişimcilik kültürünün yaygınlaşmasına yönelik bir gösterge oluşturuyor.

Gazetemizin yazarı ve sayfa editörümüz Özlem Yüzak da bu programların bilinirliğinin artması ve hedef kitleye ulaşması için çaba gösteren, kadınların kendi işlerini kurarak ekonomik bağımsızlığını elde etmelerinden mutluluk duyduğunu her fırsatta dile getiren kişilerden biri.

Gazetemizde bu konuda çok sayıda yazılar yer almasına karşın üniversite mezunu diplomalı işsizlere kendi işlerini kurma, kadınlarımızın ekonomik bağımsızlığına kavuşması konularında katkıda bulunacağına olacağına inandığım için uygulamalı girişimcilik eğitimleri desteklerini bir kez daha yazmakta yarar görüyorum.

Gençlerimiz ve kadınlarımız bir başka tanımla her yaş ve cinsten işsizlerimiz bu programlardan yararlanmak için, /www.kosgeb.gov.tr//Destekleradresine, üniversitelere, meslek kuruluşlarına ve belediyelere başvuruda bulunabilirler.

Bu programın gerçekleştirilmesinde katkısı olan başta KOSGEB ve İş-Kur olmak üzere tüm kurum ve kuruluşları kutluyorum.

20 Mayıs 2011 - Cumhuriyet



Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları


Günün Köşe Yazıları